www.moiat-e-shop.bg

Отварянето на онлайн магазин става все по-достъпно и за малките фирми

Георги Мирчев: Не сме измислили онлайн търговията, но предлагаме бърз и евтин старт в нея<br />
Георги Мирчев: Не сме измислили онлайн търговията, но предлагаме бърз и евтин старт в нея<br />
Георги Мирчев: Не сме измислили онлайн търговията, но предлагаме бърз и евтин старт в нея<br />    ©  Цветелина Ангелова
Георги Мирчев: Не сме измислили онлайн търговията, но предлагаме бърз и евтин старт в нея<br />    ©  Цветелина Ангелова

"Искам да имам магазин, който: 1. да е много посещаван; 2. да работи нонстоп и 3. да не ми струва много пари!"

Това е мечтата на почти всеки търговец. И всъщност тя става все по-лесно осъществима заради възможностите, които дава онлайн търговията. Доскоро създаването на електронен магазин беше скъпо начинание. Днес обаче предприемачите имат все повече алтернативи за бързо и сравнително евтино навлизане в този бизнес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    Иван
    • - 7
    • + 3

    "...Едно от другите възможни решения за отваряне на електронен магазин е индивидуално решение по поръчка на самия търговец. То обаче би струвало няколко хиляди евро и може да няма толкова богата функционалност...."
    "... Това всъщност е готов софтуер, който предприемачите получават срещу заплащане на лиценза от 528 лв. с ДДС...."

    Как ви звучи сравняване на програма за 528 лв с такава за няколко хиляди и тези за хиляди да нямат фунцкионалността на евтината. Коя фирма би рискувала да продава подобни безмислено скъпи продукти в днешната конкуренция?

    Работя в софтуерния бранш. Цената от 528 лв изглежда абсурдно смешна. Помислете за разходите, които една нормална софтуерна компания има за лицензи, заплати, осигуровки и как тези разходи се покриват 528 лв единичен лиценз.
    Оставям Ви всеки сам да си прецени колко е реална тази статия.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    до неутрално
    • - 2
    • + 3

    До @Неутрално

    не всеки е роден да се бъхти с howtos etc... за такива хора има такива оферти от 528 лева.

    не че ми е работа да адвокатствам на фирмата, ама това че си направил примерно два онлайн магазина с Оскомерс не ти дава право да се надсмиваш над "ограничеността" на другите.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    До Иван
    • - 1
    • + 2

    "Помислете за разходите, които една нормална софтуерна компания има за лицензи, заплати, осигуровки и как тези разходи се покриват 528 лв единичен лиценз"

    Ами то е ясно. На него му е все едно дали ще продаде един или милион лизенца. Разликата за разходи за това са стотинки, но той печели. Затова с лицензи си избива големите разходи по разработката. Като Майкрософт и Уиндоус, майна, да не би Гейтс да си избива разходите за новата Виста или Седем само от един потребител??

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Коментар
    • - 1
    • + 1

    #3, прозира, че не си обиковен читател - вижда се, че #2 не се надсмива над потенциалноте потребители, а по-скоро им е дал идея как да останат независими от обвързващи оферти, които после излизат през носа на потребителите на proprietary системи - понеже после е трудно са switch-нат на избран от тях support от друга фирма. когато станеш зависим от софтуер, които може да бъде модифициран/поддържан/притежаваан само от 1 компания - толкова по-уязвим си.

    представи си банка, чийсто софтуер е разработен специално за нея от конкретна фирма; банката е работила с него 3 години и междувременно е изградила хиляди plug-ins, процеси, аналитични модели и т.н. свързано с него - на кратко - станала е толкова, завсисима, че и е по-евтино да бъде изнудвана от произдовителя за support & extensions отколкото да switch-не на друга система...

    н.з. де, развивайте се...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Stanislav
    • - 1
    • + 4

    Поздравления за младия български предприемач! Повече хора като Мирчев ни трябват в БГ, ама май се броят на пръстите на двете ми ръце.

    Аз също съм в софуерния бранш и дори в уеб разработките. Първоначално ползвах само безплатни софтуери - като OSCommerce и други, но от няколко години неща да чуя за нищо безплатно. Предпочитам да си платя (малка сума) и да получа не само софтуера, но и безплатна поддръжка към него.... и да има на кой да се обадя когато нещата се объркат.

    Евтиното излиза скъпо, а безплатното е още по-скъпо :-)

    Ако някой клиент го спират 500 лева, за изграждане на онлайн магазин, по-добре да не се захваща изобщо, защото след като отвори магазина си разходите му за реклама ще се десетки пъти повече и то всеки месец.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    osc
    • + 2

    Много шум около тоя Summer Cart напоследък... Използвам OsCommerce от три години, и мога да кажа че има доста трески за дялане -- няма допълнителни картинки, намаления на класове продукти, динамични title тагове и др. Тези неща се оправят със съответните Addons. От друга страна Summercart тези неща си ги има, а също и факта че след време можеш да добавиш custom финкционалност на (предполагам) приемливи цени, също е плюс.

    Проблемът в онлайн търговията не е платформата, а мързелът и болната илюзия, че да се продава в интернет е лесно. Много хора от моя бранш тръгнаха да правят е-магазини, които сега са сайтове-мъртъвци. Защото се оказа че това онлайн търговията също искало много работа.

    Иначе summer cart изглежда читава платформа, на почти смешна цена. Thumbs up.

    Нередност?
  • 8
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • + 3

    Причината, за която ползвам и препоръчвам отворен код е дългосрочната независимост. Ако утре Георги реши да се захване с отглеждането на щрауси, клиентите му могат да забравят за поддръжка, ъпгрейд и промени по сайтовете си. Докато уърдпрес и джумла със сигурност ще са с нас в следващото десетилетие и програмистите за тях са сравнително взаимозаменяеми.

    Освен това по продукта на Георги работят макс няколко десетки души. По приложенията с отворен код работят десетки хиляди души по цял свят, а продуктите им се тестват от десетки хиляди сайтове и потребители. Колкото и да са добри служителите на Георги, няма как да се съревновават в подобна армия от разработчици.

    Да, добре направен магазин на отворен код ще струва поне двойно повече от решението на Георги - но както казаха горе, евтиното излиза скъпо.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    за революция
    • + 1

    Само с една платформа за БГ е-магазин далеч няма да стигнем. Егати бизнеса.

    Нередност?
  • 10
    lpetrov2 avatar :-|
    lpetrov2

    @gradinko: Това че, дадено open source решение го човърка всеки е, както плюс така и минус. Перфектният пример е Joomla. Другия проблем, които грози доста от open source решенията базирани на PHP е самата поддръжка на кода за различните версия и това как самите продукти "си изпатиха" заради PHP4->PHP5. До ден днешен голяма част от кодовете, въпреки че вече уж поддържат само 5, съдържат доста нелогични неща в тях, присъщи само за версията която е на няколко години. Да не се впускам в подробности, но много малко от продуктите писани на PHP поддържат error reporting на E_STRICT, което е смешно.

    Правихме едно проучване и се оказа, че в България разликата в цената за "написан софтуер" (custom) електронен магазин в сравнение с open source решение е много малка. Това е странно, но истина.
    От там си мисля, че може би:
    "Необяснимо за мен е защо онлайн магазините почти винаги продават на същите цени, както и офлайн магазините", продължава Иванов
    Това се дължи на не чак толкова евтините варианти за създаване на електронен магазин и от друга страна заради прекупвачите.
    Повечето магазини в интернет, както сами можете да видите, са инсталирани open source решения, без никаква поддрържка и са вече "мъртви" и дори съдържат вируси.
    До като, е-търговията не се стимулира, цените ще си бъдат такива, а за да се стимулира трябва нещо иновативно и достъпно, а след това и самата култура при търговците.

    Нередност?
Нов коментар