Е-общуване с чиновници

Липсват достатъчно електронни услуги, полезни на бизнеса

Кой издава е-сертификати
Организациите, които могат да издават цифров подпис са "Банксервиз" (www.stampit.org), "Информационно обслужване" (www.b-trust.org), "Инфонотари" (www.infonotary.com) и "Спектър" (www.spektar.org). Цените за сертификат за универсален електронен подпис са между 60 и 100 лв. , като отделно фирмите заплащат между 40 и 60 лв. за съответния хардуер и софтуер. Всяка година се заплаща такса за подновяване на издадения сертификат. В ЕС е-подпис се използва предимно за обществени поръчки, данъчно облагане, социално осигуряване, здравна система и др. Затова е важно доставчикът на е-подпис да бъде избран така, че издаденото от него удостоверение да се признава насякъде в общността.


Eдин от начините бизнесът да печели време и да си спести дългото редене по опашки пред различните администрации е да ползва универсален електронен подпис.


Чрез него фирмата може да изпраща изискваните от нея декларации, справки и молби в електронен вид през интернет, подписани с е-подпис, който има значението на саморъчен. Към момента само около една четвърт от българските фирми ползват е?подпис, сочат последните данни на "Витоша рисърч". Техният брой се е увеличил десет пъти в сравнение с 2004 г., но все още е сравнително малък. Бизнесът посочва две основни пречки пред широкото разпространение и употреба на е-подпис. Първата е липсата на достатъчно административни услуги, които да могат да се извършват по електронен път и да са ефективни за бизнеса. Втората е, че много малки фирми предпочитат да изчакат. За техните мениджъри разходите за придобиване и използване на електронния документ са спорни, тъй като ползват много малък спектър електронни услуги. Срещу това те трябва да преустроят и процеса на работа на фирмата, да разполагат със служители, които знаят как да използват съответната техника, да са свързани към интернет.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал