С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 20 окт 2006, 0:00, 5118 прочитания

Нотариуси под лупа

Гилдията оспорва обвиненията на Европейската комисия и иска да запази правото да регулира бизнеса си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Прегради за конкуренцията
Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия определи на 9 февруари 2004 г. четири основни ограничения на конкуренцията за дейността на нотариусите:
- Наличие на фиксирани и препоръчителни цени
- Ограничена или забранена реклама
- Специални изисквания за влизане в професията
- Запазени права и регулации на структурата на професионалната организация.


Равносметка
По данни на Евростат стойността на всички цени на услугите, свързани с покупка, придобиване на недвижим имот от брачен договор и учредяване на вещно право върху недвижим имот, съставляват около 1% стойността на всички сделки с всякаква собственост в ЕС.
50 години давност
Нотариалното производство не е променяно през последните 50 години. В предложения от правителството проект за нов Гражданскопроцесуален кодекс (ГПК), който мина на първо четене в пленарна зала, е предвидено да бъде уредено нотариалното производство в много голяма подробност (www.www.parliament.bg - Комисия по правни въпроси). По проекта има много спорове между депутатите юристи, затова и до окончателно решаване на казуса с нотариусите едва ли ще се стигне скоро.


Седемнадесет държави от Европейския съюз (ЕС) трябва да премахнат по законодателен път привилегиите и протекциите за нотариусите.
Ултиматумът на Европейската комисия, поставен миналата седмица, има за цел да отстрани пречките пред свободната конкуренция на пазара на специалните правни услуги.
Тези услуги са запазена територия на нотариусите в Европа и техните решения не подлежат на съдебно обжалване. Комисарят за вътрешния пазар Чарли Макрийв предупреди, че под лупа ще бъдат десетте държави членки, присъединили се към ЕС през 2004 г. В момента други седем държави от общността (Германия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Гърция и Португалия) са обект на разследване от Европейската комисия (ЕК) и към тях г-н Макрийв отправи последно предупреждение, преди да бъдат предадени на Европейския съд в Люксембург.


В Европа

Гилдията на нотариусите отдавна води битка
с ЕК с аргумента, че тяхната дейност е неразделна част от съдебната система на всяка страна. Чрез всички национални закони за нотариалната дейност, включително и чрез българския, държавата делегира всички свои доверителни (нотариални) функции, свързани със собствеността. "Нотариусът е орган на съдебно-охранителното производство", коментира Елена Еленкова, председател на управителния съвет на Нотариалната камара. Точно тази власт, дадена на нотариусите от държавата, е аргументът на гилдията в Европа постоянно да иска запазване на нормативното регулиране на дейността на нотариусите от представителния орган на самата гилдия. В подкрепа на това искане беше и приетата в началото на годината след многогодишно обсъждане Директива за либерализиране на пазара на услуги в ЕС. От нейния обхват бяха извадени редица здравни, социални, публични и правни услуги, включително и услугите, предоставени от нотариусите и съдия-изпълнителите. За тези услуги се запазва регулаторният режим, определян от камарата на съответната гилдия, но при положение че има специален закон за тази цел. За България обаче има и едно утежняващо обстоятелство, което е свързано със семейната имуществена общност. Над 90% от българите са собственици на имоти, а в Европа те са между 25 и 30 на сто в различните държави.

Какви ще са последствията за България


Обявеният ултиматум от комисаря Макрийв към десетте новоприети членки на ЕС засега не е насочен към България - в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е получавано официално предупреждение. Според антимонополния орган след присъединяването на страната към ЕС на 1 януари 2007 г. България ще трябва да се съобрази с искането на еврокомисаря за вътрешния пазар.
В същото време Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК продължава да отстоява искането си от 9 февруари 2004 г. да се преразгледа регулаторната дейност на нотариусите и други свободни професии като архитекти, инженери проектанти, фармацевти, счетоводители, данъчни консултанти. КЗК вече даде на практика своя първи реален отчет към евродирекцията. След официално обявено становище на антимонополния орган парламентът промени Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране на 14 септември т.г. За тези две професии бяха премахнати фиксираните цени на предлаганите от архитекти и инженери проектанти услуги, както и други пазарни ограничения, налагани от двете камари. От КЗК казаха за "Капитал", че комисията ще се произнесе по казуса за нотариусите до края на октомври.
Преди година КЗК обяви, че започва проучване на дейността на нотариусите, което продължава ангажиментите на ведомството да направи преглед на регулаторната рамка на свободните професии в България според изискванията на ЕК (виж карето). От антимонополното ведомство не пожелаха да коментират защо се е забавило официалното становище за нотариусите. "Дадохме много аргументи против позицията на еврокомисията, тъй като към нас има изисквания, които произтичат от закона, и ние изпълняваме делегираните ни от държавата права", коментира Елена Еленкова забавянето от страна на КЗК. Според юристи обаче най-вероятно приетата през февруари евродиректива за либерализиране на пазара на услуги в ЕС, от която отпадат услугите, предоставени от нотариусите, ще даде отражения на становището на КЗК. Не е изключено да настъпят и други промени в действащото българско законодателство, които произтичат от Директивата за либерализиране на пазара на услуги в ЕС.
Елена Еленкова не е съг­ласна и с обвиненията, че Нотариалната камара налага

