🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прогнозите: Смяна на посоката

Развоя на войната в Украйна и нестихващата инфлация са сред основните причини за несигурността по борсите в момента

Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.    ©  Pixabay.com
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Още преди Русия да нахлуе в Украйна, настроенията на пазарите бяха леко мрачни, а дори и най-позитивно настроените инвеститори леко смекчиха прогнозите си. Високата инфлация и очакванията за повишение на лихвите носеха песимизъм, а геополитическото напрежение в Източна Европа и руската инвазия допълнително го изостриха.

В сравнение с миналата година, която включваше над 70 сесии, в които S&P затваряше на рекордни върхове, акциите тази година изглеждат като бледо отражение на себе си. Индексът S&P 500, който се разрасна с над с 27% през 2021 г., е надолу с над 8% от началото на 2022 г., Nasdaq Composite с над 12%, като за кратко дори пристъпи на мечите територии. Най-широкият индекс в Европа Stoxx 600 е надолу с почти 10% за годината. Промяната в настроенията се отразява и в прогнозите, които най-вече засягат представянето на индексите до края на годината, както и поведението на централните банки.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.