Студенти на старт за собствен бизнес
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Студенти на старт за собствен бизнес

Студенти на старт за собствен бизнес

Пилотни центрове за обучение по предприемачество ще се създават по холандски проект

1638 прочитания

Интеграция с бизнеса

Кандидатстващите университети трябва да представят документи: - за одобрени програми?по предприемачество, реализирани във ВУЗ
- за изградени мрежи?за коопериране с бизнеса, консултантски фирми, финансови институции, бизнес клубове, спонсори - за сътрудничество?с бизнес организации, консултантски фирми, финансови институции, бизнес клубове, спонсори.

Студенти от техничес­ките университети ще бъдат обучавани как да започнат свой бизнес и по какъв начин да проучват пазарното търсене на собствения си труд и продукт. Това е една от крайните цели на бъдещите центрове за насърчаване на предприемачеството, които ще бъдат създавани към висшите учебни заведения. "Ще ползваме холандски опит при тяхното създаване“, уточни Емил Коматичев, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Той координира обявената от ведомството обществена поръчка за субсидиране на четири пилотни центъра.

Идеята на МИЕ беше определена като много добра и полезна от представители на работодателски организации. Те обаче изразиха единно мнение, че при съставянето на програмите за обучения трябва да се потърси бизнесът.

Препоръките на бизнеса

"Само мениджърите могат обективно да кажат какви знания са приложими в практиката“, отбеляза Цветан Симеонов, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. Според него привличането на бизнеса е необходимо при изготвянето на университетските програми не само за насърчаване на предприемаческите умения, но и в други приложни области на обучение. От няколко години членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) споделят пред ръководствата на университетите, че завършващите студенти не са инициативни за бизнес. "Наред с други фактори това е породено и от липсата на знания и умения за фирмено планиране, управление на собствена компания. Ако в бъдещите центрове за предприемачество студентите се обучават на тези умения, те не само ще могат да започнат свой бизнес, но и по-бързо ще се реализират на ръководни позиции“, коментира Андрияна Тошева, изпълнителен директор на КРИБ. "Все още в нашата страна професионалното образование и обучение не е основен фактор за развитие на икономиката. Една от основните причини за това е, че учебните програми имат предимно теоретична насоченост. Затова в новите центрове трябва да се обърне внимание на практическите аспек­ти“, препоръча Дикран Тебеян, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК).

Пилотният проект

на МИЕ предвижда да бъдат създадени четири центъра за насърчаване на предприемачеството към висши технически университети в Югозападния, Южния централен, Северния централен и Североизточния планов район. Бонус ще получат университетите, които предложат съфинансиране. В допълнителните изисквания за участие в обществената поръчка е записано кандидатите да представят документи и информация, които доказват коопериране между университета и бизнеса (виж карето). За реализацията на проекта са осигурени 375 хил. лв. без ДДС от бюд­жета на МИЕ, а до 21 септември т.г. университетите трябва да подадат документи за участие в конкурса.

На субсидия могат да разчитат само четири университета. Останалите ще могат да кандидатстват за финансиране по други програми след 2007 г. Преди да стартира проектът, наети консултанти от МИЕ са установили каква е готовността и желанието на 15 технически университета в България да създадат такива центрове. Досега в МИЕ писма за намерение да изградят центрове са получени от десет университета (виж картата). По петима техни преподаватели ще бъдат включени в обучителни семинари през есента на тази година и през пролетта на следващата, които ще се водят от холандски експерти. "Техните разходи се поемат от холандското правителство“, уточни Емил Коматичев. Семинарите ще бъдат предназначени за преподаватели и за мениджъри на центровете по обучение в предприемачество в университетите.

Изискването на МИЕ е

Кандидатстващите университети

да разработят програмите за обучение в центровете си така, че да се почувства връзката между висшето училище и бизнеса. "Ние ще се постараем под формата на избираеми и факултативни дисциплини да предложим знания, които да придобият студентите от последните курсове в областта на предприемачеството, и едновременно с това ще търсим възможности за работа с организации на работодателите за практическите елементи в програмите“, каза доц. Марко Тодоров, ректор на Техническия университет "Ангел Кънчев“ в Русе. По подобна схема ще работят и в Химико-технологичния и металургичен университет в София и ще ползват опита на работещия от няколко години технологически колеж към университета. Неговият директор проф. Николай Шойлев обяви, че ще се разчита на изградените от университета контакти с мениджъри на химически и металургични компании в България. В Русенския университет работят за създаване на център по предприемачество от 2005 г., имат и установени контакти с висши училища от Холандия и Германия. Доц. Тодоров обаче не е голям оптимист дали новата форма на обучение ще мотивира всички студенти да се подготвят за пазара на труда. "Практиката ни показва, че стремежът им е да вземат дипломата като документ.Ние сме длъжни да им предложим нови възможности, защото претенциите на работодателските организации към нас се засилват.“


1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    BBB

    QVNO TOZI KURS E ZA TEHNICITE SAMO, NEKA TE IMAT NUJDA OT TOVA:))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Братя татуисти

Братя татуисти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK