Рублата се срина с 25%, акциите на европейските банки падат с по 10 и повече процента

Централната банка на Русия вдигна рязко лихвите до 20%, регулаторите забраниха на чужденци да се разпореждат с акциите си, от което са засегнати и български фондове

Най-засегнати на борсите в Европа днес са финансовите институции с големи експозиции към Русия
Най-засегнати на борсите в Европа днес са финансовите институции с големи експозиции към Русия
Най-засегнати на борсите в Европа днес са финансовите институции с големи експозиции към Русия    ©  Pixabay.com
Най-засегнати на борсите в Европа днес са финансовите институции с големи експозиции към Русия    ©  Pixabay.com
Обновена в 16.43

Глобалните пазари са оцветени в червено, след като през уикенда стана ясно, че Русия ще бъде изключена от международната система за разплащания - SWIFT. Най-голям удар в момента понася рублата. Доларът поскъпва с над 25% срещу руската валута днес, с което двойката достигна историческа стойност. Ситуацията при рублата и еврото е същата, срив от над 25% днес. В резултат руската централна банка повиши основната лихва от 9.5 до 20% и освободи резерви на местните банки. На фона на цялата несигурност в момента волатилността продължава да се покачва. Руската фондова борса изобщо не започна търговията в понеделники, не се знае дали ще бъде подновена и утре.

Засегнатите фондове в България

Освен това регулаторите забраниха на чужденци да се разпореждат и продават активите си през фондовата борса в Москва. От това са засегнати няколко фонда в България, които инвестират в акции на руски компании - взаимните ПФБК "Восток" и "Адванс Източна Европа", които са с активи съответно за около 630 хил. лв. и 1.6 млн. евро. Не всички от тези средстава обаче са директно инвестирани там, но сривът в Русия вече удари доходностите им - само за ден те загубиха съответно 13.26% и 19.9% за поръчки към 24 и 25 февруари.

От пенсионните фондове по-съществена експозиция към региона на военния конфликт имат само тези на ПОК "Съгласие". По данни към края на 2021 г. сумарно инвестициите им в ДЦК на Русия, Беларус и Украйна както и към облигации на руски банки и компании са за малко над 85 млн. лв. при общо близо 2 млрд. лв. активи под управление. Универсалният пенсионен фонд на "Съгласие" отчита -4.5% доходност от началото на февруари и -3.24% от началото на годините, като и по двата показателя е най-слабо представящия се на пазара, показва проверка на "Капитал". Това обаче е само на база публичната информация, не е ясно какви средстава от доверителни сметки и други частни инвестиции са вложени на руската борса.

Спадовете при българските фондове са резултат на борсовия срив в Москва от миналата седмица, макар в петък да имаше ивестно възстановяване.

Европейските индекси се търгуват с 2-3% надолу. Индикаторът VIX вече прехвърли 30 и е на най-високата си стойност от 2020 г. насам. Компаниите с експозиции в Русия са силно засегнати в днешната борсова търговия. Като Raiffeisen bank international, чиито акции губят около 15% в понеделник. Силно ударен е финансовият сектор в цяла Европа - италианските банки Unicredit и Intesa Sanpaolo са най-губещите в индекса ISMI40 съотвентно с 10 и 6%. Подобна е ситуацията и в Германия, където Deutsche Bank оглави загубите с близо 9% в основния индекс DAX40. Във Франция Societe Generale и BNP Paribas са надолу с по 10 и 8%.

Руската централна банка повиши лихвите до 20%

За да отговори на сривовете вуската централна банка повиши основния лихвен процент в страната от 9.5% на 20% днес - рекордно високо ниво от почти 20 години. "Външните условия за руската икономика се промениха драстично", се казва в изявление на централната банка, добавяйки, че повишаването на лихвите "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване на рублата и инфлация". Институцията също така нареди на компаниите в страната да продадат от 80% от активите си в чуждестранни валути. Централната банка ще освободи и резерви за на 730 млрд. рубли в местните банки, за да увеличи ликвидността. Освен това сложи и коридор, в който са се движи рублата, което ограничи поевтиняването й спрямо еврото и долара.

Петролът се върна над 100 долара

Петролът също поскъпва драстично днес, с над 5% засега, като цените отново минаха 100 долара за барел. Проблемът е, че с изключването на Русия от SWIFT системата, търговията с петрол с държавата в долари става невъзможно. Цената на златото се покачва с около 1.2%, но все още се намира под стойностите от миналата седмица.

Фючърсите на американските индекси също индикират за волатилност в днешната сесия. Акциите в САЩ отвориха с около 1% надолу днес. Подобен спад през последните часове регистрират и криптовалутите. Най-голямата монета - биткойн, поевтинява с около 2%, като към момента се търгува за около 39 хил. долара за монета. Спадът при втората по пазарна капитализация криптовалута - етера, е малко по-голям - около 4.5% засега.

"Мащабът на икономическия срив ще зависи от степента на санкциите, които могат да варират от забрани за износ - най-вече на пазарите на енергия и суровини, до отрязването на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT", споделиха анализатори на Moody's относно настоящата ситуация. "Въпреки че Украйна и Русия ще бъдат засегнати най-тежко, повечето глобални икономики ще почувстват проблеми."

"Конфликтът ще окаже значително влияние върху икономическия растеж в Източна Европа, тъй като тя е най-зависима от руския внос", смята Райън Суит, старши директор икономически изследвания в Moody's. "Ефектът върху икономиката на САЩ е свързан с пазарите на акции и цените на петрола", казва още Суит.

Все още няма коментари
Нов коментар