Цените на суровините спадат, което е сигнал за наближаваща рецесия

Медта, петролът и пшеницата се продават на значително по-ниски цени

Падането на цените на различни суровини разделя експертите. Всички обаче са съгласни, че това сочи, че рецесията наближава по-бързо
Падането на цените на различни суровини разделя експертите. Всички обаче са съгласни, че това сочи, че рецесията наближава по-бързо
Падането на цените на различни суровини разделя експертите. Всички обаче са съгласни, че това сочи, че рецесията наближава по-бързо    ©  Reuters
Падането на цените на различни суровини разделя експертите. Всички обаче са съгласни, че това сочи, че рецесията наближава по-бързо    ©  Reuters
Темата накратко
 • Цените на металите падат заради опасенията от все по-вероятната рецесия.
 • Котировките на медта са се понижили с повече от 20% от най-високата си стойност през март.
 • Цинкът се продава с над 1000 долара за тон по-евтино, отколкото през април.

Цените на металите падат поради нарастващите страхове от рецесия в най-големите индустриални икономики в света. Освен металите по-ниски цени има и пшеницата, като спрените доставки от Украйна не оказват толкова голямо влияние върху тях.

Експерти са на мнение, че тази тенденция има голяма вероятност да е сериозен сигнал за приближаването на световната икономика към рецесия, пише Financial Express. На теория по-слабата икономика би намалила търсенето на повечето суровини. Медта например може да бъде една от тях, като главната причина е широкото й използване в строителния сектор. При икономически спад строителството се забавя, а освен това и други индустрии произвеждат по-малко продукция, като електрическо оборудване, което също използва метала.

Индексът на стоките на Bloomberg се понижи от нива от 134.9 на 18 април до 121 в края на юни, което представлява корекция от около 10%. Цената на медта е спаднала с повече от 20% от най-високата си стойност през март и се търгува на 16-месечно дъно. В края на юни фючърсите на медта на Лондонската метална борса (LME) паднаха с цели 5% до 8338 долара за тон, което е най-ниското ниво от февруари 2021 г. Цената на калая спадна с повече от 11%, преди леко да се възстанови.

Цените на стоманата са около 1120 долара за тон, което е сериозен спад от цената в началото на април, която беше 1540 долара. По-значима загуба на стойност се вижда при цинка, който се търгува на нива от 3485 долара за тон в сравнение с 4563 долара в средата на април.

Алуминият също поевтиня, което даде предпоставка на анализаторите да намалят прогнозите си за печалбите на производителите на метала за финансовата 2023 г. Според експерти загубата ще бъде в диапазона 3-18%, като причината не е само в очакваните по-малки продажби. Освен това значение ще изиграе покачването на цените на въглищата, които от началото на войната в Украйна започнаха отново да стават сериозна тема на разговор в редица страни в Европа. Германия и Нидерландия дори обявиха отваряне на затворени ТЕЦ-ове, за да може страните да се справят с дупките, които нередовните и непълни доставки на руски газ оставят.

Експертите са на различни позиции за това колко дълго ще продължат тези спадове на цените и доколко те ще охладят инфлацията. Едуард Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research, каза пред Barron's, че цените на суровините предлагат добър прочит на настроенията относно глобалната икономика. "Точно сега те определено сочат към по-слабо търсене на суровини като цяло, което може да се дължи само на забавянето на глобалния икономически растеж", обяснява той.

Хелима Крофт, ръководител на глобалната стокова стратегия в RBC Capital Markets, подкрепя Ярдени. "Страховете от глобална рецесия станаха водещи, засенчвайки опасенията за инфлацията", каза тя. За Крофт ниската цена на суровините показва "реални опасения относно твърдото приземяване и какво би означавало това за търсенето."

Цените на суровия петрол брент паднаха с около 3.5% миналата седмица и с около 5.6% през юни, сочат данни на FactSet.

"Не очаквам скоро да се върнем към петрола от 60 долара", казва Райън Грабински, инвестиционен стратег в изследователската фирма Strategas. "Ако цените няма да се покачат оттук, те поне ще се стабилизират на тези по-високи нива", добавя той пред Barron's.

Златото се търгуваше на приблизително същите цени. От една страна, някои пазарни наблюдатели виждат златото като сигурно убежище в условия на висока инфлация. Други смятат, че ценният метал неизбежно ще поевтинее, като причината за това биха били по-високите лихвени проценти и конкуренцията от по-високодоходни инвестиции. "Повечето от дългосрочните макроотношения на златото наистина сочат към по-ниски цени", каза пред Barron's Кристофър Луни, стоков стратег в RBC Capital Markets. Според него "средата с нарастващ лихвен процент е обикновено лоша за цените на златото".

Земеделските суровини са в същата ситуация

Положението при зърното е доста сходно с това на енергийните суровини и златото. Цената на пшеницата върви надолу, като в първите три седмици на юни най-продаваните фючърси загубиха около 10% от стойността си.

Падането на цените на зърното е на пръв поглед изненадващо, след като един от основните производители и износители на културата - Украйна, фактически няма възможност нито за износ, нито за нормално производство заради руската инвазия в страната. Според Ядрени обаче това показва, че са осигурени алтернативни доставчици, както и че Украйна е започнала да изнася през други маршрути. Най-популярният такъв преди началото на войната беше през Черно море, но сраженията доведоха до невъзможност за изпълняване на поръчките по вода. "Виждаме, че цените на зърното се понижават, което предполага, че доставките може би идват по други маршрути, а не през Черно море", каза Ярдени.

Соята е друга култура, чиято цена пада значително през юни. Данните показват, че цената й е намаляла с около 15%, което е сериозен удар за производителите.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vuk21919061 avatar :-|
  vuk21919061
  • - 1
  • + 5

  За инвеститорите в имоти нищо не са казали, но аз ще напомня че при рецесия имотите се сриват. Чакам с пуканки на диване и с нетърпение наближаващпто шоу

  Нередност?
 • 2
  nam16539923191124043 avatar :-|
  N M
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#1] от "vuk21919061":

  Чакай
  До коментар [#1] от "vuk21919061":

  Чакай си. Много чакаха и не дочакаха.

  Нередност?
Нов коментар