Фондовите пазари паднаха в капана на икономическите данни

Акциите на технологичния гигант Apple поевтиняха със 7% за два дни, което свали 200 млрд. долара от капитализацията му

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За два дни Apple, най-голямата публична компания в света, загуби 200 млрд. капитализация. Причината е, че в сряда, 6 септември, Wall Street Journal публикува статия, според която Китай забранява на държавните си служители да ползват iPhone и технологии на други чужди компании. Акциите на водещата компания се сринаха с около 7%, но спадът, който се пренесе върху другите технологични компании, засегна пазарите генерално. За първите седем дни от септември S&P 500 губи 1.75%, докато технологичният Nasdaq - около 2.2%. В Европа Eurostoxx 600 се понижи за осма поредна сесия в петък, което е най-голямата негативна поредица от 2016 г.

Поредица от фактори играят роля за негативните настроения - данните за икономиките в Европа и Китай, повишението на цените на природния газ, както и скъпият петрол. Но проблем се оказват по-добрите данни, които идват от икономиката на САЩ. Данните за безработицата от четвъртък, 7 септември, показват по-малко заявки от очакванията. Според някои анализатори това е доказателство, че затягането на монетарната политика все още не е дало своето отражение и лихвите може да се покачат допълнително.

"Опасенията са, че пазарът на труда е толкова силен, че може да отвори вратата за още увеличения по-късно тази година", казва пред WSJ Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group. Според фючърсите за основния лихвен процент има около 40% шанс за допълнително затягане с още 25 процентни пункта на срещата през ноември спрямо 29% вероятност преди месец според FedWatchTool на CME Group.

"По-високите реални лихвени проценти благоприятстват ротация към акции с по-кратка продължителност със стабилни парични потоци и дивиденти", смятат анализатори от Merril Lynch. Настроението е особено песимистично към европейските пазари, които отбелязаха 26-а поредна седмица на изтичане на инвестиции, пък казват от Bank of America. Еврото губи стойност срещу долара за осма поредна седмица, като данните за най-голямата икономика в ЕС предполагат, че Старият континент може би се е запътил към рецесия.

"С инфлацията в еврозоната все още над средната и растежа доста под, е ясно, че според повечето дефиниции еврозоната страда от стагфлация", казва пред Financial Times Майкъл Меткалф, макроикономист в State Street Global Markets.

Когато правителствата се борят с прегряващи икономики, борсите са първите, които страдат пише през 70-те години Андре Костолани. Когато централните банки започнаха да повишават лихвите през 2022 г., пазарите се сринаха в рядък исторически момент, където нямаше спасение дори при облигациите. Досега през 2023 г. сравнително неочакваният ръст продължава, воден от очакванията, че централните банки може скоро да обърнат курса и да свалят лихвите. Всеки знак в другата посока може да предвещава бърз обрат на пазара. Поскъпването на петрола от последните няколко дни може да е именно такъв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар