С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 13 фев 2009, 13:44, 4629 прочитания

Малко добавена стойност

Промените в закона за ДДС и тази година остават по-скоро козметични

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Един от данъчните закони, който създава най-много главоболия на бизнеса, е този за данък добавена стойност (ЗДДС).

След като страната ни стана част от Европейския съюз, правилата, по които се администрира косвеният данък, се промениха, а оттам - и прилагането на нормативната уредба от компаниите. След първоначалното въвеждане на минималните европейски стандарти в областта на ДДС, втора поредна година законодателството се изменя бавно. Новостите по-скоро прецизират проблемни текстове при практическото прилагане на закона или засягат само определени сектори.

Данъчен кредит при формални пропускиС една от промените в закона се прекратява често срещаната практика на отказ на данъчен кредит заради формални пропуски при самоначисляване на данък. При подобен тип операция държавата не получава нищо и не е оправдано такива случаи на формални пропуски на данъкоплатците да се използват за събиране на данък. С решение от 2008 г. относно аналогична ситуация в Италия Европейският съд обяви подобни практики за противоречащи на европейското право.

С изменението правото за възстановяване на ДДС се признава изрично дори и в случаите, в които съответната фактура липсва или срокът за самоначисляване на данъка е изтекъл. Регистрираните лица, които са пропуснали да направят това преди 1 януари 2009, могат да приспаднат данъчния кредит до 30 април 2009 г.

Ако спрямо регистрирано лице има влязъл в сила ревизионен акт, с който не е признато приспадане на ДДС при посочените по-горе обстоятелства, то лицето може да упражни правото на данъчен кредит през първите седем месеца на 2009 г.Санкцията за лице, което не е самоначислило ДДС (включително при пропуснат срок за регистрация), е намалена от 100% до 5% от дължимия данък (но не по-малко от 50 лв.), а ако лицето е начислило данъка само с месец закъснение - 2% (но не по-малко от 25 лв.).

Ако в случай на пропускане на срока лицето уведоми органите по приходите в рамките на следващите два месеца, санкцията е между 100 и 300 лв. Издадените по-късно протоколи се отразяват в дневниците за данъчния период, през който данъкът е станал изискуем (а не когато са издадени).

Регламентирана е и възможност за ползване на данъчен кредит за ДДС, платен при внос, дори и при липса на митническа декларация. Това е възможно в случай, че нужните за възстановяване на косвения данък данни се съдържат в друг документ, заверен от митниците. Последното е възможно по отношение на минал внос, осъществен след 1 януари 2007.

Свободно предоставяне на услуги - стъпка по стъпка

Дълги години ЕС обмисля как да премахне ДДС бариерите пред свободното предоставяне на услуги. Такива са изискванията чуждестранни доставчици да се регистрират по ДДС, да подават декларации ида внасят данък, за чието възстановяване клиентите чакат с месеци. От 2010 г. висчки държави-членки на ЕС ще трябва да въведат правила, с които да освободят чуждестранните доставчици от тези задължения.
В България тази година освободени от задължение за регистрация са чуждестранни архитекти, брокери, инженери, консултанти и доставчици на услуги в сферата на недвижимите имоти. Според изменението, задължението за начисляване на данъка преминава към получателя, в случай, че той е данъчно задължено лице, независимо дали е регистрирано по ЗДДС. Облекчението дава възможност на вече регистрираните чуждестранни доставчици да се дерегистрират. Според измененията в Правилника за прилагане на ЗДДС тази възможност следва да се прилага и по отношение доброволно регистрирани (каквито са мнозинството), за които по принцип има забрана за дерегистрация до две години след годината на регистрация.

Практически промяната дава предимство на чуждестранните доставчици пред местните, тъй като няма да се налага клиентите им да плащат ДДС и да чакат възстановяването му.

