С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 14 дек 2007, 14:42, 7329 прочитания

Екотакси на килограм

Производители и вносители на електроуреди очакват поскъпване до 10% през 2008 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В България старите електроуреди се поправят, докато съвсем се разпаднат или гният по тераси и мазета. В много краен случай се оставят до най-близкия контейнер, а оттам предприемчиви хора бързо ги отнасят до най-близкия пункт за изкупуване на вторични суровини.

От септември 2006 г. е в сила специална наредба, която определя, че събирането, транспортирането, съхраняването, рециклирането и обезвреждането на излезлите от употреба електроуреди е задължение на производителите и вносителите. За да изпълнят тези изисквания, компаниите плащат продуктови такси на килограм за всеки нов електроуред, пуснат на пазара. Таксите растат всяка година (виж таблицата) и поредният им скок е предвиден от 1 януари 2008 г.


Организацията

"Няма логика да се вдига таксата. Би трябвало размерът й да зависи от разходите за преработката на един продукт, а те не са пораснали", категоричен е Румен Атанасов, председател на Камарата на електротехниката в България. Производители и вносители смятат, че увеличението на таксата ще оскъпи отново електроуредите. "Екотаксата е допълнителна тежест върху цената на продуктите и се поема от крайния потребител. Тя е доста висока, а в същото време ние реално нямаме поглед и обяснение как е определен размерът й", казва Светла Станева, главен мениджър на фирма "Рикошет" - собственик на търговската марка за бяла техника "Дипломат". Евелин Виденов, изпълнителен директор на националната асоциация "Хорека", дава пример за отражението на продуктовата такса върху фирмите: "Една пералня за промишлени нужди тежи 1500 кг, таксата я оскъпява с около 30%."

Компаниите имат три възможности, за да отговорят на изискванията на наредбата. Първата е да плащат продуктови такси директно на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е подчинено на екоминистерството. Втората възможност е да плащат лицензионни такси на организация за оползотворяване на отпадъци (т.нар. колективна система), която трябва да е получила разрешение от екоминистъра. Третият вариант е сами да събират и да предават за рециклиране старите електроуреди. Когато се включат в колективна система, фирмите не дължат пълния размер на продуктовите такси, а в същото време задълженията им за третирането на електроуредите се поемат от организацията за оползотворяване на отпадъците.Досега министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е издал само едно разрешително на организация за оползотворяване на електронно и електротехническо оборудване - на "Екобултех". (След редакционното приключване на броя МОСВ разпространи съобщение, че още една организация - "Елтехресурс" - е получила разрешително). Фирмите, които членуват в "Екобултех", плащат 55% (без ДДС) от таксите, определени в държавната тарифа. "Законодателството ни задължава през тази година да изградим пунктове за събиране на отпадъци в 21 града с население над 50 000 жители", уточнява Галина Чернаева, управител на "Екобултех". По нейни данни са готови 113 пункта в 18 града, а до края на годината предстои да открият пунктове и в останалите три града. "При прогноза, че пазарният дял на нашата фирма е 90%, през 2007 г. трябва да съберем 18 660 кг електронно и електрическо оборудване, излязло от употреба. До 31 октомври сме събрали 15 715 тона", уточнява Чернаева. "Екобултех" вече е инвестирала в изграждането на две инсталации за предварително третиране на оборудването: в Пловдив - за луминесцентни лампи, и в Нови Искър - за бяла и черна техника.

"Няма прозрачност на разходите, монополът се поддържа от Министерството на околната среда и водите и това е своеобразен рекет върху производителите и вносителите", твърди Румен Атанасов. И припомня, че 28 работодателски организации, браншови сдружения и компании учредиха през юли 2006 г. акционерно дружество "Елресурс" за оползотворяване на електронно и електротехническо оборудване, което обаче получи мълчалив отказ от министър Чакъров. "Толкова мълчалив, че и до днес - повече от година след подаването на документите - не знаем какви са мотивите му да не получим разрешение", казва председателят на надзорния съвет Петър Денев. "Трябва да има повече организации, за да има избор и конкуренция между тях", настоява Марин Згурев, собственик на веригата магазини "Денси".

Пазарът

Продуктовата такса бе увеличена от 1 януари тази година и това според експерти в бранша се отрази на пазара. По данни на компаниите до август 2006 г. са продадени 323 000 уреда едра бяла домакинска техника, а година по-късно за същия период - 302 000. Средната продажна цена на тази техника обаче е пораснала от 474 лв. на уред през първите осем месеца на 2006 г. на 501 лв. през същия период на тази година. Пазарът като брой продадени изделия намалява с 6.5% за първите осем месеца на 2007 г., но поради увеличената средна цена на изделие (и заради продуктовата такса) намалението в стойност е незначително - само с 1.12%.

