Среден три
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Среден три

Среден три

Делът на иновативните фирми в България е 20% от всички предприятия в индустрията и услугите

Мара ГЕОРГИЕВА
4091 прочитания

Искате да правите бизнес в Китай, но партньорът ви не знае английски, а вие - нито дума на китайски. Има решение.

Още преди седем години изобретателят Койчо Митев получи патент за чип, който след вграждане в телефона или компютъра преобръща речта и позволява комуникация на майчин език (без значение кой) в реално време, без помощта на преводач. Митев е получил много медали и отличия от цял свят, но нито лев за финансиране на разработката си.

"Около 70% от изобретенията в страната се създават от частни лица, но държавата не ги подкрепя", казва Живко Желев, управител на "Кеит" - София. Компанията е сред отличените в Националния конкурс за иновативно предприятие, който се провежда за пета поредна година.

Стефан Лилов, директор бизнес развитие в софтуерната фирма "Бианор" - София, също мисли, че иновации в днешно време се правят трудно заради липсата на достъп до финанси. "Ние сме млада компания с адски много идеи. Но ги финансираме със собствени средства", обясни Лилов. "Бианор" също е отличена в конкурса за иновативно предприятие.

"Софтуерният бранш е специфичен за инвестиране. Единствените активи на дружествата са човешкият капитал и лицензите. Затова не се радваме на вниманието на банките", коментира Георги Халачев, изпълнителен директор на "Орак инженеринг". Фирмата спечели наградата за иновативно малко предприятие на 2008 г. Според Халачев обаче тъкмо липсата на зависимост от финансови институции е една от причините софтуерните компании да не са сред силно засегнатите от глобалната криза.

Делът на иновативните фирми в България е 20% от всички предприятия в индустрията и услугите. По този критерий страната е на едно от последните места в ЕС, където процентът е 39. Това отчита иновационният индекс на българските предприятия, който е част от традиционния доклад "Иновации.бг 2009". Документът се изготвя вече за пета година от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Индексът показва и една добра тенденция - общият брой на българските фирми, които осъществяват иновации, се е увеличил с между 3 и 9 процентни пункта за последните две години. Около една трета от компаниите инвестират в новости всяка година, 90% от тях не намаляват бюджета си за тази цел, а половината дори са го увеличили през 2008 г. спрямо 2007 г. Около 7% до 10% от предприятията обаче въвеждат иновации спорадично. Най-много нововъведения се правят в секторите "Компютърни технологии" (80% от европейското равнище) и "Добивна промишленост" (87.5%). Но фирмите за услуги продължават значително да изостават от средноевропейските показатели.

Според Руслан Стефанов, ръководител на групата "Иновации.бг", почти всяка трета от фирмите отчита като основна иновационна дейност придобиването на машини, оборудване и софтуер.

Станислав Петков, председател на надзорния съвет на "Спарки груп", смята, че кризата ще ускори плановете на компанията за иновации. "Защото само с нови машини и технологии ще можем да продължим да правим нови продукти и да привличаме вниманието на потребителите", казва той. "Спарки Елтос" спечели наградата в конкурса в категорията за средно и голямо предприятие. Според главния изпълнителен директор Николай Кълбов фирмата ще инвестира 8 млн. лв. за обновяване и модернизиране през тази година.

Статистика

- 70% от новаторските компании извършват едновременно повече от един тип иновация - продуктова, процесна, организационна, маркетингова.

- За 29% иновационната дейност е в обучението на персонала, а за 22% тя е синоним на въвеждането на нови продукти и услуги на пазара, отчита "Иновации.бг 2009".

Автор: Newphotoservice

Искате да правите бизнес в Китай, но партньорът ви не знае английски, а вие - нито дума на китайски. Има решение.

Още преди седем години изобретателят Койчо Митев получи патент за чип, който след вграждане в телефона или компютъра преобръща речта и позволява комуникация на майчин език (без значение кой) в реално време, без помощта на преводач. Митев е получил много медали и отличия от цял свят, но нито лев за финансиране на разработката си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Лудият гении

  Миналата година имаше програма "ваучери за доставка на знания". Срещу 20% собствени средства МИ ти дава ваучер за 15 хиляди лева, който да осребриш при някой ВУЗ със съответната материална база, в който и без това никаква приложна работа не се върши и всяка година се протестира заради ниски заплати. Нашата фирма кандидатства с полезен модел, но ни съобщиха по телефона, че били одобрени с жребий първите 100 проекта, а ние сме 95-та резерва. Аааа, значи интерес имало! И ни казаха да заповядаме пак, защото февруари 2009 щяло да има нов конкурс, този път с размах и мащабно разширено финансиране. Това, разбира се, не се случи. Вместо това парите са наляти по ВУЗ-овете и БАН, без да свършат научно-приложна работа за 5 стотинки.

  Още по-трагично е положението в т.нар. "Национален иновационен фонд". След първите два горе-долу прозрачни конкурса всякаква информация за спечелилите проекти беше засекретена. Справка: http://www.sme.government.bg/IANMSP/story.aspx?id=64

  Тъй като 2005-та печелихме проект, питах учитво, защо при нас е било прозрачно, а сега се крият като лалугери. Отговорът беше, че нареждането за засекретяване на спечелилите проекти било от "най-високо място"

  За такава услуга от държавата аз бих казал "Не благодаря!". Задържте си "помощта" и ни върнете обратно данъците! Разтурете БАН и нулирайте акредитациите на всичките ВУЗ, които не са регистрирали и 2 патента на кръст през последните 20 години.

  И съветвам журналята, да не се заиграват с държавата за субсидии, помощи и т.н. Така дават на политиците нишан да изливат нашите данъци в нови и нови програми, които всичките завършват със скандали, източване, съдебни дела и поръчкови убийства за замитане на следите. Каквото е подхванал чиновникът, всичко е изсъхнало! Каквото е обещал, все не се е спазило! Каквото е предрекъл, все не се е сбъднало! Не, мерси наистина!


 • 2
  Avatar :-|
  Академик ХХ

  Интересно какво е иновативното на софтуерните продукти на ОРАК? Тези продукти са на пазара от повече от 5 години и с нищо не са по-добри от много други, предлагани на българския пазар, напротив са доста остарели и никой не ги купува. Навярно има няколко фирми, които непрекъснато получават финасиране от държавата за участие на изложби, за създаване на нови продукти, които никой никога не вижда. Ако прочетете списъка на фирмите, получили финансиране от фонд "Иновациии" за послените 3 години и проектите, за които са получили финансиране и проверите колко от парите просто са откраднати ще стигнете до извода,че е най-добре да не плащаме никакви данъци, за да няма какво да се краде.

 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  типично!
  да се надяваш държавата да подпомага и финансира бизнес иновациите е все едно да чакаш църквата да финансира генно инженерство, ускорителят на частици в Швейцария, или Фондаците Джемини...

  може и да се случи... но по-вероятно няма...

 • 4
  Avatar :-|
  Темелко

  И аз така бих казал. Всички държавни програми имат една и съща цел: печелене на изборни гласове. Това си е така "по дифолт", както биха казали техничарите. Съответно абсолютно илюзорна е представата, че дъжавата ще се захване с наука, когато със същите пари много повече гласове могат да се спечелят чрез кухи бройки за ВУЗ, раздаване на субсидии за крави и кокошки, за тутуна, за ромска заетост, за парното на софийските гета и още много други подобни алтернативи. Както не можеш да накараш един търговец да продава за без пари, така и не можеш никога да накараш политик да задели пари за наука.

  Относно първия коментар: то и сега има разни държавни фондове, но целта им е да разпределят трохи на максимален брой неефективни структури, за да не хлопнат кепенците. Повечето от спечелилите проекти носят заглавия като: "Психологични аспекти на старобългарския календар", "География на винарството в Горнотракийската низина" и "Разработване на наръчник по екология" . Рядко се одобрява нещо, където да става дума за микроскоп, епруветка, заварка, лазер, лупа или изобщо нещо техническо.

  Затова аз бих се присъединил - най-добре да се намалят данъците и да не ни баламосват с глупости!

 • Стига глупости

  Този Койчо Митев е егати прекспонирания, и "изобретението" му е егати бозата. Специално за него има причина защо никой не му налива пари -- чак се чудия как е получил и патент. Накратко: основния проблем за решаване при преводите е разбирането на контекста в който са казани думите -- защото "пари" може да означава и водни изпарения, и монета, и глагол ("опарих се"); докато човешкия мозък се справя мигновенно с осъзнаването на контекста (благодарение на дългогодишния си опит), то изчислителната мощ на телефоните и компютрите не стига.

 • 6
  Avatar :-|
  Да Винчи

  До Стига глупости: Не бързай с оценката си за изобретението на Койчо Митев. При него комуникативната реч се разделя на области на познанието и няма как да сбъркаш финанси (пари) с техника (водни пари). Освен това той прави синтактичен анализ и не е възможно да се замени дума, която сама по себе си е и съществително и прилагателно, че и глагол (например в английския език), защото в състава на изречението думите са подредени по правилата на граматиката. Абе много умници по форумите. Един ден изобретението на този инженер ще донесе слава на България, докато кучетата лаят...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да пипнеш илюзията

Да пипнеш илюзията

Дом за миди

Дом за миди

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK