Несигурност на Уолстрийт преди сезона на отчетите

Очакванията са американските компании да отчетат ръст на печалбите от над 20% в края на 2021 г.

Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash

Сезонът на отчетите в САЩ започва тази седмица. Американските компании ще публикуват данните си за последното тримесечие на 2021 г., което ще очертае представянето им и за цялата година. Инвеститорите са сравнително положително настроени. Прогнозите на анализаторите според Factset са за растеж в печалбите от над 20% в сравнение с 2020 г. Освен това компаниите ще направят и прогнози за бъдещето. Това, което носи несигурност обаче, е фактът, че се повишават прогнозите за спад в резултатите и намаляват тези за ръст в печалбите.

"Предвижда се средно компаниите в индекса (S&P 500) да отчетат ръст на печалбите от над 20% за четвъртото поредно тримесечие и повишение на печалбата от над 40% за цялата година", пише в доклада за сезона на отчетите на Factset. "Тези темпове на растеж над средните се дължат на сравненията с по-слабите печалби през 2020 г. поради отрицателното въздействие на COVID-19 върху редица индустрии", допълват анализаторите.

Както обикновено, сезонът ще бъде открит с резултатите на големите банки, чиито очаквания са за по-доходоносна 2022 г., след като Фед започне да повишава лихвите. Резултатите на TSM (Taiwan Semiconductor Manufacturer) днес пък ще покажат ситуацията в момента в сектора с производство на чипове. Инвеститорите ще очакват с нетърпение и числата от Netflix, където най-важната метрика за компанията е броят на потребителите.

Твърде малко компании обаче могат да кажат какви са очакванията им предвид несигурността около новия вариант на коронавируса Омикрон, инфлацията и проблемите с доставките на материали и суровини. Данните на Factset показват, че едва 93 компании от S&P 500 са предоставили прогнози за последното тримесечие. Повечето от тях (60%) очакват понижение в постъпленията им.

Въпреки това очакванията на анализаторите са високи. Девет от единадесетте сектора в S&P 500 се очаква да отчетат ръст на печалбите за четвъртото тримесечие, като енергетиката, промишлеността и материалите вероятно ще бъдат водещи, споделя Джон Бътърс, старши анализатор във FactSet. Единствените сектори, за които се прогнозира намаляване на печалбите, са комуналните услуги и финансите.

Други анализатори обаче смятат, че очакванията за печалбите на компаниите в S&P 500 за четвъртото тримесечие са твърде високи. Според New Constructs, компания за финансови анализи, процентът на компаниите, които надценяват печалбите си, е най-висок от 2012 г. насам.

"Много публични компании имат инвестиции в други фирми, които не са свързани с основния им бизнес, но могат да бъдат достатъчно големи, за да повлияят на печалбите им", пише Кайл Гуске, анализатор в New Constructs. Според проучването на Гуске около 360 компании от S&P 500 (81% от пазарната капитализация на индекса) са с надценени печалби, докато 197 от тях са надценили печалбите си с повече от 10%.

Трудна година

Прогнозите за повишаването на лихвите в САЩ през тази година ще имат огромен ефект върху пазара, смята Майк Стрич, главен инвестиционен директор в BMO Wealth Management. "Като се има предвид къде са нивата днес, това, от което се нуждае (пазарът), е постоянен растеж, за да продължи ралито, смята Стрич. Дори и лихвените проценти да не се повишаваха, мисля, че бяхме някак на върха на това, което хората биха били готови да платят за един долар потенциална печалба."

Още от Капитал