С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
24 ное 2006, 0:00, 1895 прочитания

Как да се конкурираме в ЕС Консултантска мрежа за бизнеса

Мениджърите трябва да се научат на средносрочно и дългосрочно планиране

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Равносметка
Проучване на МИЕ показва, че над половината малки и средни предприятия не изготвят писмени бизнес планове, а хоризонтите на съществуващите бизнес планове са предимно до една или до 2-3 години. Част от съществуващите бизнес планове не са водещи при развитието на фирмата, а са разработени по конкретен повод, най-често за кандидатстване за кредит. Само 22% от фирмите са използвали консултантски услуги през последната година от дейността си. МСП са по-склонни да търсят счетоводно-финансови и маркетингови услуги, отколкото консултиране за подготовка на бизнес стратегии. Над половината от компаниите не са използвали консултантски услуги, тъй като не виждат потребност от това.

В съвместната поредица "Как да се конкурираме в ЕС" на "Капитал" и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) досега:
- Какви са основните цели на европейската политика на сближаване и ролята на структурните фондове на ЕС като инструмент за изпълнение на тази политика
- Какво представлява оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013 г.", която е насочена изцяло към малки и средни предприятия (МСП) и има бюджет от около 1.3 млрд. евро.
- Кои са иновационните посредници за бизнеса и как могат технологични фирми и научни разработки да получи финансиране по първия приоритет на ОП "Конкурентоспособност", за който са предвидени над 200 млн. евро
Разработване на консултантска мрежа за бизнеса е акцентът в този брой на "Капитал".
В следващите броеве на "Капитал":
- Какви мерки са предвидени за енергийна ефективност
- Какви специфични финансови инструменти ще бъдат създадени в подкрепа на МСП
- Как ще бъдат подкрепени бизнес кооперирането и свързването на фирмите в клъстъри
Пълният текст на програмата е публикуван на www.iaphare.org или www.mee.government.bg - Изпълнителна агенция по програма ФАР.
Очакваме вашите въпроси и коментари и на www.capital.bg.>

Усвояването на средствата от структурните фондове на ЕС зависи както от умението на администрацията да изготвя стратегически документи и да управлява оперативните програми за периода 2007-2013 г., така и от готовността на българските предприятия, неправителствения сектор и общините да кандидатстват с качествени проекти.
За да могат малките и средните предприятия (МСП) да устоят на конкурентния натиск на общия пазар, техните мениджъри трябва да възприемат европейския опит на средносрочно и дългосрочно стратегическо планиране на развитието на компанията си. Тази промяна в мисленето ще бъде и едно от най-големите предизвикателства пред българските МСП през първите години от членството в ЕС.
Проучване на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) показва, че липсата на знания и умения сред МСП да изготвят бизнес планове и инвестиционни проекти за усвояване средства от еврофондовете се дължи и на недоверието на бизнеса към консултантските фирми. Затова по Приоритет 2 - "Подобряване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда" на оперативна програма "Конкурентоспособност" се предвижда да бъде създадена мрежа от консултантски организации в подкрепа на бизнеса. Основен координатор за изграждането и поддържането на мрежата ще бъде Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
До средата на 2007 г. ще трябва да бъдат разработени стандарти, на които трябва да отговарят консултантските организации. Ще бъдат определени и видовете услуги, които консултантите ще предлагат. Стандартите ще бъдат определени след задълбочено изследване на сега съществуващото териториално разпределение на основни видове услуги, което ще е съпоставено към нуждите на българските предприятия от консултантска помощ. Основната цел на налагането на стандарти е да се гарантира достъпна и предвидима като цена и качество консултантска услуга.


