Руските компании се обезцениха с между 40 и 80% на борсата в Лондон

Сривът на депозитарните разписки на компании като Сбербанк и "Газпром" показва какво ще се случи при отваряне на борсата в Москва

Руската фондова борса остана затворена в понеделник заради страх от срив, но акциите на руски компании, които се търгуват на западните пазари, подсказват какво би била реакцията при отваряне на пазара. Във вторник също няма да има търговия в Москва. Най-големите компании обаче се търгуват чрез американски депозитарни разписки в САЩ и Великобритания. Някои от тях поевтиняха с повече от 50%, а при някои банки сривът е 70-80%. Други инструменти, които са показателни за реакцията на чуждите инвеститори, са борсово търгуваните фондове върху руски активи. VanEck Russia ETF и iShares MSCI Russia Capped ETF загубиха по 26% и 20% в Ню Йорк. Именно борсовите фондове се считат за най-точните показатели при сътресения на пазарите. Обикновено те следват даден актив или индекс, но когато последните са спрени от търговия ETF е най-добрият индикатор и предвестник какво би се случило на пазара, коментират експерти пред Bloomberg.

По-шокиращи бяха обаче спадовете на акциите на руските банки в Лондон в понеделник. Най-големият руски кредитор - Сбербанк, се прости със 74%, ритейлърът Magnit с 80%, а енергийните "Газпром" и "Лукойл" с по 53 и 40%. Късно следобед в понеделник ЕЦБ предупреди, че Сбербанк в Европа е изправена пред фалит след опити за масово изтегляне на депозити. "Руските активи не са атрактивни за чуждите инвеститори във време, в което изолацията на страната расте, а местният пазар ще става все по-локален спрямо преди", коментира Леонардо Пеландини от Bank Julius Baer, цитиран от Bloomberg. В САЩ в понеделник NYSE и Nasdaq спряха търговията с депозитарните книжа на руските банки.

В понеделник регулаторите в Русия забраниха на чужди граждани да се разпореждат с активите си в страната. Исторически процедурата по достъп за покупка на акции в Русия от чужди фондове и инвеститори е била доста трудна заради големи регулации и изисквания. Брокери пък често са негодували, че докато излезе разрешение за навлизане на пазара, набелязаните акции са изгубвали част от своята атрактивност за покупка.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 4

  Икономиката ще съсипе Путин доста по-ефективно от всякакви военни действия срещу Русия. Ще свърши като Жан Виденов.

  Нередност?
 • 2
  ogp03622986 avatar :-|
  ogp03622986
  • - 1

  125
  ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ
  в Новетика статията
  "ДЛЪЖНИЦИ ЛИ СМЕ НА РУСИЯ"

  Ще научите важни и неизвестни, за по-голямата част от обществото, факти.
  Ще разбрете, че е имало някакви 200 000 войници и офицери, паднали за България, за да поправят бедите нанесени от Русия на нашия народ. Ще разберете, защо паметниците им са забравени, разрушавани, премествани и занемарени, а същевременно, в страната стърчат десетки паметници на доказани национални предатели.
  Ще осъзнаете също, къде се крие вековното проклятие за България

  Нередност?
Нов коментар