Трамплин или воденичен камък
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трамплин или воденичен камък

Трамплин или воденичен камък

Почти година след старта на програма "Конкурентоспособност" вече са подписани първите договори

Мара ГЕОРГИЕВА
3743 прочитания

Всичко е добре, свършва ли добре. Може би с тази максима могат да бъдат утешени онези кандидати, които ще получат по-късно от очакваното безвъзмездно финансиране по оперативната програма "Конкурентоспособност". Единайсет месеца след старта й най-после има сключени договори с фирми.

Отличници и очаквания

Бутилиращата компания "Хидрокомп - Торн Спринг" е едно от одобрените за субсидия предприятия. При това - с два проекта. За подготовката им дружеството се доверило на консултанти. "По единия проект ще получим безвъзмездно 656 хил. лв. за нова линия за бутилиране на минерална вода. Стойността на инвестицията обаче е пет пъти по-висока. Трябва да приключим с реализацията й до една година. В резултат производителността ще нарасне три пъти и ще достигне 12 000 бутилки на час", обясни инж. хим. Диана Кишкилова, управител на компанията. Вторият одобрен проект на фирмата е за въвеждане на системи за управление на качеството ISO 9001:2000 и за безопасност на храните ISO 22 000. За това са необходими почти 179 хил. лв., като около половината ще бъдат отпуснати безвъзмездно.

"Финансирането от програмата е малко в сравнение с размера на инвестициите, които трябва да направим. Но субсидията е буквално подарък за дружеството. При този силно конкурентен пазар на бутилираните води това е много голям жест", коментира Диана Кишкилова.

Приблизително 102 хил. лв. е общата стойност на проекта, с който е кандидатствал за субсидии софийският производител на детски обувки "Колев и Колев". Компанията ще получи безвъзмездно почти 50 хил. лв., за да въведе система за управление на качеството. "Положителният ефект от реализацията е свързан с организацията на работата ни. Известно е, че въвеждането на такава система действа дисциплиниращо. Очакваме да си гарантираме вътрешен ритъм, с по-малко проблеми, които възникват поради неспазване на правилата", обясни Иван Колев, собственик и управител на фирмата. Дружеството е с опит при кандидатстване и има три спечелени проекта за безвъзмездно финансиране по програма ФАР. И за подготовката, и за отчитането им ползва консултанти.

"Ние сме подходящи за субсидиране, защото сме производствено предприятие и при нас всичко е реално. Имаме нужда от нещо конкретно, кандидатстваме, получаваме", обобщава досегашния си опит Иван Колев. Той твърди, че компанията му не прави самоцелни проекти, а просто изпълнява плана си за развитие. "Успяваме да финансираме фирмената си програма. Ако можем да се възползваме от субсидия - добре, безвъзмездното финансиране е добре дошло. Но ако не стане - продължаваме по други пътища". Според Колев проблемът не е в кандидатстването, а в лошото администриране на този род програми.
"Заради мудността на администрацията някои колеги се отказаха от субсидия по ФАР, защото, докато подпишат договорите си, одобрените пари се оказаха недостатъчни за реализацията на проектите", казва той.

Какво предстои

Очаква се стартирането на четири нови схеми по оперативната програма "Конкурентоспособност":

- "Подкрепа за разработване на иновации от предприятия и внедряването им в икономиката" с бюджет от 28.4 млн. лв.

- "Технологично обновление в малки и средни предприятия" с бюджет от 68.4 млн. лв.

- "Технологично обновление в големи предприятия" с бюджет от 68.4 млн. лв.

- "Покриване на международно признати стандарти" с бюджет от 19.5 млн. лв.

Поканата за участие и информация ще бъде публикувана на www.opcompetitiveness.bg

По-добре късно, но не съвсем

"Забавянето на администрацията наистина може да обезсмисли някои проекти", отбелязва Петя Кадийска, управител на консултантската фирма "Ню бизнес адвайзърс". Според нея, ако дадено предприятие има нужда от машина, която да заработи до 2-3 месеца, програма "Конкурентоспособност" не е подходяща.

"Кандидатите трябва да могат да изчакат процеса по оценката и одобряването на проектите, който трае шест дори девет месеца след подаване на документите. Бързите срокове са нереалистични. Поне сегашната практика показва това", коментира Кадийска.

Инвестицията, за която се искат пари, трябва да е добре обмислена. Някои предприемачи подават първо документите, а после правят реално маркетингово проучване за цени и видове оборудване. И след одобрението за субсидия започват да искат да сменят машина от държавата Х с машина от държавата Y. Но това не може да стане, разказва Петя Кадийска.

Според нея въпросът с финансирането на проектите тепърва ще се изостря. Регламентът предоставя на кандидатите срок от 60 дни след подписване на договора, в който да докажат, че са осигурили средствата, нужни за реализация на одобреното предложение. Това може да стане със собствени сили или чрез банков кредит. Банките обаче имат практика да издават кредитно уверение, но да разглеждат искането за кредит чак след като имат договор между кандидата и оперативната програма. Съществува риск същинската банкова процедура, която изисква кредитен съвет, оценка на риска, оценка на обезпеченията и пр., да не приключи до 60 дни, предупреждава Петя Кадийска.

Досегашните наблюдения на консултантите показват, че някои мениджъри са склонни да представят прекалено амбициозни проекти. "Ако разширяват дейността си за своя сметка, фирмите обосновават, че ще увеличат капацитета си примерно с една трета или 50%. Но когато им замирише на субсидия, някои са склонни да планират удвояване или утрояване на производството. Този размах не е проблем за оперативната програма. Но при банките става по-трудно, тъй като те не се предоверяват лесно и са подозрителни към рисковите идеи", казва Петя Кадийска. И съветва кандидатите да спазват златното правило - да си поставят цели, които могат да изпълнят и без субсидия. Само в този случай безвъзмездната помощ може да стане трамплин, а не воденичен камък, обобщава тя.

На втори прочит

Често управителите на фирми не четат насоките за кандидатстване докрай, посочват консултанти. Поради тази причина не се изпълнява един от основните критерии при оценяването - съгласуваност на целите. Например - целта е постигане на енергийна ефективност. Кандидатът иска субсидия за закупуване на машина и описва параметрите й, но не привежда аргументи как инвестицията води до енергийна ефективност. Така целта, поставена в насоките за кандидатстване, не е доказана и това може да бъде спирачка за одобрение.

Често срещан пропуск е и непълната документация или неспазването на изисквания към документите. Например липсата на печат, подпис, нотариална заверка. Ако тези детайли не са изпълнени, автоматично следва декласиране на проекта. Затова препоръката е да се четат подробно и внимателно разписаните указания за кандидатстване.

Резултати

По процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за "Технологична модернизация в предприятията" са постъпили 306 проектни предложения, одобрени са 131 и до момента са подписани 115 договора на обща стойност 40.3 млн. лв. По схемата "Покриване на международно признати стандарти" са постъпили 291 проекта, одобрени са 181 и са подписани 177 договора на обща стойност над 8 млн. лв.

Всичко е добре, свършва ли добре. Може би с тази максима могат да бъдат утешени онези кандидати, които ще получат по-късно от очакваното безвъзмездно финансиране по оперативната програма "Конкурентоспособност". Единайсет месеца след старта й най-после има сключени договори с фирми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.