Новият брой:
Служебната президентска република

Банка отпуска кредити срещу складов запис

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Банкови кредити срещу складови записи на лицензирани публични складове отпуска SG Експресбанк. Европейската банка за възстановяване и развитие предостави на SG Експресбанк заем от 10 млн. марки за тази цел.
Кредитите се предоставят на приносители на складови записи. Производителят или търговецът трябва да предаде своята пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес, слънчоглед или ориз за съхранение в лицензиран публичен склад. Срещу това земеделският стопанин получава складов запис за влог на зърно. Документът по същество е ценна книга на заповед, издадена от публичния склад, с която се доказва влагането на зърното и задължението на склада да го върне на легитимирания държател на записа. Приносителят на складовия запис може да кандидатства за банков кредит пред SG Експресбанк, без да представя други обезпечения. Валидни са само ценните книги, издадени от лицензирани публични складове.
Сумата покрива до 65% от стойността на вложеното от земеделския стопанин зърно за съхранение. Остойностяването на фиксираното в складовия запис количество се извършва въз основа на действащите в момента на сключване на договора цени на зърно на Софийската стокова борса и/или на базата на цените, обявени официално от САПИ (Система за агропазарна информация към Министерството на земеделието и горите). Ако в складовия запис са посочени цифри, с които ще се намали количеството зърно в края на периода за съхранение, тогава се остойностява количеството зърно с приспаднатите цифри, уточняват от банката.
Заемът се отпуска за срок, не по-дълъг от времето, когато се очаква началото на следващата реколта. Крайната дата за влог на зърното в договора трябва да е по-ранна от датата на падежа на кредита. Заемът се олихвява с номинален годишен лихвен процент в размер на EULIBOR (междубанков лихвен процент за едномесечни депозити) плюс 10 пункта надбавка. Лихвите се начисляват ежемесечно. Клиентът заплаща 1% такса за управление и обработка върху пълния размер на сумата. Възможно е след писмено съгласие на банката да бъдат издължени предсрочно отделни части или целият размер на заема. В този случай се заплаща такса в размер на 0.125% върху предсрочно издължената сума.
Кандидатът за кредит трябва да представи протокол за приемане на зърното и копие от договора за влог в публичния склад. Изискват се актуално удостоверение за съдебна регистрация (за регистрираните по Търговския закон) и удостоверение от съответната данъчна служба за дължими данъци. Прилага се също извлечение от Централния регистър за особените залози за налични вписвания на особени залози върху имуществото на кандидата за кредит. Представя се застрахователната полица, издадена в полза на кредитополучателя и прехвърлена в полза на банката. Според Закона за съхранение и търговия със зърно публичният склад трябва да застрахова от името и за сметка на производителя (търговеца) вложеното зърно. Възможно е зърното да е застраховано от земеделския стопанин преди влагането му в публичния склад.
Складовият запис се състои от две части - стоков и заложен запис. И двата записа трябва да бъдат джиросани (прехвърлени) в полза на банката. Джиросването става при одобряване на кредита и подписването на договора между клиента и банката.
Досега по тази кредитна линия SG Експресбанк е раздала кредити за два милиона лева. По данни на Министерството на земеделието и горите към 10 юли лицензираните публични складове у нас са 16. В тях могат да се съхраняват 181 395 тона зърно. До същата дата са издадени 22 броя складови записи за 4000 тона пшеница и 1830 тона ечемик от мелницата в Попово (лицензиран публичен склад на “Кристера” АД) и 20 броя складови записи от други четири лицензирани публични склада (“Зърнени храни” - Силистра, “Ролес” - Варна, “Папас олио” - Тенево, и Балчик, “Фортуна” - Бяла Слатина). Земеделското министерство обсъжда пакет от мерки за раздвижване на пазара на складови записи. Сред причините за застоя на този пазар специалистите сочат липсата на достатъчно на брой лицензирани складове, недоверието на земеделските стопани и облагането на сделките с ДДС при всяка смяна на собственика, независимо че зърното не е напускало реално сградата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар