Как малките надвиха големите

ЕС даде нова двегодишна отсрочка на месари и млекари да покрият европейските стандарти

Отсрочка до 2009 г. за европейски стандарти, но не и за цени
Отсрочка до 2009 г. за европейски стандарти, но не и за цени
Отсрочка до 2009 г. за европейски стандарти, но не и за цени    ©  Георги Кожухаров
Отсрочка до 2009 г. за европейски стандарти, но не и за цени    ©  Георги Кожухаров

Мандрата "Булмилк" в Хас­ково може да преработва от 80 до 100 тона сурово мляко на ден при работа на една смяна. Нейният собственик Добромир Добрев е вложил около 3 млн. лева, за да приведе сградите, оборудването и целия технологичен процес в съответствие с всички европейски стандарти.

Въпреки инвестициите обаче за "Булмилк", а и за стотици други мандри в страната основен проблем си остават доставките на качествено сурово краве мляко, което отговаря на европейските микробиологични изисквания (за брой микроорганизми и соматични клетки в суровината). Липсата на качествена суровина е сериозна пречка за продажбите на български млечни продук­ти на европейския пазар. Сега от "Булмилк" могат да си отдъх­нат поне за известно време - по искане на българското правителство еврокомисията удължи до 2009 г. срока, в който фирмите от млеко- и месопреработвателния бранш трябва да отговорят на евростандартите. Предишният срок изтичаше в края на тази година. Решението обаче не се приема еднозначно от предприемачите в двата бранша.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове