Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 13 мар 2009, 15:36, 14436 прочитания

Сирене и мляко за ценители

Коалиция "Чиста храна, честен поминък" иска да се разрешат директните продажби от фермите

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Магазинчетата на хранителния пазар в центъра на Болоня преливат от меса, сирена, сладкиши, хляб, риба. Част от вкусотиите се произвеждат в малки ферми с традиции, които предлагат продуктите си директно на щанда.

Подобен е опитът и на Франция. Във фермата Gwenolee & Paul Thebault например 40 крави осигуряват 210 хил. литра за годишната млечна квота. Плюс 20 хил. литра допълнително, от които на площ от 12 квадратни метра на място се произвеждат и продават 14 артикула - сирена, извара, масло. Всичко това - срещу инвестиция от 35 хил. евро за помещенията и машините.


"Българският аналог е 40 крави, 400 хил. евро инвестиция в биопроизводство и само един продукт - кисело мляко. Но то не се продава директно от фермата, както е нормално по света", посочва разликите във вложенията и резултатите д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена".

България е единствената страна в ЕС, която не разрешава продажбата на продукция направо от стопанството. За да могат да правят това, животновъдите трябва да инвестират огромни суми в преработващи предприятия, отговарящи на определени стандарти. Една новосъздадена коалиция - "Чиста храна, честен поминък", настоява да се промени статуквото.

Крепостни селяни

Според законодателството всички ферми в страната, които отглеждат животни, са длъжни да продават млякото си само на един одобрен от ветеринарите изкупвач или мандра. "Така 120 000 фермери са като крепостни селяни. Те не могат да избират дори между двама изкупвачи", обяснява Стоилко Апостолов.



Стопаните нямат право да преработват млякото си и да продават млечни продукти директно. Ако искат да правят това, трябва да инвестират в мандра, която отговаря на всички изисквания за сгради, машини, технология. Което означава огромни вложения, непосилни за малките производители.

Някои от тях имат известен опит, но вече не го прилагат. Асен Герасимов и брат му отглеждат 52 крави и около 60 овце във фермата си в с. Балювица, на 10 километра от Берковица. От 1999 до 2001 г. произвеждали и продавали сирене, но ветеринарните власти им забранили да го правят."Имахме помещение. Имахме клиенти. Продавахме добре. За да имаш мандра сега, са нужни рампи, вани, пастьоризатори, отделни помещения. Инвестицията е оправдана за тези, които преработват по 20 тона мляко на ден, но за нас е невъзможна. Ние преработвахме само 200 л мляко на ден - около 30 кг краве сирене. Затова сега продаваме само мляко, което изкупуват от нас на цени, колкото да съществуваме", обяснява Герасимов.

Алпийски деликатеси

Във Франция и Швейцария всеки регистриран фермер има право да преработва сам продукцията си, разказва д-р Стоилко Апостолов. Това става в т. нар. ателиета - стаички с топла вода, фаянс, циментов под. В тях се произвежда свежо сирене, масло и др. В събота стопанинът продава на местния пазар, доставя и на местните ресторанти, в местните магазини. Осчетоводява продажбите си и подлежи на контрол.

Процесът не е хаотичен. Фермерите се регистрират, а ветеринарната служба дори изготвя типов план как трябва да изглежда предприятието. То отговаря на определени изисквания - под, стени, дезинфекция и др., но те са гъвкави и позволяват всичко да се случва под един покрив. Фермерите могат да продават само в района на общината или на две съседни общини. Продуктът отива директно при клиента, а не в склада, разказва за швейцарския и френския опит Стоилко Апостолов.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Братя татуисти Братя татуисти

Собствениците на студиото за татуировки Smokov Brothers разрастват бизнеса си с бранда за дрехи Snake Legend

29 май 2020, 481 прочитания

Софийският адрес за френски макарони Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

22 май 2020, 7224 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Камера? Работи. Клапа? Снимаме!

Поръчките на студиата за аудио- и видеообработка нарастват

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Aко това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10