Екотакси на килограм

Производители и вносители на електроуреди очакват поскъпване до 10% през 2008 г.

Продуктовата такса ще се отрази най-чувствително върху цената на хладилниците
Продуктовата такса ще се отрази най-чувствително върху цената на хладилниците
Продуктовата такса ще се отрази най-чувствително върху цената на хладилниците    ©  Асен ТОНЕВ
Продуктовата такса ще се отрази най-чувствително върху цената на хладилниците    ©  Асен ТОНЕВ

В България старите електроуреди се поправят, докато съвсем се разпаднат или гният по тераси и мазета. В много краен случай се оставят до най-близкия контейнер, а оттам предприемчиви хора бързо ги отнасят до най-близкия пункт за изкупуване на вторични суровини.

От септември 2006 г. е в сила специална наредба, която определя, че събирането, транспортирането, съхраняването, рециклирането и обезвреждането на излезлите от употреба електроуреди е задължение на производителите и вносителите. За да изпълнят тези изисквания, компаниите плащат продуктови такси на килограм за всеки нов електроуред, пуснат на пазара. Таксите растат всяка година (виж таблицата) и поредният им скок е предвиден от 1 януари 2008 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Българин

  Джевдет Чакъров и подчинениете му в министерството демонстрират поредното "израждане" на добри практики от Европа в Балкански методи за облагодетелстване на определени лица и фирми за сметка на цялото общество.
  Увеличаването на таксите без реални финансови разчети представени на обществото създава благодатно поле за злоупотреби и корупция.
  За да се спре тази практика трябва да бъде отправена жалба до Dimitri GIOTAKOS с копие до Stavros C. Dimas. Желателно е също така да се уведомят контролните органи на ЕС и по-специално тези свързани с корупцията. Взможно е да бъде уведомен омбуцмана на ЕС (не г-н Ганев).

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Клиент

  Рециклирането се превръща в доходен бизнес. На килограм ли е правилният начин за смятане на таксите? Няма пряка зависимост между теглото на уреда и необходимите операции за рециклирането му.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Недоволен

  Как търговците изчислиха 5-10%? Тегло на мобилен телефон или камера 100-200 грама т.е. реално увеличение около 10 стотинки, а не 20 лева като се опитват да убеждават клиентите. Телевизор 5лв. - не над 40 лв. (8 кг - увеличение .6 лв на килограм).
  Търговците търсят оправдание за необосновано повишаване на цените на стоките. Единствената причина могат да са незадоволителни финансови резултати по празниците. Може би е необходимо увеличаване на цената за да се запази печалбата при намалено потребление. Косвен признак за това са и излезлите преди няколко дни реклами за огромно пазаруване с цел да се стимулира такова.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Един потърпевш

  Ей тия ХОРЕКА са железни, още пишат писма и съдят МОСВ в Върховния административен съд. Браво на Румен Атанасов и д-р Евелин Виденов !

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал