С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 8 фев 2008, 11:09, 19591 прочитания

За цената на един експерт-счетоводител

Антимонополната комисия поиска да отпаднат минималните часови ставки на одиторите за заверка на финансови отчети

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За цената на един експерт-счетоводител

Автор: MALEWITCH
Колко професионални организации са нужни?
Антимопонолната комисия предлага да отпадне задължителното членство в Института на димпломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и да има повече от един орган, който да обучава експерт-счетоводители. Това ще засили конкуренцията в бранша и неминуемо ще повиши нивото на обучение, което ще доведе и до по-качествени услуги. Според Светлана Найденова от ИДЕС във всяка европейска страна има само по една задължителна професионална организация, която се занимава с обучението и контрола над одиторите и България не се отличава от приетата практика. Тя допълва, че одиторската професия не е типично свободна, защото тя се упражнява на базата на специална директива, която предвижда професионалната организация да се занимава с обучението и контрола.
Гилдиите срещу свободния пазар
Още 2004 г. КЗК проучва законодателството и саморегулациите на свободните професии, за да бъдат премахнати всички антипазарни привилегии и протекции над тях под формата на задължително членство в гилдията, минимални цени и такси. Въпреки препоръките й архитектите и инженерите проектанти имат методика за определяне на възнагражденията. Нотариусите са с минимални цени. Преди седмици КЗК препоръча да отпадне антиконкурентното ограничение в лекарствения закон само фармацевт да може да бъде собственик на само една аптека. Парламентарната здравна комисия само удължи до края на годината срока за пререгистрация на съществуващите аптеки.
Като легенди сред големите български компании се носят имената на експерт-счетоводителите, които със затворени очи и сума над 100 хил. лв. ще заверят и "най-фризираните" годишни отчети. На тези, чийто печат е задължителен под годишния отчет при преговори с авторитетни чуждестранни партньори и инвеститори, и на одиторите, чиято работа наистина ще донесе реална полза на фирмата. А също и размерът на тарифите им. Според устава на съсловната организация - Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), задължителната минимална часова ставка е 20 лв. и само той може да обучава, да провежда изпитите и да дава дипломите на одиторите. Именно тези две антипазарни практики влязоха в последния анализ на свободните професии, които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави по препоръка на Европейската комисия за либерализиране на пазара на услуги. След като препоръча отпадането им, антимонополната комисия си навлече гнева на още едно съсловие. От ИДЕС веднага поясниха, че цените на конкретните услуги се определят на пазарен принцип и че във всички останали европейски страни има само една одиторска организация.

Кой подлежи на одит


Независимият финансов одит е задължителен за акционерните дружества, публичните компании, банките, застрахователите и пенсионните фондове, както и за по-големите неправителствени организации с активи над 1 млн. лв. и приходи над 2 млн. лв. На одит подлежат и консолидираните финансови отчети и индивидуалните отчети, включени в консолидацията. От изискването за това са освободени малките фирми с обороти до 100 хил. лв. годишно. Най-общо одитът представлява независим преглед на финансовите отчети и дейността на фирмата и в доклада на експерт-счетоводителя задължително се изразява мнение за тяхната достоверност. Основните "потребители" на отчетите са собствениците на фирми, акционерите, инвеститорите, служителите, както и държавата и местните власти, на чиято територията са регистрирани. През миналата година броят на одитираните фирми е 9700. По данни на ИДЕС регистрираните одитори в България са 567, а специализираните одиторски предприятия са 85. Грубо пресметнато, на един одитор се пада да обслужва средно 17 фирми. Всяка година ИДЕС провежда по една изпитна сесия за кандидатите за професията. През 2007 г. са кандидатствали 60 души, а са се дипломирали 8.

Минималната цена е 20 лева на час

Часовите ставки в одиторската професия наистина има, но най-ниските нива не са 20, а около 200 лв. на час, признават представители на фирми. Според тях одитът на малки фирми стартира със суми от порядъка на 1000-10 хиляди лв., за средни по големина и сложност на информацията сумата се движи около 10-30 хил., а големите компании или холдинги плащат над 30 хил., а често и над 100 хил. лв. Според финансов директор на фирма, пожелал анонимност, сериозните одитори започват работа през септември, като проверяват резултатите и отчетите до деветмесечието и към края на годината и началото на следващата проверяват годишното приключване и последното тримесечие. Светлана Найденова, член на управителния съвет на ИДЕС, не си спомни дали колеги са били глобени от института за дъмпингови цени, но призна, че заплащането се движи в този порядък.

