С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 14 ное 2008, 14:18, 29492 прочитания

Превърни боклука в пари

Как се прави тор за екологично земеделие от органични отпадъци

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Преди няколко години създателят на американската компания TerraCycle Том Заки си постави за цел да произвежда нов вид биологична тор за земеделието. Тогава "мощностите" на компанията се състоят от червени калифорнийски червеи, които се хранят с органични отпадъци и по естествен начин ги преработват във висококачествена тор. А тя е била основният продукт на компанията. Произведената органична тор се предлага в някои от най-големите търговски вериги в САЩ като Wal-Mart и Home Depot, а цената обикновено е с няколко цента по-ниска от тази на изкуствените торове. Идеята на Заки да предлага на потребителите техния собствен боклук в преработен вид се оказва добро бизнес начинание. В годината на създаването й - 2005, TerraCycle осъществява продажби за 461 хил. долара, а през 2006 г. продава тор на стойност 2.5 млн. долара.

Подобни идеи има и в България, и то отпреди няколко години. През 2001 г. Цонка Празова и Йордан Кавръков създават екоферма за производство на биотор чрез червеи в пловдивското село Костиево. Капацитетът на фермата е 1.6 милиона литра тор на година, като предлагат и сгъстен екстракт.

Как "се трудят" червеите



Пловдивските предприемачи произвеждат биотор във фермата си с помощта на червени калифорнийски червеи - специално селектиран високопродуктивен вид торен червей, който се размножава бързо. Отглеждат се не особено трудно: хранят се на всеки две седмици, поливат се на 2-3 дни. На всеки 45 дни се обръщат с вила, за да се внесе достатъчно въздух. Около 60% от поетата храна, разбирай отпадъци, се отделят като екскремент, наричан биохумус. И така подобно на пчелите, които прелитат от цвят на цвят, събират нектар и произвеждат мед, червените калифорнийски червеи са "фабрика" за хумус. Целият жизнен цикъл на червения калифорнийски червей се осъществява на дълбочина до 25 см. За сравнение - обикновеният дъждовен червей може да достигне дълбочина до цели 6 м. Голямата пренаселеност не е в състояние да го накара да избяга, ако там има достатъчно храна и влажност от около 82%.

Компост и за вкъщи

Освен чрез използване на червеи във ферми дейността по компостирането (превръщането на органичните отпадъци в тор) може да става и вкъщи. Фирмата "Екокомпост", основана миналата година от Ивайло Атанасов и испанската му приятелка Хелена Гома, е първата и засега единствена компания в България, която внася компостери за домакинска употреба. "Продажбите растат много бавно и бизнесът все още фокусиран върху разясняване на компостирането", разказва Ивайло. От март досега са продали едва около 80 компостера.

Съоръженията, които те внасят от Чехия, са изработени от рециклирана пластмаса и са предназначени за дворове, на цена между 100 и 250 лв. Градинският компостер се поставя директно на земята и в него се изхвърлят градинския боклук (като листа, шума, окосена трева и др.) и определени кухненски отпадъци. Технологията на градинския уред е различна - вместо червеи в компостера, който няма дъно, влизат различни видове бактерии, гъби, насекоми и др.



Узряването на компоста наподобява на "храносмилателен процес". Полученият продукт е естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за растенията и е сред най-важните условия за съществуване на биоземeделието. Плюсовете на технологията са, че няма разходи за електроенергия и поддръжка. Освен това води до намаляване на боклука по сметищата.

Държавата също има интерес хората да компостират сами и по този начин да затворят цикъла още в домовете си. Това спестява пари от повече сметоизвозващи коли, от повече курсове на същите тези коли, от средства за нови компостиращи заводи и т.н. В Европа хората, които компостират у дома (виж инфографиката), плащат по-малка такса смет.

"Скоро искаме да предложим и компостер за обитателите на апартаменти. Ние имаме такъв у дома, донесохме го от Испания. Сега търсим оптималния вариант, за да не бъде цената прекалено висока за българина и да не се загуби икономическата ефективност, тъй като 230 лв., колкото той струва, не са малко за повечето обитатели на апартаменти", казва Ивайло.

За работата на компостера за апартамент, който се поставя на балкона, са нужни около 1000 червени калифорнийски червея, които се хранят с растителните отпадъци от бита и така ги преработват в компост. За да се избегнат неприятните миризми, в компостера не се поставят месни отпадъци, риба и кокали, както и пластмаси, мазнини и масла и сготвена храна. Така с помощта на един компостер количеството отпадъци, които могат да идат на сметището, се намаляват с около 30%. Полученият продукт може да се използва за наторяване на домашните цветя или пък да се продава.
Шест причини за компостиране

1.Спестява закупуването на химични торове и пестициди.

2.Биологичната тор задържа водата, овлажнява почвата и подобрява структурата й.

3.Увеличава наличието на органичен материал и хранителни вещества в почвата.

4.Начин обществото да осъзнае проблема с генерирането на отпадъци.

5.Градинските отпадъци няма да загрозяват улиците, тъй като ще бъдат преработвани в дворовете.

6.Затваря се естественият цикъл на рециклиране, избягва се производството и употребата на други продукти.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Златният партньор на компаниите 5 Златният партньор на компаниите

За девет години "Некст консулт" успя да привлече над 200 клиента, с които работи по стотици проекти

13 дек 2018, 2319 прочитания

Как се прави меден бизнес 2 Как се прави меден бизнес

Основаната през 2016 г. от Петко Симеонов компания за биомед Bulgarian Organic Foods продава основно навън и гледа към създаване на собствен бранд

7 дек 2018, 6169 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Елхи без мирис

Единственият български производител на изкуствени коледни дръвчета увеличава продажбите си

Нинова vs. Станишев - рунд пореден

Президентът на европейските социалисти няма да води листата на българските за евроизборите, но ще опита да я пренареди с преференции

Новото лице на PR агенциите

Най-големите компании в сектора достигат общи приходи от 25.3 млн. лв. и ръст от 11%

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Калоян Илиев – Кокимото

Новата му изложба, (You Love Kokimoto), е в Gifted до 4 януари

Книга: "Малка история на философията"

Найджъл Уорбъртън запазва лаконичния си стил, за да въведе по разбираем начин читателите дори в най-оплетените философски школи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Нов мениджър за фонд за стартъпи, размествания в "Стандарт", Ковачки трупа дългове към "Булгаргаз"

Емисия

DAILY @7AM // 17.12.2018 Прочетете