Устойчиво развитие на минна компания: Мисията възможна

"Асарел-Медет" разчупва стереотипи за индустрията по пътя към зелените технологии

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел-Медет"
Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел-Медет"
Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел-Медет"
Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел-Медет"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на "Асарел-Медет", стана първият българин, който получи отличие като пионер по целите за устойчиво развитие от Глобалния договор на ООН. Десетте световни бизнес лидери за 2022 г. бяха обявени по време на Лидерската среща на Глобалния договор на ООН в Ню Йорк на 2 юни. Те бяха излъчени измежду всички национални призьори от жури, включващо представители на гражданското общество, академичните среди, Глобалния договор на ООН, администрацията на ООН и предишните носители на приза SDG Pioneers, съобщиха от международната организация.

Глобалната награда се присъжда всяка година от 2016 г. насам, като досега това е първият мениджър от минна компания в света с престижното отличие. А това резонира сред цялата минерално-суровинна индустрия. От една страна, за първи път на такова ниво се отличава бизнес, който обичайно се асоциира с представата за "мръсно" производство. От друга страна, знакът е, че ако управляваме устойчиво тежката индустрия, имаме шанс да мислим в по-голям мащаб за устойчивото развитие като баланс между икономическия растеж, грижата за природата и социалната отговорност.

"Някогашните стереотипи за минното дело през последните години бяха разбити. Тази индустрия не е само поле, но и двигател за много иновации, а медта е базова суровина за развитието на зелените технологии на бъдещето", каза Димитър Цоцорков. Той вижда мощностите за добив на мед в страната ни като възможност за бъдещето. Според него съвременните дигитални решения позволяват на бизнеса да управлява много по-ефективно своите процеси, да намалява въглеродния отпечатък и да се грижи по-добре за опазването на околната среда, енергийната ефективност и управлението на ресурсите.

Какво стои зад успеха на Димитър Цоцорков и "Асарел-Медет" и дали мисията за устойчиво развитие е възможна за една минна компания?

Цоцорков беше отличен в категорията за дигитална трансформация заради приноса, който иновативните решения имат към целите за устойчиво развитие в индустрията и заради отражението, което има този напредък на технологиите.

За хората извън бранша вероятно по-очаквано би било признание за социалните инвестиции на "Асарел-Медет" в община Панагюрище или за работата на фондациите "Асарел" и "Лъчезар Цоцорков", особено предвид подкрепата за образованието, културата, здравеопазването и спорта. За минните специалисти обаче отличието за дигитална трансформация носи още по-голям заряд, защото е свързано с внедряването на нови и много скъпи технологии. Дали мината може и без тях? Може, но не и ако иска да развива минно производство от ново поколение. Старите мини действително са работели и без модерните автоматизирани системи за контрол на процесите, но стандартите са били коренно различни, напълно несъпоставими с настоящите, а днешните резултати са изглеждали непостижими.

Трансформирай това - Топ 5 от опита на "Асарел"

Устойчивото развитие като пътна карта, а не еднократно действие

Компанията има 7 фирмени програми, по които през XXI век е вложила над 1,4 млрд. лв. за модернизация, развитие на минерално-суровинната база, енергийна ефективност, опазване на околната среда, безопасност на труда, развитие на човешкия капитал и корпоративно развитие. На практика това са стотици реализирани проекти от различен калибър, но в една посока - визията за дългосрочно устойчиво развитие. Знакови примери са двете циклично-поточни технологии за транспорт на руда и на откривка в мината. Изградените ленти спестяват огромни транспортни разстояния и намаляват емисиите от специализирания транспорт с 40%.

Колкото повече извличане, толкова по-устойчиво

В "Асарел" се добиват бедни медни руди, които са със средно съдържание 0,27% мед. В богатите южноамерикански находища това е отпадък, докато тук е суровина, която се оползотворява максимално пълноценно. Това става, като руди със средно съдържание на мед 0,33% се смесват със свръхбедни руди с минимално промишлено съдържание 0,08%. Този подход осигурява максимално дългосрочен хоризонт на социално-икономическите ползи от мината заедно с оползотворяване на най-бедните участъци на находището, които иначе биха били загубени като отпадък. Новите автоматизирани технологии за управление на процесите в обогатителната фабрика пък позволяват извличане от над 92% мед, което някога се е считало за мираж. А произвежданият меден флотационен концентрат в Панагюрище се преработва в близкото металургично предприятие в Пирдоп, което прави веригата на добавената стойност регионална.

Медта - основа за зелената икономика

Инсталацията за екстракция и електролиза на "Асарел-Медет" е изградена по финландска технология. Тя е пример за пълноценно оползотворяване на ресурсите от компания, която стои в "началото на кръга" на т.нар. кръгова икономика. Тук се произвежда чиста катодна мед от практически отпадни продукти - дренажни води и продуктивни разтвори от насипище на неподлежащи на преработка окисни руди. Очаква се, че търсенето на медта ще расте на фона на глобалното изоставане в новите геоложки проучвания. Един аспект, който все по-често ще се разглежда в контекста на ресурсната независимост на страната и на европейската общност в условията на зелен преход.

Дигитализирай всичко, което е възможно

Дигиталната трансформация е един от приоритетите за устойчиво развитие на "Асарел-Медет", като панагюрската минна компания разполага със супермодерни автоматизирани системи от световните технологични гиганти. През миналата година тя стана част от международния научноизследователски проект X-Mine, по който се тестваха технологии, считани за бъдещето на минното дело, защото намаляват отпадъка и екологичния отпечатък още в етапа на геоложкото сондиране и сортиране на рудите.

В "Асарел" може да се види уникален за Балканите проект, който интегрира в обща информационна система пробивните минни дейности заедно с 3D геоложки, структурен и хидрогеоложки модел на находището, за да се осигури максимално прецизно планиране на добива и оползотворяване на ресурсите. Автоматизирана система следи устойчивостта на рудничните откоси, което е качествено нов стандарт за безопасност. Дигитална технология контролира и работата на трите пречиствателни станции на дружеството.

Колкото и ценни да са новите технологии, най-важни са хората

"Внедряваме най-новите интегрирани решения, инвестираме в иновации и ползваме най-доброто от напредъка на технологиите, но най-важни остават хората, защото те носят заряда за промяна и развитие", каза председателят на надзорния съвет на "Асарел-Медет". "Автоматизираните системи правят технологична революция в нашия отрасъл, значително облекчават работата на колегите, подобряват безопасността на труда и опазването на природата, но не ги възприемаме като нещо, което може да замени човека", посочи още по повод получената награда за дигитална трансформация Димитър Цоцорков.