Нови бизнес центрове в стари казарми

Пилотните проекти вече са в ход, но се бави правителствената програма за конверсия

Освободени от армията казарми и складове ще бъдат преустроени в бизнес зони за развитие на малки и средни предприятия и привличане на инвестиции. Това предвижда програма за конверсия на освободени военни имоти на Министерството на отбраната (МО). Тя още не е приета от правителството, но процедурите за изграждането на пилотните проекти в Разград и Симитли вече са в ход. Преструктурирането на бившите военни имоти ще доведе до подобряване на инфраструктурата и създаване на предпоставки за цялостно развитие на региона, прогнозират авторите на проектите по програма ФАР.

Идеята

за развитие на изоставени райони се заражда във Великобритания, където са разработени няколко проекта. На мястото на старите лондонски докове на площ 22 кв.км „изниква“ модерен бизнес център с над 1 млн. кв.м офиси и нови жилища. Проектът е реализиран в продължение на 17 години и в него са привлечени 1.8 млн. лири публични и 7.2 млн. лири частни инвестиции. За реализацията му е създадена държавна компания, която съществува до завършването на бизнес зоната. Държавата инвестира основно в изграждането на транспортните връзки. За привличане на инвеститори в неатрактивния по онова време лондонски район са въведени облекчени режими за строителство, а инвеститорите са освободени от данък печалба и данък сгради в продължение на 10 години.

Подобен инструмент в България беше въведен със Закона за регионалното развитие, който обособи шест вида райони за целенасочено въздействие. Три от тях са определени като изостанали - селски, гранични и планински райони. „Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разработи и инвестиционна програма за развитие на районите за целенасочено въздействие, която беше заложена в бюджетната прогноза за 2005 - 2007 г. и в проекта за програмен бюджет за 2006 г., но през тази година по нея не беше осигурено финансиране. Без тази програма е невъзможно провеждането на национална политика за регионално развитие и преодоляването на вътрешнорегионалните различия“, коментира директорът на дирекция „Стратегическо планиране на регионалната политика“ в МРРБ Явор Стоянов.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове