Защо акциите на банките падат, дори когато лихвите се покачват

По-високите лихви може да свият печалбите заради забавяне на борсовата търговия

По-високите лихвени проценти би трябвало да бъдат добра новина за банкерите
По-високите лихвени проценти би трябвало да бъдат добра новина за банкерите
По-високите лихвени проценти би трябвало да бъдат добра новина за банкерите    ©  Shutterstock
По-високите лихвени проценти би трябвало да бъдат добра новина за банкерите    ©  Shutterstock

Както по-високите цени на млякото обикновено са добра новина за млекопроизводителите, така и по-високите лихвени проценти трябва да бъдат добра новина за банкерите. Конвенционалните кредитори правят парите си от разликата между лихвите, които плащат на вложителите, и онези, които получават от заеми и инвестиции. С нарастването на лихвите тази разлика се увеличава. И тъй като лихвените проценти се определят от централните банки, които са склонни да ги повишават само когато икономиката е силна - когато има много работни места, разходите са високи и инфлацията се покачва, повишаването на лихвените проценти обикновено също предполага, че кредитополучателите ще бъдат в по-добра позиция да изплащат дълговете си.

Доходността на държавните облигации и очакванията за лихвените проценти в САЩ се повишиха около средата на декември, когато Федералният резерв обяви, че ще ускори плановете си за намаляване на покупките на активи. Доходността на десетгодишните облигации се покачи до 1.9% на 18 януари, най-високото ниво от две години. През октомври инвеститорите очакваха само едно увеличение на лихвите от Фед през 2022 г. Но очакванията бързо се промениха, тъй като инфлацията на потребителските цени се повиши, предвиждайки между четири и пет покачвания на лихвените проценти през тази година.

Така че, когато шест от най-големите банки в Америка - Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo - отчетоха печалби за последното тримесечие на 2021 г. между 14 и 19 януари, техните мениджъри с удоволствие споделиха очакванията си за по-големи приходи от лихвите в бъдеще. Джейми Даймън, шефът на JPMorgan, смята, че пазарните очаквания за повишаване на лихвените проценти може дори да са твърде консервативни. "Моето мнение е, че има доста голям шанс да бъдат повече от четири", каза той по време на пресконференцията след представянето на отчета на банката на 14 януари. "Може да са шест или седем."

И все пак изненадващо цените на акциите на банките паднаха (виж графиката). Книжата на JPMorgan загубиха близо 12%, откакто банката отчете печалбите си. Акциите на Goldman паднаха със 7% за един ден на 18 януари, след като публикува отчета си. Какво причинява този привиден парадокс?

Първото потенциално обяснение са разходите и по-специално нарастващите сметки за заплати. Разходите за компенсации в Goldman през 2021 г. скочиха с 33% на годишна база до 17.7 млрд. долара, което е увеличение с 4.4 млрд. долара. Заплатите в Citigroup нарастват с 33% през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано, а разходите за компенсации нараснаха с 14% в JPMorgan и 10% в Bank of America за същия период.

По-високите разходи за заплати отчасти отразяват процъфтяващия бизнес: печалбите на Goldman за 2021 г. като цяло бяха с повече от 60% над предишния им връх за всички времена. Но по-големите заплати допринасят за нарастващото безпокойство относно това колко дълбоко е пуснала корени инфлацията в Америка. "Има реална инфлация на заплатите навсякъде в икономиката", каза Дейвид Соломон, шеф на Goldman, пред инвеститорите по време на конференцията след отчета на банката.

Алтернативно обяснение за спада на цената на акциите е, че инвеститорите се страхуват, че по-високите лихвени проценти не са толкова добра новина за американските банки. Потокът от евтини пари, изпомпани от Фед на финансовите пазари през 2020 и 2021 г., помогна на цените на активите да достигнат главозамайващи нови висоти. Goldman спечели 22 млрд. долара от борсова търговия през 2021 г., най-много от 2008 г.

Лесните пари също помогнаха за добрата печалба в дейността по финансиране на компании. Темпът на сключването на сделки и първичните публични предлагания (IPO) е невероятен. Глобалните IPO събраха огромната сума 600 млрд. долара капитал през 2021 г. в сравнение с около 200 млрд. през 2019 г. Търговията и корпоративните финанси заедно генерираха изключителни печалби за фирмите от Уолстрийт. Според Dealogic, доставчик на данни, глобалните приходи от инвестиционно банкиране възлизат на 129 млрд. долара през 2021 г., което е 40% увеличение спрямо тези от предходната година.

Но сега, когато инфлацията се нажежава и паричната политика се променя, периодът на големи печалби, на които банките се радваха от средата на 2020 г., може да е към своя край. Преглед на печалбите за последните три месеца на 2021 г. предполага, че забавянето може вече да е започнало. Приходите от търговия спаднаха с 11% в JPMorgan в сравнение със същия период година по-рано (въпреки че приходите все още са с 6% над нивото си през 2019 г.).

Като се има предвид, че шефовете на банките предупреждават от месеци, че приходите от търговия и сделки в крайна сметка ще се върнат до нивата отпреди пандемията, предстоящото им нормализиране може би не би трябвало да е изненада за инвеститорите. Фактът, че цените на акциите са паднали, тогава може да намеква за дебнещ страх. Налагането на извънредни стимули донесе необикновен период на доходност за банкерите. Вероятно търговците се притесняват, че премахването им може да се окаже необичайно мрачно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved