ЕТ или ЕООД
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

ЕТ или ЕООД

ЕТ или ЕООД

Общата данъчна тежест се изравнява, но едноличният търговец плаща повече осигуровки

Вера ДЕНИЗОВА
46151 прочитания

В Африка всяка сутрин газелата се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бързия лъв, за да остане жива. Лъвът се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бавната газела, за да не умре от глад. Бизнес поуката е: няма значение колко бързо бягаш, важното е, когато слънцето изгрее, да изпревариш другите.

След като данъкът, с който се облагат доходите на едноличните търговци (ЕТ) в България от следващата година се предлага да падне на 15%, логично възниква въпросът дали те отново ще са най-бавните газели в корпоративния свят? Или е по-добре да се пререгистрират в дружества с ограничена отговорност (ЕООД) и да плащат данък печалба?

Удръжките - според фирмата

Нека вземем за пример фирма, която реализира годишни печалби от 300 хил. лв., има десет наети работника и ги осигурява на пълна работна заплата (виж схемата). Разходите за осигуровки за служителите са еднакви, независимо каква е регистрацията на компанията - ЕТ или ЕООД. Не така обаче стои въпросът с данъците, които плащат двете фирми. ЕТ се облагат като физически лица - с осигуровки и данък върху доходите. ЕООД дължи данък върху печалбата и върху дивидента (ако се разпределя печалба). Значителното намаление на корпоративния данък и ставката на данъка върху дивидентите през последните няколко години правят възможно данъчно спестяване чрез пререгистрация в ЕООД. При равни други условия платените от ЕТ данъци и осигуровки в края на 2007 г. ще са над 85 хил. лв., а от ЕООД - около 61 хил. лв.

"От гледна точка на данъчната тежест колкото по-високи печалби реализира една фирма през тази година, толкова по-изгодно за нея е да работи като ЕООД. Причината е, че според сега действащия Закон за данъците върху доходите на физическите лица най-високите лични доходи се облагат с 24% ставка, а ЕТ с големи печалби обикновено попадат в тази графа. От следващата година обаче приходите на ЕТ ще се облагат с 15% ставка. Затова и през 2008 г. ефективната данъчна тежест на едноличните търговци почти се изравнява с тази на фирмите, които ще плащат данък печалба (10%) и данък дивидент (5%)", обяснява Павлина Бакалова, данъчен консултант в "Глобал такс". Следващата година обаче ЕТ ще спести от данъци и осигуровки около 23 хил. лв. в сравнение с предходната, показват сметките на база предлаганите промени в данъчните закони за 2008 г. За разлика от ЕТ собственикът на ЕООД общо ще плати с около 10 хил. лв. по-малко данъци на държавата. Въпреки това неговият разполагаем доход ще е с около 3 хил. лв. по-висок от този на едноличния търговец.

Данъчни гимнастики

Голямото предимство на собственика на ЕООД е, че може да бъде много по-гъвкав от гледна точка на оптимизиране на разходите за осигуровки. Докато за едноличния търговец най-голямата данъчна тежест идва точно от тях. Каква е причината? Ако ЕТ е избрал да се осигурява на по-нисък осигурителен праг, тогава в края на годината при реализиран по-висок месечен доход от този, на който се е осигурявал, едноличният търговец ще трябва да довнесе осигуровки до размера на печалба (за 2008 г. максималната годишна сума, върху която се начисляват 31.5% здравни и пенсионни осигуровки, е 24 хил. лв.). Така на практика, ако ЕТ плаща осигуровки върху 250 лв. на месец, но в края на годината се окаже, че облагаемият му доход е по-висок и е например 1000 лв. на месечна база, тогава ЕТ ще трябва да довнесе осигуровки върху разликата от 750 лв.

За разлика от ЕТ собственикът на ЕООД може да се самоосигурява във фирмата върху определен минимален осигурителен доход. За 2008 г. се предвижда той да бъде 240 лв. Другият вариант е да се осигурява по договор за управление и контрол. И в двата случая собственикът на ЕООД не е задължен да довнася осигуровки. В посочения пример от схемата осигуровките, които дължи ЕООД, са начислени върху максималния осигурителен доход, който за 2007 г. е 1400 лв., а за 2008 се предвижда да е 2000 лв. Другото предимство на ЕООД е, че може да реши да не си разпределя дивидент. Това означава, че може да спести, защото няма да плаща и данък върху тези доходи.