Производители и вносители очакват поскъпване на бялата и черната техника и от 1 януари 2008 г. заради новия по-висок размер на продуктовата такса. Най-осезателно ще е покачването при хладилниците и пералните, защото са тежки, а таксата се плаща на килограм. Президентът на "Технополис" Божидар Колев прогнозира, че увеличението на цените ще е с около 3-5% за отделните продуктови групи и ще е най-забележимо при евтините изделия. Влиянието върху черната техника ще е по-малко, защото там уредите са по-леки. "Най-тежки са телевизорите с кинескоп, но тяхното търсене рязко намалява. LCD и плазмените телевизори обаче бележат ръст на продажбите от 150-200% за 2007 г., но тяхната цена ще се повиши минимално - до 1-2%. По-значимо ще е отражението върху цените на камери, цифрови фотоапарати, компютри", обобщава Божидар Колев.

Марин Згурев пресмята, че поскъпването за отделните продуктови групи в резултат на увеличената продуктова такса ще е между 5% и 10%. Същата е прогнозата и на експертите на "Техномаркет".

И докато през 2007 г. увеличаването на продуктовата такса бе неутрализирано донякъде от падането на митата, през 2008 г. не може да се разчита на такова компенсиране. "Очаквам трудно начало през 2008 г., но през втората половина на годината пазарът ще се възстанови и ще отбележи ръст", смята Божидар Колев.

Опитът на Германия
Уредите, които са произведени преди 2006 г., се приемат безплатно в специално създадени пунктове във всяко селище в Германия. За произведените след 2006 г. изделия отговорността по събирането, извозването и рециклирането носят производителите, обясни Хендрик Килп, германски експерт, който бе в България по покана на Бюрото за техническо сътрудничество GTZ. Той представи изискванията и приложението на европейската "WEEE директива" за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Фирмите в Германия регистрират произведените след 2006 г. уреди в специална фондация, създадена от тях самите. В регистъра се вписват типът на уреда, производителят, бройките, серията. Компанията получава потвърждение за регистрацията и специални етикети за всяко изделие. Баркодът на етикета съдържа цялата информация, която агенцията е регистрирала. Сумата за вписване на компанията в регистъра е около 500 евро.

Когато след години потребителят реши да смени закупената през 2007 г. пералня например, от етикета върху нея става ясно кой е производителят, който предварително е калкулирал в цената бъдещите си разходи по извозването и третирането на уреда. От дома на клиента старата пералня се извозва безплатно, без значение откъде ще си купи нова и каква марка ще е тя. Непотребната вече машина се откарва в събирателен пункт, където я разглобяват и третират по определени правила. Производителят получава информация за всеки постъпил и обработен в пункта уред. В края на годината той плаща на пункта според броя на предадените уреди по цена, която е предварително договорена между него и фирмата, която извозва и третира уредите. Ако производителят не съществува след години, тогава общината носи отговорност за събирането и рециклирането на уредите с неговата марка. Ако собственик на стария уред е фирма, а не физическо лице, тя плаща само разходите за извозване, но те се приспадат от данъците. Производителят е освободен от отговорност чак когато е платил на събирателния пункт, обясни Хендрик Килп.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Любимата пица на София 1 Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

13 дек 2019, 4601 прочитания

Да пазиш традицията "Под Балкана" 1 Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

6 дек 2019, 3694 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Сложно, по-сложно, ДДС

Срокът на ревизиите се увеличава само за търгуващите с евросъюза фирми, но се усложнява режимът на регистрация

Още от Капитал
Новите владетели на "Булсатком"

Водещият тв доставчик има нова акционерна структура, в която присъства един от големите инвестиционни фондове - BlackRock

Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

"Светкавична война" увеличи отново парите за партиите

Увеличението на държавната субсидия ще разхлаби финансовата примка за опозицията

Дигиталният фронт на търговската война: Шампанско и данъци

Франция е първата, но не единствената държава, която планира данък върху тех компаниите въпреки заплахите на САЩ от ответни мерки

Яра Бубнова: Връзката между изкуството и обществото е скъсана

Директорът на "Национална галерия" за проблемите пред музея и възможните решения

Театър: "За едно явление от електричеството"

"Възраждане" променя камерното си пространство до неузнаваемост за пиесата по Чехов

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10