Среден три

Делът на иновативните фирми в България е 20% от всички предприятия в индустрията и услугите

Искате да правите бизнес в Китай, но партньорът ви не знае английски, а вие - нито дума на китайски. Има решение.

Още преди седем години изобретателят Койчо Митев получи патент за чип, който след вграждане в телефона или компютъра преобръща речта и позволява комуникация на майчин език (без значение кой) в реално време, без помощта на преводач. Митев е получил много медали и отличия от цял свят, но нито лев за финансиране на разработката си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Лудият гении
  • + 5

  Миналата година имаше програма "ваучери за доставка на знания". Срещу 20% собствени средства МИ ти дава ваучер за 15 хиляди лева, който да осребриш при някой ВУЗ със съответната материална база, в който и без това никаква приложна работа не се върши и всяка година се протестира заради ниски заплати. Нашата фирма кандидатства с полезен модел, но ни съобщиха по телефона, че били одобрени с жребий първите 100 проекта, а ние сме 95-та резерва. Аааа, значи интерес имало! И ни казаха да заповядаме пак, защото февруари 2009 щяло да има нов конкурс, този път с размах и мащабно разширено финансиране. Това, разбира се, не се случи. Вместо това парите са наляти по ВУЗ-овете и БАН, без да свършат научно-приложна работа за 5 стотинки.

  Още по-трагично е положението в т.нар. "Национален иновационен фонд". След първите два горе-долу прозрачни конкурса всякаква информация за спечелилите проекти беше засекретена. Справка: http://www.sme.government.bg/IANMSP/story.aspx?id=64

  Тъй като 2005-та печелихме проект, питах учитво, защо при нас е било прозрачно, а сега се крият като лалугери. Отговорът беше, че нареждането за засекретяване на спечелилите проекти било от "най-високо място"

  За такава услуга от държавата аз бих казал "Не благодаря!". Задържте си "помощта" и ни върнете обратно данъците! Разтурете БАН и нулирайте акредитациите на всичките ВУЗ, които не са регистрирали и 2 патента на кръст през последните 20 години.

  И съветвам журналята, да не се заиграват с държавата за субсидии, помощи и т.н. Така дават на политиците нишан да изливат нашите данъци в нови и нови програми, които всичките завършват със скандали, източване, съдебни дела и поръчкови убийства за замитане на следите. Каквото е подхванал чиновникът, всичко е изсъхнало! Каквото е обещал, все не се е спазило! Каквото е предрекъл, все не се е сбъднало! Не, мерси наистина!


  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Академик ХХ
  • - 2
  • + 1

  Интересно какво е иновативното на софтуерните продукти на ОРАК? Тези продукти са на пазара от повече от 5 години и с нищо не са по-добри от много други, предлагани на българския пазар, напротив са доста остарели и никой не ги купува. Навярно има няколко фирми, които непрекъснато получават финасиране от държавата за участие на изложби, за създаване на нови продукти, които никой никога не вижда. Ако прочетете списъка на фирмите, получили финансиране от фонд "Иновациии" за послените 3 години и проектите, за които са получили финансиране и проверите колко от парите просто са откраднати ще стигнете до извода,че е най-добре да не плащаме никакви данъци, за да няма какво да се краде.

  Нередност?
 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against
  • + 1

  типично!
  да се надяваш държавата да подпомага и финансира бизнес иновациите е все едно да чакаш църквата да финансира генно инженерство, ускорителят на частици в Швейцария, или Фондаците Джемини...

  може и да се случи... но по-вероятно няма...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Темелко
  • + 2

  И аз така бих казал. Всички държавни програми имат една и съща цел: печелене на изборни гласове. Това си е така "по дифолт", както биха казали техничарите. Съответно абсолютно илюзорна е представата, че дъжавата ще се захване с наука, когато със същите пари много повече гласове могат да се спечелят чрез кухи бройки за ВУЗ, раздаване на субсидии за крави и кокошки, за тутуна, за ромска заетост, за парното на софийските гета и още много други подобни алтернативи. Както не можеш да накараш един търговец да продава за без пари, така и не можеш никога да накараш политик да задели пари за наука.

  Относно първия коментар: то и сега има разни държавни фондове, но целта им е да разпределят трохи на максимален брой неефективни структури, за да не хлопнат кепенците. Повечето от спечелилите проекти носят заглавия като: "Психологични аспекти на старобългарския календар", "География на винарството в Горнотракийската низина" и "Разработване на наръчник по екология" . Рядко се одобрява нещо, където да става дума за микроскоп, епруветка, заварка, лазер, лупа или изобщо нещо техническо.

  Затова аз бих се присъединил - най-добре да се намалят данъците и да не ни баламосват с глупости!

  Нередност?
 • Стига глупости
  • - 1
  • + 3

  Този Койчо Митев е егати прекспонирания, и "изобретението" му е егати бозата. Специално за него има причина защо никой не му налива пари -- чак се чудия как е получил и патент. Накратко: основния проблем за решаване при преводите е разбирането на контекста в който са казани думите -- защото "пари" може да означава и водни изпарения, и монета, и глагол ("опарих се"); докато човешкия мозък се справя мигновенно с осъзнаването на контекста (благодарение на дългогодишния си опит), то изчислителната мощ на телефоните и компютрите не стига.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Да Винчи
  • - 1

  До Стига глупости: Не бързай с оценката си за изобретението на Койчо Митев. При него комуникативната реч се разделя на области на познанието и няма как да сбъркаш финанси (пари) с техника (водни пари). Освен това той прави синтактичен анализ и не е възможно да се замени дума, която сама по себе си е и съществително и прилагателно, че и глагол (например в английския език), защото в състава на изречението думите са подредени по правилата на граматиката. Абе много умници по форумите. Един ден изобретението на този инженер ще донесе слава на България, докато кучетата лаят...

  Нередност?
Нов коментар