Фиксирането на минимални цени е сред най-тежките нарушения на конкуренцията. В доклада си за професионалните услуги от 2005 г. Европейската комисия посочва, че препоръчителните или фиксираните цени позволяват на участниците на пазара да предвидят с голяма сигурност ценовата политика на конкурентите си, което снижава степента на конкурентност между тях. Затова КЗК предлага да отпадне възможността за фиксирани цени при извършване на одити, която е заложена в решение на управителния съвет на ИДЕС от 1999 г. и текстове в устава на института. Според Светлана Найденова решението е взет на базата на министерско постановление от същата година и след влизането в сила на Закона за независимия финансов одит през 2002 г., на практика е нищожно. "Заплащането се договаря на пазарен принцип и няма никаква регулация. То зависи преди всичко от необходимото време за осъществяване на одиторските процедури съгласно международните одиторски стандарти и индивидуалните часови ставки, които всеки определя според своята ценова политика. Освен това и от броя на персонала, зает с одита, квалификацията и йерархичните нива, които заема в екипа", обяснява Найденова. От КЗК отбелязват, че действително, в закона няма ценови ограничения, но уставът на ИДЕС, който е приет след влизането в сила на закона за независимия одит, изрично предвижда възможност за определяне и актуализиране на минимални цени. Проблем е не размерът, а самото фиксирането на долна граница на часовата ставка. Ако представителите в бранша настояват, че цените не са актуализирани от 1999 г. въпреки променилите се икономически условия и че реално цените не се ръководят от тях, няма никаква пречка за отпадането на този текст.Цената не значи качество

Всички одитори са длъжни да спазват устава и решенията на ИДЕС, според които освен минимална ставка имат и задължително време за извършване на услугата. "Така има опасност от въвеждане в заблуждение на потребителите за цените на услугата, като едновременно с това не се гарантира по никакъв начин качеството на услугите. Невъзможно е един по-бързо и ефективно работещ одитор да свърши работата си за по-кратко време и да отрази това в цената за клиента, а комбинацията отнема стимулите да се подобряват качеството и ефективността на работата", отбелязват в доклада си от КЗК.

Според становището на Института по пазарна икономика уставът на ИДЕС не работи в интерес на обществото, а в интерес на представителите на професията. Минималните цени защитават главно печалбата на одиторите, а не гарантират минимално качество на услугата. На същото мнение е Борис Борисов, изпълнителен директор на "Доверие холдинг", който има дялове в много фирми, подлежащи на одит. Той отбелязва, че решението на КЗК е в правилна посока, защото не могат да се поставят минимални ценови и времеви ограничения като аргумент за качество на услугата.

Одиторите обаче твърдят, че извършват услугата по международните стандарти и съсловната организация контролира качеството на услугата. Факт е обаче, че отговорността за отчетите е първо на ръководството на предприятието и одиторът може да отбележи, че не са му били предоставени всички документи и данни. Според Николай Гърнев, съдружник в отдел "Одити и консултантски услуги" в "Ърнст&Янг" - България, професията се саморегулира с цел да осигури качество. "Иначе прекалено ниското ниво на заплащане, както и прекалено високото могат да осъществят натиск върху одитора и той да не бъде в състояние да работи в съответствие с професионалните стандарти", смята той.

По темата работи и Мара ГЕОРГИЕВА
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Училище за писатели Училище за писатели

Творческа академия "Заешка дупка" предлага курсове за млади писатели в седем различни направления

13 сеп 2019, 1702 прочитания

Интернет, какво ми казваш? Интернет, какво ми казваш?

Българската компания Identrics обучава машини, за да извлича полезна информация за бизнесите в интернет

5 сеп 2019, 4060 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Бъди креативен!

Специален фонд и програма "Конкурентоспособност" субсидират иновативни проекти на фирмите

Португалският инвеститор в българско стъкло

До пет години новият собственик на фабриките за бутилки и буркани в Пловдив и София - BA Glass, планира да вложи 400 млн. лв.

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

20 въпроса: Ралица Петрова

Режисьорката на "Безбог" завършва сценария към следващия си филм

Софийската Индиана Джоунс

Какво остана под паважите: за Магдалина Станчева (1924–2014) и археологията на София през социализма