Как се гарантира безопасна храна

Само 1% от ресторантите извън хотелите са въвели задължителната система за контрол НАССР

Вкусно и без риск    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Липсата на информация за системата „Анализ на опасностите и критичните контролни точки“ (НАССР) затруднява собствениците и мениджърите на хотели и ресторанти при нейното въвеждане.

Това показват обобщените данни от две независими допитвания в сектора, проведени от Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БАХПИ). Внедряването на системата е регламентирано в Закона за храните и въвеждането й до края на 2006 г. е задължително за производители и търговци на храни, включително и хотели, които предлагат храни. За да бъде въведена системата според европейските стандарти, са нужни минимум шест месеца. Резултатите от анкетата на НХМК сочат, че към началото на май само 1% от ресторантите, които са извън големите вериги и хотелите с повече от три звезди, са въвели НАССР. Малко над 30% са започнали нейното внедряване. „Големите хотели и ресторанти няма да имат проб­лем с евростандартите, но затруднения ще имат представителите на малкия и средния бизнес в сектора, тъй като повечето обекти са сезонни и при тях текучеството на кадри е голямо. Много от мениджърите им дори не са чували за НАССР“, обяснява Ради Стамболов, зам.-председател на „Евро-Ток България“ (представители на Европейска асоциация на професионалните готвачи).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал