Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Трудно бъдеще за българските вина

Правилният път след 2007 г. е в собствена суровина, за да се контролира качеството на продукцията

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Недостиг на качествени лозя, на хубаво грозде и на вино. Загуба на европейски пазари за сметка на увеличаващо се търсене на нискокачествени и евтини вина за Русия и Полша.

Това е състоянието, в което българският лозаро-винарски сектор най-вероятно ще посрещне присъединяването на страната ни към Европейския съюз. От началото на 2007 г. той ще влезе в един силно регулиран пазар с противоположни на нашите тенденции - излишък на лозови масиви, на грозде и на вина. "И в момента правилата на работа в ЕС за отрасъла са тежки, а новите предложения на еврокомисията ще действат рестриктивно за сектора", казва Лилия Стоилова, административен секретар в Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Според нея до изкореняване на и без това недостигащите лозови масиви в страната едва ли ще се стигне. За сметка на това обаче много от българските производители най-вероятно няма да могат да се възползват от специфичните помощи, които ЕК сега отпуска за сектора. Голяма част от фирмите се надяваха след 2007 г. да могат да получават от премиите, които ЕС отпуска за конверсия и преструктуриране на лозовите насаждения, които са в размер на до 50% от разходите. Тази политика на съюза обаче ще продължи до 2010 г., а при сегашната ситуация има вероятност да бъде отменена, допълва Стоилова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Снежана

  Здравейте, може ли някой да ми предостави информация относно Порто доставяно от Стоянъ С.Тевескелиевъ&СИЕ АД - Царски придворни доставчици София. Попадна ми тази бутилка, но липсва част от етикета и не се вижда година. Не мога да намеря никаква информация за това вино и неговите доставчици.

  Нередност?
Нов коментар