Какво ще спечелят предприятията

Предприятията ще имат възможност да получават качествени консултантски услуги на приемливи цени в близост до мястото, където работят. Ориентирането в многообразието на консултантски услуги и организации ще бъде много по-лесно. Информация за всички участници в мрежата и предлаганите услуги ще може да се получава от интернет страницата на ИАНМСП, както и в офиса на всеки един от членовете на мрежата. Ако едно предприятие от Асеновград отиде в най-близкия до него член на мрежата (да предположим, също в Асеновград), но тази консултантска организация не предлага услуги за сертификация по ISO, предприятието ще получи адресите, телефоните и интернет страниците на най-близките членове на мрежата, които предлагат такива услуги (например в Пловдив).
Предвижда се членовете на мрежата да предлагат основни бизнес консултации за стартиране и ръководене на бизнес, включително първоначално и последващо бизнес планиране, маркетинг и разработване на пазарни стратегии, финансово управ­ление, правни съвети за възможности и изисквания за банково финансиране и др. Едновременно с това ще се предоставят и специализирани информационни и консултантски услуги, свързани със специфични стандарти и изисквания към отделните сектори - опазване на околната среда, безопасни условия на труд, свързване с подходящи партньори, подпомагане на експортни дейности и др.
Посредническата роля на консултантските организации ще бъде доразвита. На разбираем и достъпен за фирмите език те ще предоставят информация за случващото се в ЕС в сферата на малкия и средния бизнес и съответните браншове, както и за протичащите в ЕС процеси.
Мрежата от организации в подкрепа на бизнеса ще служи и като информационни бюра за оперативната програма "Конкурентоспособност". Там фирмите ще могат да получат информация и съвет за най-подходящите програми за специфичните им нужди, начини и условия на кандидатстване, както и специализирана подготовката на проектни предложения за кандидатстване по структурните фондове.
Към мрежата ще бъдат включени и регионални бизнес инкубатори. Средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще се предоставят за разширяване дейността на вече съществуващи бизнес инкубатори към консултантските организации, членуващи в мрежата, или за създаване на нови регионални бизнес инкубатори. По този начин ще се гарантира качествена комплексна подкрепа за стартиращите фирми и ще се облекчи процесът по реализиране на добри бизнес идеи във всички части на страната.

Какво ще спечелят консултантитеНа първо място, получаването на акредитация ще утвърди доброто име на съответната консултантска организация. В допълнение членовете на мрежата ще получават финансиране за разработването и въвеждането на нови пакети от услуги, необходими на предприятията. Оперативните разходи на организациите, включени в мрежата, ще се покриват от оперативната програма "Конкурентоспособност" срещу доказване на действително доставени услуги на предприятия. Участието в мрежата ще гарантира и значително повече клиенти, по-голям оборот, натрупване на опит и развитие на организацията. Предвижда се и инвестиционна подкрепа за развитие на дейността на консултантските организации.