В последните години обаче предпочитаната форма на съдебна регистрация е ЕООД. Причината е, че така предприемачите имат свободата да правят повече законни данъчни гимнастики. Затова и много данъчни консултанти са на мнение, че едноличният търговец скоро ще се превърне в изчезващ вид.

Предимство

Ако регистрирате ЕООД, предимствата са, че дружеството е юридическо лице, в което собственикът е материално отговорен само до размера на внесения капитал - до 5000 лв. Какво означава това? Ако фирмата изпадне в несъстоятелност - дължи пари на кредитори или държавата, тогава нейните задължения ще се покриват само от притежаваното от нея имущество, а не от това на собственика, както е при ЕТ. Дефектът на този ефект обаче може да се появи, ако фирмата иска да изтегли кредит, но няма с какво да го гарантира, въпреки че собственикът й като физическо лице може да предложи исканото обезпечение. В зависимост от вида на бизнеса и оборотите, които се реализират, разходите за счетоводител за ЕООД в повечето случаи също са по-високи от тези, които заплаща едноличният търговец.

Осигуровки

Фирмите ще печелят от разходи за заплати, тъй като от октомври тази година осигуровките бяха намалени с 3% и общата осигурителна тежест стана 33.4%. От Нова година се променя и съотношението на вноските работодател-работник и то става 60/40 (при 65/35 сега). За сметка на това обаче минималният осигурителен доход се увеличава с 20 лв. до 240 лв. В проектобюджета за следващата година е предвидено максималният осигурителен доход вече да е 2000 лв. вместо сегашните 1400 лв. Въпреки че тази промяна се компенсира от плоския 10% данък върху личните доходи, до голяма степен по-високият осигурителен праг ще натовари допълнително хората с най-високи доходи, сред които попадат и ЕТ с по-голяма печалба.

В Африка всяка сутрин газелата се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бързия лъв, за да остане жива. Лъвът се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бавната газела, за да не умре от глад. Бизнес поуката е: няма значение колко бързо бягаш, важното е, когато слънцето изгрее, да изпревариш другите.

След като данъкът, с който се облагат доходите на едноличните търговци (ЕТ) в България от следващата година се предлага да падне на 15%, логично възниква въпросът дали те отново ще са най-бавните газели в корпоративния свят? Или е по-добре да се пререгистрират в дружества с ограничена отговорност (ЕООД) и да плащат данък печалба?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Поздравления. Въпреки, че статията е написана на популярен език тя дава достатъчна информация за човек стартиращ собствен бизнес.
  А незнам дали има смисъл да обсъждаме мотивите на Министерство на Финансите, когато приеха този текст - за 15%-ния данък на Едноличните търговци.
  За тези които не са чели мотивите:

  "Едновременно с това с проекта се предвижда ставка от 15% за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец (ЕТ). По-високия размер на ставката за тези доходи се налага от обстоятелството, че ЕТ не разпределя дивидент. В тази връзка, с цел постигане на равнопоставеност при данъчното облагане на доходите на ЕТ и доходите от участие в търговски дружества на съдружници/акционери, е предложена ставка за облагане на дохода на ЕТ близка до ефективната ставка за съдружниците/акционерите."

  Та по-скоро целта е да се намали до възможния минимум тази юридическа форма на търговска дейност

 • 2
  Avatar :-?
  jack4

  Абе Маугли,кой ЕТ регистрира печалба от 300 000 лв?!
  Ако е над 50 000 става ООД и няма проблеми!!

 • 3
  Avatar :-|
  PAYTO

  PRAV SI jack4 .KOYTO GO E PISAL GOVORI NAEZUST

 • 4
  Avatar :-|
  Име

  парите които се внасят 5000 лв при създаване на еоод къде оставан или могат да се изтеглят обратно от собственика

 • 5
  Avatar :-|
  стефан гочев

  Аз съм ЕТ но инвалид втора група. Каква е разликата?

 • 6
  Avatar :-|
  цвети

  Кое е по добре еоод или оод от страна на данъчни задължения?
  Какви са възможностите за дънъчна еластичност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK