Ловци на длъжници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ловци на длъжници

Ловци на длъжници

Бизнесът предпочита частните пред държавните съдебни изпълнители

2712 прочитания

© ISTOCKPHOTO


конкуренция
169 юристи са регистрирани като частни съдебни изпълнители. Държавните са 253.

Над 80 пъти са нараснали делата за принудително изпълнение на влезли в сила съдебни решения, които са възложени на частни съдебни изпълнители.

Само за шест месеца, след като със специален закон държавата преотстъпи правото си на частни лица да събират принудително частни и публични вземания, общият брой на възложените дела надхвърля 25 000. Един частен изпълнител работи средно по 300 дела. Успешната дейност на ловците на длъжници, както обичат шеговито да се определят от гилдията, предизвика и ответна реакция. За последните десет дни бяха направени две нападения над частни съдебни изпълнители. Първо беше пребита при влизане в кантората си в София Недялка Ковачева, а във вторник беше запален офисът на Татяна Кирилова от Плевен.

Кой прави опит да препъва реформата

"Атаките към нас показват, че реформата работи и единственият начин да ни се пречи е чрез престъпления", каза Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ). Върховната касационна прокуратура се е ангажирала със случаите и по тях ще бъде назначен наблюдаващ обвинител, уточниха от камарата. Тя беше създадена на 25 ноември 2005 г. от бивши държавни изпълнители, които на практика станаха предприемачи. Те обаче започнаха реално да работят от април т. г., когато бяха приети всички подзаконови нормативни актове и тарифата за тяхната дейност. В момента в КЧСИ членуват 169 юристи. Преди две години, когато нямаше частни изпълнители, всички държавни съдебни изпълнители са обработвали общо 300 дела на година. "Това означава, че частните кредитори имат свръхочаквания от нас", обобщи Дичев. Той уточни, че до момента държавата не е възлагала на членове на камарата да събират публични вземания. "Явно държавата няма интерес да си събира парите", допълни Дичев. По неофициални данни загубите от дейността на държавното принудително изпълнение са над 3.5 млрд. лв.

От камарата планират да започнат преговори с общини, които чрез търг по Закона за обществените поръчки да възложат на частни съдебни изпълнители принудително събиране на общински вземания.

Какви ограничения за конкуренция има в гилдията

По закон частните изпълнители са ограничени да действат в района само на съответния окръжен съд, а обхватът на един частен изпълнител е фиксиран за територия, в която живеят 30 000 души. Бизнесът настояваше да се премахнат тези ограничения. Въведените териториални критерии обаче ограничават достъпа до професията на частните изпълнители, което ограничава и конкуренцията. Подобен териториален критерий има и при други свободни професии, регулиращи дейността си чрез камари или съюзи, в които работещите в гилдията са задължени да членуват. Това ограничение, което съществува и в други свободни професии, като нотариусите например, бе определено от Европейската комисия като пряка намеса на пазара от създадените със закон камари и съюзи на съответните гилдии.

Преди седмица правителството прие промени в ЗЧСИ (www.government.bg) и много представители на гилдията, а и на бизнеса очакваха, че ще бъде премахнат териториалният критерий. Във внесения в парламента изменен ЗЧСИ не се предвиждат промени в тази насока, но се предлагат съществени изменения в системата за контрол върху дейността на частните съдебни изпълнители. Липсата на ефективен и независим административно-правен и финансов надзор беше определена от Европейската комисия като фактор, който също ограничава конкуренцията при свободните професии, тъй като контролната дейност е съсредоточена в камарите и съюзите на гилдиите. Измененията в ЗЧСИ предвиждат освен чрез съдебни инспектори, както е в момента, контролът върху дейността на частните съдебни изпълнители да се осъществява и от финансови инспектори към Министерството на правосъдието. Те ще извършват проверки на финансовите операции, движението, управлението и отчитането на паричните средства в специалните им банкови сметки.

Досега съдебните изпълнители бяха длъжни да представят само годишни отчети. От следващата година те ще трябва да депозират в Министерството на правосъдието и шестмесечни доклади за извършената работа.

Как ще работи общата информационна система

Едно от съществените допълнения в законопроекта е изграждането, поддържането и развиването на интернет базирана информационна система на съдебното изпълнение. "Нейният софтуер вече се разработва с финансовата помощ на USAID", обяви частният изпълнител Катилин Попов, който е и един от инициаторите за нейното изграждане. Бъдещият сайт ще има различни нива на достъп, тъй като ще включва и поверителна отчетна и статистическа информация от архива на частните съдебни изпълнители. В специален регистър на длъжниците е предвидено да се вписва името на лицето, колко дела има и за какво са те, както и името на съдия изпълнителя, при когото са делата за принудително изпълнение. В момента се уточнява дали да бъде включена и дължимата сумата. Достъпът до регистъра ще бъде ограничен и ще се осъществява само с електронен подпис. Публична ще е информацията за недвижимите имоти, които са обявени за продан от всички съдебните изпълнители в България.

От новата система ще може да се правят надеждни справки и контролиращите органи да извършват ефективен и постоянен надзор, тъй като съдебните изпълнители ще бъдат длъжни да въвеждат ежедневно данни за движението на изпълнителните дела, които се водят от тях. В информационната система по закон е предвидено да бъдат включени и държавните съдебни изпълнители. Кога ще стане това все още не е ясно, но от Министерството на правосъдието са поели ангажимент във всяка служба към районните съдилища, където работят държавни съдебни изпълнители, да има поне по един компютър.

конкуренция
169 юристи са регистрирани като частни съдебни изпълнители. Държавните са 253.

Над 80 пъти са нараснали делата за принудително изпълнение на влезли в сила съдебни решения, които са възложени на частни съдебни изпълнители.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    мия

    и едните, и другите могат да бъдат заплашвани.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.