 
Какво пита бизнесът

Предвижданата подкрепа само за неправителствени организации ли ще бъде, или ще е възможно и частните консултантски компании да кандидатстват?
Мрежата ще бъде отворена както за съществуващи неправителствени организации, така и за вече опериращи частни консултантски компании, които ще отговарят на зададените стандарти и изисквания. Целта е да се осигурят достъпни и качествени консултантски услуги за предприятията. При предоставянето на финансиране ще бъдат взети под внимание и ограниченията, налагани от режима на държавни помощи.
n Кой ще одобрява стандартите за вида и качеството на предоставяните услуги и на каква база ще бъдат разработвани те? Как ще се следи за поддържане на постоянно качество на услугите?
Стандартите за вида и качеството на предоставяните информационни и консултантски услуги ще бъдат разработвани на базата на предварителни проучвания за разпространението на досега предлаганите услуги, конкретните нужди на фирмите и добри практики от други европейски страни. Целта на въвеждането на стандартите е да се осигури баланс в търсенето и предлагането както по отношение на качеството, така и по отношение на количество и достъпност на услугите. Изискванията, на които трябва да отговарят организациите, за да бъдат включени в мрежата, ще бъдат разработвани от екип от експерти и ще бъдат одобрявани от Комитета за наблюдение на оперативната програма "Конкурентоспособност". Комитетът за наблюдение е орган, създаден на базата на широко партньорство, като в него са включени всички заинтересувани страни по оперативната програма. Основната задача на комитета е да следи за правилното и ефективно изпълнение на програмата, включително и да одобрява критериите за допустимост и за избор по отделните схеми.
n Ще могат ли предприятията да получават помощ за изработване на проекти от организациите, включени в мрежата, и ще имат ли предимство тези проекти при кандидатстване по оперативната програма "Конкурентоспособност"?
Мрежата от организации в подкрепа на бизнеса ще предоставя както стандартни финансови и правни бизнес услуги, разработване на бизнес планове, така и специализирани услуги. Мрежата ще служи като информационна точка за предоставяне на информация за средствата по структурните фондове като цяло и за възможностите за кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност". Като част от специализираните услуги ще се предлагат и консултации и разработване на проекти за отделните предприятия. Въпреки това проектите, разработени от консултанти от мрежата, няма да се ползват с предимство при кандидатстване за получаване на средства по оперативната програма. Целта на мярката е не да се изкривява пазарът на консултантски услуги и изкуствено да се дава предимство на определени фирми, а да се подобри качеството на предоставяните за предприятията услуги, а оттам и да се гарантира достатъчен брой качествени проектни предложения, които да бъдат финансирани по ОП "Конкурентоспособност".И консултантите имат нужда от подкрепа
Предвидените мерки биха засилили връзките между съществуващите консултантски организации и бизнеса. Това ще се случи само ако се изпълнят няколко условия: да се създаде работеща организация, която да осигурява бърз и ефективен обмен на знания, опит и информация; да се спечели доверието на фирмите; и да се създаде консултантска мрежа, която да предлага достъпни и качествени услуги. Самите консултантски фирми също имат нужда от подкрепа за повишаване на квалификацията или за закупуване на специализиран софтуер, необходим за разработката на големи инвестиционни проекти по структурните фондове. Може да се помисли за създаване на библиотека, център или виртуална среда с подобен софтуер, където консултантите да могат да работят при приемливи за тях и за клиентите им такси. Предоставените по програмата средства би трябвало да се използват за изграждане на специализирани бизнес инкубатори - например в областта на битовата химия, на биотехнологиите, на съхраняване на хранителни продукти, дребна цветна металургия, нанотехнологии, като се закупи специфично технологично и тестово/лабораторно оборудване. Подобно оборудване е най-нежеланата инвестиция от МСП, тъй като няма пряко отношение към обема на производството, а повече към качеството и развойната дейност. Мярката ще помогне на фирмите да реализират в ускорени темпове своята идея в конкретно изделие и, ако то се окаже успешно, да търсят източници за последващо финансиране. От друга страна, лабораторното оборудване ще може да се ползва от всички фирми в инкубатора, които са от едно направление, а специалистите в лабораториите могат да бъдат пенсионирани специалисти в тази област, които едновременно ще работят и като консултантите на младите предприемачи.
Екатерина Игнатова, изпълнителен директор на Българската асоциация на управленските консултанти (БАУКО)
Общините да станат основен партньор на бизнеса
Създаването на партньорски мрежи е една от основните предпоставки за ефективното усвояване на средствата от европейските фондове и за мултиплициране на икономическия ефект на местно равнище. Общините би следвало да се разглеждат като основен партньор и бенефициент поради факта, че бизнесът се развива на тяхна територия и в много от случаите се ползва общинска земя, инфраструктура или друга общинска собственост, като индустриалните зони например. Същото се отнася и за регионалните бизнес инкубатори като организации в подкрепа на бизнеса. Те биха били по-ефективни, ако са отворени към общините. Разчитаме и на възможностите, които предлагат публично-частните партньорства. Частният сектор трябва да осъзнае необходимостта от тясно сътрудничество с местните власти за определяне и приоритетно задвижване на местните и регионалните проекти за икономическо развитие.
Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България
Услугата трябва да си заслужава хонорара
Отделянето на ресурси за подпомагане на по-адекватно предоставяне на бизнес услуги в цялата страна е наистина необходимо. Още повече че на този етап неправителствените организации трудно могат да покриват разходите за една добре работеща организация без, макар и частично, финансиране от донорски проекти или подкрепа от държавата. Екипите на тези организации също имат нужда от непрекъснато обучение, за да са винаги в крак с новото.
Наличието на добре работещи организации, подкрепящи бизнеса, ще помогне изключително много и за това ресурсите в цялата останала част на ОП да бъдат по-добре и по-бързо усвоени. За една микро- или малка, а дори и за една средноголяма фирма е изключително трудно да се справи сама с разработването и управлението на проекти.
Важно условие за успешното прилагане на този приоритет от оперативната програма ще бъде създаването на надеждна система за акредитация на организациите, предоставящи услуги за бизнеса. Бизнесът трябва да знае и да може да повярва, че организацията, към която се обръща за помощ, си заслужава хонорара, който ще получи за предоставената услуга. Акредитацията ще е символ на престиж, качество и ефективност, нещо, което фирмите неминуемо ценят и биха търсили.
Ташка Габровска, ръководител на проект JOBS и председател на Национална мрежа за бизнес развитие
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Сготвено под вакуум Сготвено под вакуум

Клиенти на 11 Meats вече са над 300 хотели и заведения и над 40 търговски обекта

23 авг 2019, 2607 прочитания

Геймингът като професия Геймингът като професия

Танко Шокеров, студио мениджър на "Gameloft България", пред "Капитал"

16 авг 2019, 3237 прочитания

24 часа 7 дни

23 авг 2019, 5639 прочитания

23 авг 2019, 4454 прочитания

23 авг 2019, 3054 прочитания

23 авг 2019, 2579 прочитания

23 авг 2019, 1974 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
ДДС ревизии с неизвестен край

Двойното удължаване на срока за данъчни проверки ще блокира оборотни средства на бизнеса

Помните ли фразата: "Защото сте абсолютен престъпник!"

Стратегията на Иван Гешев за повече публичност на прокуратурата не е нова, вече има достатъчно примери за вредите от подобни практики

"Друсана" държава

Заради нежеланието си да различи индустриалния коноп от марихуаната България е на път окончателно да остане извън CBD индустрията

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ

Кино: "Момчета за пример"

Лошият вкус като гег и "възпитание" за живота