🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Онлайн консултанти за европарите

Консорциум от работодателски организации, банки и ведомства ще помага на малкия и средния бизнес

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Малката гръцка фирма Streamline успява да модернизира IT инфраструктурата си с евросубсидии. Само няколко срещи са били нужни на консултанта по програмата EUGA (European Union Grant Advisor), за да убеди мениджъра на фирмата да раздели инвестиционния проект на две части с цел Streamline да получи 170 000 евро по една от оперативните програми на ЕС за Гърция. Първата част била за покупка на специфично офис оборудване, а втората за нов компютърен хардуер, стандартни и специализирани софтуерни програми за управление на персонала и на връзките с клиентите. Спечелилият финансиране проект е изготвен без първоначална такса. Streamline плаща за услугите на консултантската компания, след като получава първия транш от одобрената от еврокомисията сума.

Подобен шанс може да имат и български малки и средни предприятия, тъй като програмата EUGA стартира и в България. Тя е инициатива на "Майкрософт" и подпомага достъпа до финансиране на малки и средни фирми по кохезионния, структурните и другите специализирани фондове на ЕС. В Европа EUGA започва с пилотни проекти в Испания и Полша през 2003 г., след това се разширява в други 17 страни - членки на ЕС. Заедно с България инициативата на "Майкрософт" стартира и в още 9 държави от общността.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар