Малките инвеститори в акции от r/WallStreetBets загубиха всичко спечелено

Те разбраха, че печалбите не са вечни, и това ги кара на намаляват активността си през тази година

След почти две години на бум в активността и високи печалби малките инвеститори започват да се отдръпват от пазарите
След почти две години на бум в активността и високи печалби малките инвеститори започват да се отдръпват от пазарите
След почти две години на бум в активността и високи печалби малките инвеститори започват да се отдръпват от пазарите
След почти две години на бум в активността и високи печалби малките инвеститори започват да се отдръпват от пазарите

Пандемията от коронавирус беше причина хората да останат по домовете си, като това даде шанс за създаване на нови интереси и хобита. За много хора това станаха инвестициите в акции, като процентът на дребни инвеститори спрямо останалите достигна своя връх по време на пандемията, стимулиран от директните финансови чекове, които даваха правителствата, както и повишаването на спестяванията заради ограниченото потребление.

2022 г. обаче е напълно различна - фондовите пазари в САЩ се понижиха в шест поредни седмици, а до момента 9 трлн. долара са изтрити от стойността на американските акции. Тази вълна помете и печалбите от meme акциите на компании, които станаха популярни сред тълпите нови инвеститори.

Те се надъхваха в различни форуми като Wallstreetbets в Rеddit, като често залозите бяха и срещу позициите на големите инвеститори в лицето на хедж фондове. Така много компании без особен финансов фундамент станаха сред най-печелившите на пазарите. Другият тип бяха онези дружества, които печелеха от затварянето на икономиките, като Netflix и Peloton.

Бързо отрезняване

От рекордните си цени през юни 2021 г. Peloton Interactivе, компания за спортни уреди и джаджи за дома, е загубила над 80%, подобен е спадът при AMC Entertainment. Преди почти година акциите на Gamestop се търгуваха за малко над 300 долара, днес са 98, или близо 70% загуба. С над 70% надолу е и Nеtflix спрямо върха на акциите през ноември миналата година.

Тези загуби са показателни и много бързо убедиха начинаещите инвеститори, че ръстът на пазарите не е вечен и има периоди на понижения и загуби. Повече от половината търговци, анкетирани от брокера Charles Schwab в края на април, имаха негативни прогнози за второто тримесечие на 2022 г., докато един от всеки петима инвеститори е казал, че инфлацията е основната им грижа.

Загубите карат някои по-малки инвеститори да се въздържат от ходове на пазарите. Нетните потоци на дребно възлизат на едва 2.4 млрд. долара този месец до 10 май в сравнение с 11 млрд. през април и 17 млрд. през март, сочат данни на JP Morgan.

"Доверието на инвеститорите на дребно е възпрепятствано от лошото представяне на портфолиото им и по-богатите и възрастни инвеститори търсят фондове на паричния пазар за доход и защита", написаха анализатори на Vanda Research в бележка по-рано този месец. "Пазарите винаги намират начини да поставят инвеститорите пред най-трудните изпитания, времето ще покаже дали манталитетът на "диамантните ръце" на новата ера ще удържи."

Проучване на Morgan Stanley, цитирано от Bloomberg, пък показва, че малките инвеститори генерално вече са загубили парите, които са спечелили по време на пандемията. Изчислението се основава на сделки, поставени от нови участници от началото на 2020 г., и използва борсови и публични данни за цените, за да изчисли общите печалби и загуби.

Стойността на средното портфолио на инвеститор на дребно е намаляла с 28% от края на декември, тъй като потоците от акции на дребно са отслабнали по време на общия фондов спад, показват данни на Vanda Research. Доставчикът на данни установи, че настроенията на дребно са изключително характерни за период на падане на стойността на акциите.

От началото на 2020 г. до миналия ноември кошницата от акции на дребно, предпочитана от търговците на дребно, която Goldman Sachs Group Inc. проследява, се увеличи повече от два пъти. Тази година тази кошница се е сринала с 32%, което допълнително усложнява ситуацията за малките инвеститори.

Отслабващият ентусиазъм на инвеститорите се прояви и в цените на акциите на брокерите, които работят главно с акции. От началото на годината акциите на Schwab паднаха с 23%, докато Interactive Brokers падна с почти една трета, а Robinhood е намалила стойността си на повече от наполовина.

Някои брокери са оптимисти, че ефектите от спада в търговията ще бъдат противодействани от нарастващите лихвени проценти, които позволяват на брокерите да печелят от средствата, държани в клиентски сметки. "Брокерските компании не изпитват затруднения", казwа пред Financial Times Томас Петерфи, основател и председател на Interactive Brokers, чиито приходи от комисиони са намалели с 15% на годишна база през първото тримесечие.

Все още няма коментари
Нов коментар