Петролът отново надхвърли 120 долара за барел

Природният газ също поскъпна след искането на Путин Западът да плаща рубли, но в четвъртък цената се успокои

Волатилността на енергийните пазари продължава да се увеличава
Волатилността на енергийните пазари продължава да се увеличава
Волатилността на енергийните пазари продължава да се увеличава    ©  Unsplash
Волатилността на енергийните пазари продължава да се увеличава    ©  Unsplash

Цената на петрол сорт брент вчера поскъпна с повече от 6 долара за барел (над 5%), достигайки 121 долара, третата най-висока стойност от началото на годината и най-високата от 8 март насам. Котировките на нефта вчера са се повишили с над 50% тази година на фона на притеснения относно доставките поради войната в Украйна.

Русия заяви във вторник, че износът на петрол по тръбопровод от Казахстан до Черно море може временно да спадне. Консорциумът за нефтопроводи Caspian Pipeline Consortium заяви, че едно от трите пристанища в Черно море, използвани за износ, е било повредено от буря. Прогнозите за ремонта казват, че ще е от три седмици до два месеца. Износът на петрол от Русия и Казахстан от страна на CPC може да намалее с около 1 млн. барела на ден (около 1% от глобалните доставки), докато се извършват ремонтите.

"Пазарът ще остане много чувствителен към събитията, които се развиват в Украйна", споделя пред WSJ Сузана Стрийтър, старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown, отбелязвайки, че резките промени в цените на енергията ще продължат да натежават силно върху индексите. "Върху цените на петрола все още има реален натиск, който засилва инфлационните опасения", добавя Стрийтър.

"Сега очакванията са, че Русия може да е тази, която ще прекъсне доставките", споделят анализатори на MFA Oil, американска енергийна организация. "Природният газ е най-големият (проблем), тъй като това е енергийният източник, който ще бъде най-труден за замяна", пишат анализатори на MFA Oil в анализ.

Газови неволи

Русия обяви вчера, че ще приема плащания само в рубли за газ, продаден на "неприятелски" страни (сред които е и България), което допълнително изостря енергийната криза в региона. Засега не е ясно дали Москва има правото да променя едностранно съществуващите договори в евро. Рублата скочи в сряда за кратко след шокиращото съобщение до триседмичен връх от 95 спрямо долара. Европейските цени на газа се повишиха с до 30% в сряда, тъй като руският газ представлява около 40% от общото потребление в Европа. В четвъртък обаче цените поеха надолу. Вносът на газ в ЕС от Русия тази година варира между 200 млн. и 800 млн. евро на ден.

"Русия, разбира се, ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените... фиксирани в сключените по-рано договори", каза Путин по време на телевизионна среща с министрите на правителството. "Промените ще засегнат само валутата на плащане, която ще бъде променена в руски рубли", каза той. Германският министър на икономиката Роберт Хабек нарече искането на Путин нарушение на договора, а други купувачи на руски газ повториха това. "Това би представлявало нарушение на правилата за плащане, включени в настоящите договори", каза високопоставен източник от полското правителство, добавяйки, че Полша няма намерение да подписва нови договори с "Газпром", след като съществуващата им сделка изтече в края на тази година.

Големите банки не са склонни да търгуват с руски активи, което допълнително усложнява желанието на Путин. Говорител на нидерландския доставчик на газ Eneco, който купува 15% от газа си от германско дъщерно дружество на руския газов гигант Wingas, заяви пред Reuters, че има дългосрочен договор в евро. "Не мога да си представя, че ще се съгласим да променим условията". Според "Газпром" 58% от продажбите на компанията в Европа и други страни към 27 януари са били уредени в евро, в долари - 39%, а в британски лири - около 3%.

От "Булгаргаз" коментираха пред "Капитал", че досега компанията не е получила искане от "Газпром експорт" за промяна на договорите за доставка на газ.

Няколко компании, включително големите петролни и газови Eni, Shell и BP, RWE и Uniper - най-големият вносител на руски газ в Германия, са отказали коментар пред агенцията. "Не е ясно колко лесно би било европейските клиенти да прехвърлят плащанията си към рубли предвид мащаба на тези покупки", каза Леон Избицки, сътрудник в консултантската компания Energy Aspects. Той обаче каза, че Руската централна банка може да осигури допълнителна ликвидност на валутните пазари, която ще позволи на европейските клиенти и банки да набавят необходимите рубли.

Фондовата борса в Русия отвори днес за пръв път от близо месец насам. Руският борсов индекс MOEX регистрира ръст от около 10% в началото на сесията. Руският бенчмарк е загубил близо 50% от стойността си от началото на конфликта в Украйна.

Все още няма коментари
Нов коментар