Печалбите на китайските компании ще покажат ефектите от забавянето на икономиката

Сезонът на отчетите идва в момент, когато Пекин се стреми да повиши доверието на инвеститорите в изоставащия фондов пазар на страната

През последните два месеца тенденцията е прогнозите за годишен ръст на печалби да намаляват.
През последните два месеца тенденцията е прогнозите за годишен ръст на печалби да намаляват.
През последните два месеца тенденцията е прогнозите за годишен ръст на печалби да намаляват.    ©  Reuters
През последните два месеца тенденцията е прогнозите за годишен ръст на печалби да намаляват.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Степента на забавяне на китайската икономика ще стане по-ясна тази седмица, тъй като се очаква компаниите да отчетат по-слаби резултати и да понижат прогнозите си, особено в отраслите, които са силно изложени на проблемите в сектора на недвижимите имоти. Резултатите за второто тримесечие идват в момент, когато кризата с ликвидността сред строителните предприемачи и нестабилните финанси на местните власти засилват съмненията на инвеститорите, че Пекин ще предостави достатъчно стимули, за да върне втората по големина икономика в света в правилния ѝ път.

Печалбите ще предоставят също така важни данни за световните пазари, тъй като публикуването на икономическа статистика в Китай е подложено на по-строг контрол след решението на Пекин от този месец да спре публикуването на данни за младежката безработица.

"През седмицата вероятно ще видим по-малко обнадеждаващи данни от Китай по отношение на резултатите", казва пред Financial Times Кингър Лау, главен стратег по китайските акции в Goldman Sachs, който наскоро понижи прогнозата си за целогодишния ръст на печалбата на акция от 14% на 11%.

"От фундаментална гледна точка сме доста уверени, че без по-силен политически отговор нещата ще станат още по-трудни за финансовия сектор и сектора на недвижимите имоти", твърди Лау. "Това все още е ключовата променлива, която определя възвращаемостта на капиталовите пазари."

Пекин се стреми да повиши доверието на инвеститорите във фондовия пазар

Сезонът на отчетите идва в момент, когато Пекин се стреми да повиши доверието на инвеститорите в изоставащия фондов пазар на страната. В неделя китайските власти намалиха наполовина данъка върху сделките с акции до 0.05% и обещаха да забавят темпото на първичните публични предлагания в Шанхай и Шънджън, които могат да изчерпят ликвидността на по-широкия пазар и да натежат върху цените на акциите.

В понеделник тези действия доведоха до ръст от 5.5% на индекса CSI 300 на акциите, листвани в Шанхай и Шънджън, но по-късно индексът намали печалбите си и затвори само с ръст от 1.2%.

Очакванията за още понижения в прогнозите на компаниите са отчасти въпрос на време. Много от групите, които вече са представили отчети през това тримесечие, са от потребителския и технологичния сектор, които се възползваха повече от повечето от повторното отваряне на Китай след строгите ограничения, свързани с коронавируса. Те в повечето случаи са в съответствие с консенсусните прогнози на анализатори, анкетирани от Bloomberg, според които печалбата на акция на компаниите, включени в китайския борсов индекс MSCI, ще нарасне с около 18% през 2023 г.

За сравнение, компаниите, на които им предстои да публикуват своите годишни прогнози тази седмица, са в сектори, които бяха под значителен стрес тази година - недвижими имоти, финанси и тежка индустрия. Сред най-значителните компании са Industrial and Commercial Bank of China, която е най-голямата компания по активи, Country Garden, която преди време беше строителният предприемач с най-много продажби, и инфраструктурната група China Communications Construction.

През последните два месеца тенденцията е прогнозите за годишен ръст на печалби да намаляват. Допълнителен ефект оказват и пропуснатите плащания от строителни предприемачи и инвеститорската група Zhongzhi, която е един от ключовите играчи на китайския финансов пазар.

В петък Morgan Stanley понижи 12-месечната си прогноза за индекса MSCI China до 60 пункта - малко над сегашното му ниво - при положение че борсовият бенчмарк вече е спаднал с повече от 7% през тази година. Анализаторите на банката заявиха, че този ход отчасти е продиктуван от "много по-ниските очаквания за приходите през 2023 г.", като прогнозират годишен ръст на приходите от едва 2%.