Активите на взаимните фондове се понижават с над 440 млн. лева

Кризата на финансовите влияе на индустрията, но ударът не е сериозен

Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.    ©  unsplash
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Активите под управление на инвестиционните фондове, предлагани в България, са се понижили с над 440 млн. лева до 8.2 млрд. към края на юни. Според данните, публикувани на сайта на БНБ, фондовете са загубили около 5% за три месеца, като това може да се дължи както и на спада на пазарите през последните няколко месеца, така и на отдръпване на инвеститори предвид прогнозите продължителна волатилност на финансовите борси. Спрямо година по-рано обаче активите са все още с над милиард повече. Миналата година беше и рекордна за индустрията тук, като активите бяха нараснали с 3 млрд. лв. заради търсене на алтернативи на нулевата доходност по банковите депозити, но и заради бума на фондовите пазари.

Към юни освен активите намаляват и фондовете или по-точно чуждестранните. Според данните на БНБ към края на юни в България има общо 1543 инвестиционни структури (не се включват АДСИЦ-овете), от които около 90% са чуждестранни, докато няколко месеца по-рано предложенията са около 1576 (33 по-малко) спрямо края на март. И докато българските фондове се увеличават, чуждите представителства се отдръпват.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.