Петролът достигна 113 долара за барел, ОПЕК увеличава доставките

Цените на суровините продължават да се покачват поради опасения от нарушени доставки и бойкот на руския петрол

Цената на петрола се е увеличила с близо 40% за два месеца
Цената на петрола се е увеличила с близо 40% за два месеца
Цената на петрола се е увеличила с близо 40% за два месеца    ©  Pixabay
Цената на петрола се е увеличила с близо 40% за два месеца    ©  Pixabay
Обновена в 15.10

Несигурността на пазарите на петрол продължава да расте. Цените на двата основни сорта - WTI и брент, вчера поскъпнаха с над 7% и продължават да се покачват с над 8% днес. Към настоящия момент котировките са около 113 долара за барел, но очакванията са, че ръстът може да продължи и през следващите няколко дни.

Западът все още не е наложил санкции на Русия, свързани с износа на петрол, но данните показват, че търговците вече отбягват търговията с руски суровини. "Хората не докосват руските барели. Може да видите някои в пристанищата в момента, но те са купени преди нахлуването. След това няма да има много", споделя пред Reuters търговец от пристанището в Ню Йорк. "Никой не иска да бъде видян да купува руски продукти и да финансира войната срещу украинския народ", казва още той.

Mеждународната енергийна агенция (МЕА) обяви снощи, че ще използва резервите си за да балансира пазарите. Организацията, която се състои от над 30 държави, сред които САЩ и Япония, ще освободи 60 млн. барела петрол от резервите си. Това ще бъде едва четвъртото освобождаване на резервите в близо 50-годишната история на МЕА. За последно организацията предприе подобни мерки през 2011 г., както и през 2005 г. и 1991 г. преди това.

Цените сега не са рекордни, измерени в долари, но пък за първи път преминаха 100 евро за барел. Това е така, тъй като в момента еврото е много близо до паритет с щатските пари - 1.11 долара за едно евро. Тоест доларът е скъп. През 2008 г., когато белязахме историческия рекорд на брента от около 140 долара, щатската валута беше много по-евтина - 1.50-60 долара за евро. Или тогава барел брент струваше в евро - около 80-90.

Крайно недостатъчно

Въпреки действията на МЕА цените на нефта продължават да растат, като само за два дни ръстът е над 10%. Според някои анализатори обявеното количество, което организацията ще освободи на пазара, е недостатъчно. Планът на международната агенция е да пуска по 2 млн. барела на ден в продължение на около месец, но търсенето на петрол глобално е повече от 80 млн. барела на ден, което поражда съмнения за ефективността и размера на мерките. Организацията разполага с над 1.5 млрд. барела в резервите си.

"Русия играе огромна роля на световните енергийни пазари", споделят от организацията в прессъобщение. "Това е третият по големина производител на петрол в света и най-големият износител", добавят от МЕА. Според данни на институцията Русия изнася (преди инвазията в Украйна) около 5 млн. барела на ден суров петрол, което представлява приблизително 12% от световната търговия. Около 60% от руския износ на петрол отива за Европа, а други 20% за Китай.

С други думи, планираното освобождение от по около 2 млн. барела на ден едва ли ще успее да компенсира недостатъците на пазара, причинени от ситуацията в Украйна. "Петролът се покачва поради несигурността от войната в Украйна", споделя пред Reuters Джон Килдъф, партньор в Again Capital в Ню Йорк. Килдъф смята, че търговците са разочаровани от размера на освобождаването на стратегическите резерви от страна на MEA.

Тук някъде се намесва ОПЕК+

В момента се провежда 26-ата среща на ОПЕК+. Данните за февруари показват, че организацията се придържа към планираното си увеличение в доставките от над 400 хил. барела на ден. За последния месец ОПЕК е добивала по 28.4 млн. барела на ден, увеличение с над 400 хил. барела в сравнение с януари. "Изглежда, че се придържаме към плана", споделя делегат на организацията пред Reuters преди срещата, добавяйки, че действията на Русия в Украйна досега не са се отразили на функционирането на ОПЕК+.

Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните съюзници, водени от Русия, която е известна като ОПЕК+, отмениха историческите съкращения на производството, които наложиха през 2020 г., след като пандемията причини безпрецедентен спад в глобалното търсене. Според последната договорка от лятото на миналата година (август 2021 г.) организацията трябваше да увеличава доставките с по 400 хил. барела на ден всеки месец до март, но досега не успяваше да изпълни ангажиментите си.

Няколко източника от ОПЕК+ споделят пред Reuters във вторник, че групата вероятно ще се съгласи да удължи планираното увеличение с още 400 хил. барела на ден и за април на днешната си среща въпреки събитията в Украйна. Според източниците на Reuters нахлуването на Русия в Украйна засега не е оказало влияние върху функционирането на споразумението за доставки.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o
  • - 1
  • + 1

  Петролната ера си отива пред очите ни..!

  Нередност?
Нов коментар