Пекин ще направи компромис с разкриването на финансова информация пред чужди регулатори

Без решението китайски активи за 2 трлн. долара ще бъдат застрашени от премахване от американските фондови борси

По-голямата прозрачност ще повиши доверието на инвеститорите в листнатите китайски компании
По-голямата прозрачност ще повиши доверието на инвеститорите в листнатите китайски компании
По-голямата прозрачност ще повиши доверието на инвеститорите в листнатите китайски компании    ©  Reuters
По-голямата прозрачност ще повиши доверието на инвеститорите в листнатите китайски компании    ©  Reuters

Китай се готви да позволи частично оповестяването на финансова информация на местни компании, публично търгувани на чуждестранни пазари. Подобно решение става необходимо, след като нови регулации за американските борси заплашват да изключат от търговия китайски активи за 2 трлн. долара при отказ за предоставяне на одитни доклади за проверка, съобщи Financial Times. Предупреждението на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), че може да отстрани някои китайски компании от борсите, предизвика рязък спад на китайските технологични акции миналата седмица.

Пекин отдавна забранява външен достъп до документите на китайските предприятия, но това противоречи на американския Закон за отчетност на чуждестранните компании от 2020 г., според който компаниите трябва да разрешат на надзорния орган за публичните компании да проверява техните одити. Напрежението достигна връхна точка миналата седмица, когато SEC даде на пет китайски компании срок от три години, за да изпълнят изискванията, или ще бъдат изключени от борсата в Ню Йорк. Очаква се още стотици китайски компании да бъдат изправени пред същия ултиматум.

Индексът на китайските технологични акции Hang Seng падна до шестгодишно дъно след заплахата на SEC, но възстанови по-голямата част от загубеното и се покачи с над 20% в сряда. Вицепремиерът на Китай Лиу Хе увери инвеститорите, че Пекин ще предприеме мерки за подкрепа на икономиката и финансовите пазари след рязката разпродажба на китайски акции.

Въпрос на тълкуване

Промяната вероятно се състои в изясняване на тълкуването на закон, който понастоящем забранява на чуждестранни регулатори да извършват разследвания в Китай, твърдят трима източници на Financial Times. Член 177 от Закона за ценните книжа на Китай сега се приема и като забрана за китайските субекти да предоставят информация на чуждестранни регулатори, без първо да получат одобрение от китайските власти. Законите в страната често са написани двусмислено и прилагането им се свежда до допълнителни тълкувания. В случая с член 177 правителството не е предоставило насоки за неговия обхват, нито официални дефиниции на ключови термини.

Предпазливата политика на Пекин да не предоставя на чуждестранните регулатори достъп до фирмени отчети и други документи се дължи на опасения, че по този начин може да изтекат чувствителна интелектуална собственост или данни, свързани с националната сигурност. Промяната в курса, ако бъде реализирана, ще бъде значителен напредък в посока на оповестяването на финансова информация извън границите на страната. По-голямата прозрачност ще повиши доверието на инвеститорите в листнатите китайски компании, смятат експерти.