Ограничения за навлизане в професията
Два от коментарите в блога на "Капитал" по повод ултиматума на ЕК обаче са свързани точно с тези ограничения. Читателите на интернет изданието на вестника смятат, че свободната конкуренция би променила много неща. Те предлагат нотариусите да не са до живот, а да се явяват периодично на конкурси в Министерството на правосъдието. Любомир Русанов например иска това да се отнася не само за нотариусите, но и за други свободни професии като експерт-счетоводители, адвокати и съдия-изпълнители. "Това не е единственият закон, в който не е въведена крайна възраст, и не мисля, че това е проблем", смята Елена Еленкова. На противно мнение са юристи по административно право. След като нотариусите са пожизнени, законът им дава и монополно право. На практика Законът за нотариусите и нотариалната дейност ограничава навлизането в професията. Там е записано: "Местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две. На 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус."
Като се прибави и липсата в българското законодателство на

Точно описание на нотариалните производства


които по същество са съдебна практика, монополната позиция на нотариусите се увеличава. Затова според юристи съществуват правни последици при много казуси, свързани със заверката на подписа пред нотариус. Например при заверка на договор за покупка на автомобили нотариусите не са длъжни по закон да правят проверка на собствеността. Точно с този законодателен пропуск злоупотребяват много нотариуси. Може би и поради тази причина от Нотариалната камара предлагат сделките с автомобили да излязат от техните правомощия, както е в повечето държави в Европа.
Предстои промяна на Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК), където трябва да се уредят всички досегашни пропуски, свързани с нотариалното производство.
дефицит
40 години е средната възраст на нотариусите в България по данни на Нотариалната камара. В началото на 2007 г. ще се проведе конкурс за попълване на незаетите по закон над 200 места за нотариуси.

Нов ремонт на Закона за обществените поръчки
Възможни са промени на действащия Закон за обществените поръчки (ЗОП).
Това стана ясно по време на представянето във вторник на туининг проекта между България и Италия "По-нататъшно укрепване на системата на обществени поръчки в България". "Един от петте основни компонента на проекта е наречен "Законодателство". Неговата цел е да се подобри и адаптира българското законодателство в съответствие с европейските изисквания. България хармонизира специализираното си законодателство, но това не означава, че не може да го подобряваме", обяви Павлова, изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки (АОП).
Действащият в момента ЗОП е изменян и допълван 7 пъти. През октомври 2004 г. беше отменен друг ЗОП, приет през 1999 г. и променян 5 пъти. Изменения предстоят и на специализирания закон за обществените поръчки в Полша, макар че Европейската комисия преди присъединяването на страната към ЕС обяви, че нормативният документ е адаптиран със законодателството на общността. "Работим върху реформа, за да се опрости цялата процедура и системата да стане по-проз­рачна", каза Бартош Коркозович, директор на Офиса по обществени поръчки на Полша (ООП). Според Коркозович измененията са свързани със задълженията на възложителя на обществената поръчка. "Той трябва да стане изцяло отговорен", уточни директорът на ООП. Българският ЗОП също се нуждае от промяна точно в тази посока, коментираха думите на госта от Полша представители на бизнеса, които присъстваха на представянето на туининг проекта. Бизнесът настояваше още преди да бъдат приети последните изменения в ЗОП, да се запишат текстове в закона, които да задължават възложителя да утвърждава ясни и точни параметри на заданието за поръчката, да ползва експерти от браншовите организации и кандидатите за поръчката да се оценяват по предварително обявени правила и критерии за оценка на показателите, както и тяхната тежест.
Туининг проектът е на стойност 2.1 млн. евро, финансира се по програма ФАР и ще продължи 24 месеца. Дейностите по проекта започнаха през август с участието на експерти от Агенцията за обществени поръчки, италианските държавни структури - обществено предприятие за покупки (КОНСИП), което се управлява от Министерството на икономиката и финансите, Органът по обществени поръчки и полския ООП. Проектът има за цел да утвърди АОП като основен методологичен и информационен център в областта на обществените поръчки, да нарасне ефективността на разходване на публични средства, да се подобри бизнес климатът и макроикономическата стабилност в страната. Целта според Павлова може да се постигне, след като бъдат изпълнени и другите четири основни компонента, заложени в проекта. Това са:
- Организация (да се подобри административният капацитет на системата на обществените поръчки)
- Комуникация (да се разработи комуникационна стратегия, която да популяризира на централно и местно ниво ролята на АОП и системата на обществените поръчки)
- Интернет страница (превръщане на интернет страницата на АОП в електронен портал за обществени поръчки)
- Обучение (да се създаде център за обучение за обществени поръчки към АОП).
През следващите две години в АОП постоянно ще работи ръководителят на проекта Джузепе Форезе, който е директор на дирекция "Държавно съкровище" към Министерството на икономиката и финансите на Италия. От 480 до 500 работни дни ще отработят и 68 експерти от държави - членки на ЕС. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Златният партньор на компаниите Златният партньор на компаниите

За девет години "Некст консулт" успя да привлече над 200 клиента, с които работи по стотици проекти

13 дек 2018, 1542 прочитания

Как се прави меден бизнес 2 Как се прави меден бизнес

Основаната през 2016 г. от Петко Симеонов компания за биомед Bulgarian Organic Foods продава основно навън и гледа към създаване на собствен бранд

7 дек 2018, 6073 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
До половин милион лева субсидия за иновативен проект

Документи за конкурса на Националния иновационен фонд се приемат до 15 декември

Как да изберем въздухопречиствател

Какво трябва да знаем, когато купуваме уред за пречистване на въздуха за вкъщи или офиса

Ще кипне ли Черно море

Колкото и да драматизира българският премиер, Западът по-скоро търси деескалация на конфликта в Керченския проток

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Ще се видим там горе"

Красиви чувства и раните от войната в артистична френска драма

20 въпроса: Калоян Илиев – Кокимото

Новата му изложба, (You Love Kokimoto), е в Gifted до 4 януари

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 15.12.2018 Прочетете