Петролът достигна 90 долара за първи път през 2023 г.

Причината е удължаването на съкращенията на добива от Саудитска Арабия и Русия

Администрацията на Джо Байдън се стреми да контролира цените на горивата преди президентските избори през следващата година.
Администрацията на Джо Байдън се стреми да контролира цените на горивата преди президентските избори през следващата година.
Администрацията на Джо Байдън се стреми да контролира цените на горивата преди президентските избори през следващата година.    ©  Reuters
Администрацията на Джо Байдън се стреми да контролира цените на горивата преди президентските избори през следващата година.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Цените на петрола се повишиха над 90 долара за барел за първи път през 2023 г. във вторник, след като Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволните си съкращения на производството и износа до края на годината. Саудитска Арабия, която заедно с Русия ръководи разширения картел ОПЕК+, намали от юли насам добива с още 1 млн. барела дневно, което първоначално беше обявено като временна мярка.

Но след като вече удължи съкращението до края на септември, държавната агенция на Саудитска Арабия съобщи, че ще запази намалението си с 1 млн. барела дневно до края на декември, като се позова на министерството на енергетиката.

През последните месеци Русия направи допълнителни съкращения на износа, като във вторник вицепремиерът Александър Новак заяви, че намалението на износа й с 300 хил. барела на ден ще остане в сила до края на годината.

Нови опасения за инфлация

Този ход, който заплашва да отново да засили опасенията за инфлацията в световен мащаб, е последното усилие на два от най-големите производители на петрол в света да вдигнат цените, въпреки че голяма част от света се бори с по-високи енергийни разходи. Това вероятно ще повиши напрежението в отношенията с Белия дом, който критикува кралството за тясното сътрудничество с Русия, въпреки инвазията на Москва в Украйна и превръщането на доставките на природен газ за Европа в оръжие от Кремъл.

Решението заплашва отново да повиши опасенията за инфлацията в световен мащаб.

Администрацията на Джо Байдън се стреми да контролира цените на горивата преди президентските избори през следващата година, като инфлацията и цените на горивата вече се превърнаха в обект на нападки от страна на Републиканската партия.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви след съобщението от Саудитска Арабия във вторник, че президентът Байдън е съсредоточен върху това да направи "всичко в рамките на своя инструментариум, за да може да постигне по-ниски цени за потребителите на бензиностанциите в САЩ". Той обаче заяви, че няма планове за двустранна среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман на срещата на върха на Г-20 този уикенд в Ню Делхи и съобщението от вторник няма да промени това.

Боб Макнали, президент на Rapidan Energy и бивш енергиен съветник на Белия дом, заяви пред Financial Times, че съкращенията, изглежда, имат за цел да демонстрират "единството" на Саудитска Арабия и Русия по отношение на петролната политика и да ограничат риска от забавяне на световния икономически растеж, което да натежи на цената на суровия петрол.

"Ако не се стигне до рязък икономически спад, тези съкращения на доставките ще доведат до дълбоки дефицити в световните петролни баланси и до повишаване на цените на суровия петрол значително над 90 долара за барел", добави Макнали.

Във вторник международният бенчмарк суров петрол солт брент поскъпна с 1.2% до 90.04 долара, надхвърляйки 90 долара за барел за първи път от ноември насам. В сряда цените се запазват около същото ниво. Американският сорт West Texas Intermediate достигна 86.69 долара.

Представители на индустрията се опасяват, че руският президент Владимир Путин може да се опита да използва доставките на петрол, за да повлияе на изборите в САЩ, тъй като потенциални кандидати като бившия президент Доналд Тръмп може да се опитат да накарат Украйна да преговаря с Москва.

Престолонаследникът и фактическият лидер на Саудитска Арабия също иска по-висока цена на петрола, за да подпомогне финансирането на програмата си за икономически реформи. Неговият полубрат, принц Абдулазиз бин Салман, е министър на енергетиката и постави петролната политика на кралството на по-настъпателна основа въпреки натиска от страна на САЩ за увеличаване на производството, за да се намали инфлацията.

Дан Пикъринг, главен инвестиционен директор в Pickering Energy Partners, смята, че Саудитска Арабия явно е "ангажирана" с по-висока цена и иска да е сигурна, че петролът няма да се върне назад. Брентът е поскъпнал с около 15 %, откакто съкращенията влязоха в сила в началото на август.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 5

  Недоумявам защо не се отчита, че суровините определено са в Незапада. Западът ема исторически усъвършенствано колониално ноу хау за измъкването им за цез папи.
  Като чета какво стана н Африка, видимо това време взе да свършва...
  Ако леко перефразирам Маркс: Суровините определят съзнанието ..

  Нередност?
 • 3
  popopo avatar :-P
  popopo
  • - 5
  • + 1

  Коментари 1 и 2 са абсолютно еднакви - пишат се глупости без никакъв смисъл и поне елементарна логика.
  Пише се нещо, което не значи нищо.

  Нередност?
 • 4
  datahustler avatar :-P
  Соколов
  • + 1

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Една суровина е нищо без да има кой да я купи/консумира. А въпросът който вълнува всички е какво може да се направи с нея.

  В този ред на мисли да размишляваме кой има и кой няма суровини е по-скоро мислене пленум от 1964-та. През 2023-та въпросът е какво можеш да направиш с 1КГ желязо а не дали можеш да го изкопаеш или не...

  Нередност?
Нов коментар