По-ясно, по-лесно

С измененията в закона за ДДС се прави стъпка и в посока приближаване на някои формални изисквания към европейските правила и практики. Например подписът на съставителя отпада като задължителен реквизит на фактурите, което явно противоречеше на европейските директиви в тази насока.

Регистрираните лица, занимаващи се с вътреобщностна търговия, трябва да имат предвид, че праговете, над които са длъжни да подават Интрастат декларации (единна европейска система за събиране и обобщаване на статистически данни за движението на стоки в страните от ЕС) се увеличават от 300 хил. на 400 хил. лв. за изпращания и от 150 хил. на 250 хил. лв. за пристигания. Промяната ще освободи значителен брой търговци от изисквания за деклариране.

В случаи на бартерни сделки законът изисква определяне на пазарната цена на насрещните доставки и начисляване на ДДС върху нея. С измененията в ЗДДС се регламентира изрично, че извършената първо доставка следва да бъде считана за плащане на аванс и фактурирана от получателя.

Изрично се урежда и задължението изпращането на собствени стоки в друга държава членка да се третира като вътреобщностна доставка подобно на продажбата им. Чрез декларирането на тази доставка в европейската система за обмен на информация по ДДС (VIES) данъчната администрация на получаващата държава членка ще бъде уведомена и ще може да потърси отговорност от данъкоплатеца. Това ще става в случаите, в които лицето, изпратило стоките от България, не се е регистрирало за вътреобщностно придобиване там.

ДДС и за стоки в личния багаж


Регламентира се облагането с ДДС на стоки в личния багаж на пътници, пристигащи от страни извън ЕС. Така от 1 декември 2008 г. за пътуващите по суша в сила влезе праг от 300 евро, над който при внос на стоки, различни от алкохол и тютюневи изделия, се дължи косвен данък. За пътуващите по въздух или море се въвежда нов праг - от 430 евро. Така лаптоп, внесен от САЩ на цена 400 евро, би могъл да мине без облагане, ако човек си го носи на връщане от чужбина със самолет или кораб. Ако същият вид техника обаче пристига с кола, може да се наложи за нея да се плати и ДДС.

При вноса на акцизни стоки (алкохол и тютюневи изделия) в сила са отделни количествени прагове. Те са 200 цигари (1 стек), 100 пурети, 50 пури или 250 г тютюн.

При алкохолните напитки количествените прагове са 1 л за питиета със съдържание на алкохол над 22%, общо 2 л за напитки със съдържание под 22%, 4 л непенливо вино и 16 л бира. Не се допуска обаче изпълване на 100% от количествените прагове за всяка стока поотделно, а се събират дяловете на различните видове и при надхвърляне на 100% следва облагане.

Нещо повече от европейски закон


Макар и бавно, две години след въвеждането му българският закон за ДДС става по-европейски. Сега, когато и администрацията, и бизнесът са натрупали достатъчно опит по прилагането му, е време да се помисли и за промени, които биха облекчили значително бизнеса в страната. Макар и не задължителни, те са въведени от редица страни членки. Такива например са възможност за облагане на лихвите по заеми, освободени от данък складове, групова регистрация за ДДС цели, общо освобождаване от ДДС при внос. Предварителното въвеждане на новите правила в облагането на услугите би предоставило както повече предсказуемост и време за подготовка на бизнеса, така и възможност за обмисляне на детайлите по прилагането му от администрацията и експертите.

+ В следващия брой четете промените в Закона за корпоративното подоходно облагане
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Фасулска работа Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

15 ное 2019, 4669 прочитания

Барет Ерсек: Не поставяйте растежа пред изпълнението в бизнеса си Барет Ерсек: Не поставяйте растежа пред изпълнението в бизнеса си

Предприемачът и лектор на Growth Summit пред "Капитал"

11 ное 2019, 1119 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Бизнес под чадър в трудни времена

Компаниите не отчитат спад в интереса към франчайзинга, но действат по-предпазливо

Още от Капитал
Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10