<i>Месо- и млекопреработватели:</i> Зимата на тяхното недоволство

Сроковете за преструктуриране на фирмите от хранително-вкусовата промишленост се удължават. Въпросът „защо“ вече не е актуален. На дневен ред са „докога“ и „за кого се отнася отсрочката“. Засега е ясно, че отсрочката за млекопреработващите фирми е до 31 март т.г., без значение дали са малки или с индустриален капацитет, а за месопреработвателните - до 15 юни т.г. Отлагането важи само за дружества, които са постигнали 80% завършеност на процеса на преструктуриране при млекопреработката и 70% - в сектор „Месо“. За това се договориха министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и браншовите организации на месо- и млекопреработвателите в България.

Скандалът

Споразумението дойде след скандал, който беше предизвикан от обнародвани в Държавен вестник промени в няколко наредби на Министерството на земеделието и горите (МЗГ). С промените в подзаконовите актове се удължава срокът за преструктуриране на малките млеко- и месопреработвателни предприятия до 15 юни 2006 г., а на фирмите с индустриален капацитет - до 1 юли, при условие че имат одобрени от ДВСК инвестиционни планове. Преди изменения предприятията, които произвеждат храни, бяха длъжни до края на 2005 г. да изпълнят европейските изисквания за хигиена и безопасност. Тези, които не успеят да сторят това, трябваше да бъдат затворени от санитарните инспектори. През септември и октомври м.г. обаче МЗГ започна да лансира идеята за удължаване на сроковете за преструктуриране на фирмите от месо- и млекопреработването. Последва публично обсъждане с представители на предприятия от секторите. Предложението разгорещи страстите и не срещна еднозначна оценка сред предприемачите. В крайна сметка браншовите организации се обединиха около становището, че след 31 декември 2005 г. трябва да бъдат затворени всички предприятия, които не са си мръднали пръста, за да се преустроят. Браншовиците поискаха още да има диференциран подход към фирмите. Да се изготви поименен списък на тези, които ще ползват отсрочката. Това означава, че предприятието трябва да е пред финализиране на процеса на преустройство. „Нашите условия бяха удължаването да се отнася само за фирми, които са започнали преструктуриране, имат ясно финансиране и могат да довършат започнатото в определения срок“, припомни Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Масирани проверки на ветеринарни експерти в кланици, мандри и преработващи предприятия белязаха края на 2005 г. Инспекторите от ДВСК затвориха неизрядните цехове и малките мандри и обещаха да продължат селекцията. Появиха се и различни списъци със затворени фирми и многобройни прогнози за броя на тези, които ще оцелеят. Обнародваните промени в наредбите на МЗГ не съдържат нито едно от предварителните условия на браншовиците. Нещо повече - удължаването на сроковете даде основание на вече затворени фирми да възобновят дейността си.

Сивият сектор

„С тези наредби държавната администрация показва, че стимулира тези, които не спазват законите. Толерира се сивият сектор и се наказват редовните фирми“, коментира Костадин Чорбаджийски. „Предприятията, които спазват законите, инвестират в нови сгради, оборудване, условия на труд, обучение, за да отговорят на европейските норми, предприятия, които плащат данъци, осигуровки и такси, сега трябва да понесат нелоялната конкуренция на тези, които са си спестили всичко това. Безпринципното удължаване на сроковете продължава агонията в бранша и в крайна сметка се отразява върху конкурентоспособността му“, категоричен е Кирил Вътев, управител на месопреработвателната фирма „Тандем В“ - София.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал