Субсидиия за иновации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Субсидиия за иновации

Субсидиия за иновации

Мара ГЕОРГИЕВА
965 прочитания

Пет милиона лева от бюджета за 2005 г. ще бъдат предоставени на Министерството на икономиката за създаването на Национален иновационен фонд. Фондът ще заработи от следващия месец. Това е една от мерките в приетата от Министерския съвет през август миналата година Иновационна стратегия на България.

Фондът ще подкрепя безвъзмездно: - научно-приложни изследователски проекти и
- технико-икономически проучвания. За субсидия от фонда ще могат да кандидатстват: - лица, регистрирани по Търговския закон, изпълняващи проекти сами или съвместно с други, които също са регистрирани по Търговския закон
Научно-приложните изследователски проекти трябва да са свързани с придобиването на ново знание и технологично предпазарно развитие на нови продукти, процеси и услуги. Предпазарното развитие включва първите етапи на развитието до създаването на опитен образец. Всяко предложение трябва да е новост за българския пазар или да води до съществено усъвършенстване на налични продукти, процеси и услуги. Фондът няма да субсидира пазарно развитие, а последните етапи на създаването до готов пазарен продукт. Няма да се субсидират рутинни промени и инвестиционни проекти. Националният иновационен фонд ще финансира от 25% до 50% от общите разходи по проекта - за труд, материали, консумативи, машини, поддоставчици. В рамките на проекта до 50% се субсидират изследователските дейности и до 25 % - дейностите, свързани с предпазарно развитие. Научно-приложните изследователски проекти трябва да са със срок за реализация до три години. Максималната сума на субсидия за един проект е 500 000 лева.
Фондът ще субсидира до 50% от общите разходи за технико-икономическите (предпроектните) проучвания. Целта на тези проучвания е да се прецени техническата и икономическата изпълнимост на проекта. Максималната стойност на субсидията е до 50 000 лева. Превеждането на субсидията по всеки отделен проект ще се извършва, след като технически съвет приеме междинните и крайните резултати. Малките и средните предприятия ще ползват допълнително 10% субсидия за своя бюджет. Допълнително 10% субсидия получават и съвместни проекти, в които участват изследователски организации.

Националният иновационен фонд ще бъде към Министерството на икономиката. Той ще се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предвидено е през 2006 г. фондът да разполага с бюджет от 8 млн. лв., а през 2007 г. - с 13 млн. лв.

Иновационната стратегия

Целта на стратегията е повишаване конкурентоспособността на българската икономика. Стратегията предвижда създаването на Национален съвет по иновации като консултативен орган към министъра на икономиката. В съвета ще участват 11 представители на бизнеса, научни институти, учебни заведения, неправителствени организации и на министерствата на икономиката, финансите, образованието и науката. Всяка година министърът на икономиката ще внася в Министерския съвет годишен доклад за състоянието и развитието на иновационната политика на страната. Ще се планират конкретните инициативи, които трябва да се реализират през следващата година.
Предвиждат се различни мерки за реализация на стратегията:


  • насърчаване на заетостта на младите специалисти в малки и средни предприятия, което да е предпоставка за повишаване на иновационния потенциал на фирмите
  • изграждане и/или разширяване и усъвършенстване на технологичните центрове
  • обучение в предприемачество
  • създаване на клъстери (група от предприятия, изследователски организации, които имат свързани икономически дейности)
  • привличане на чужди инвестиции в изследователска и развойна дейност
  • създаване и подкрепа на съществуващите технологични паркове
  • учредяване на центрове по предприемачество във висшите училища.


Пет милиона лева от бюджета за 2005 г. ще бъдат предоставени на Министерството на икономиката за създаването на Национален иновационен фонд. Фондът ще заработи от следващия месец. Това е една от мерките в приетата от Министерския съвет през август миналата година Иновационна стратегия на България.

Фондът ще подкрепя безвъзмездно:

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK