Стръмният път към иновациите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стръмният път към иновациите

Стръмният път към иновациите

Оперативната програма "Конкурентоспособност" финансира стартиращи новаторски фирми, но проблемите са повече от надеждите

Мара Георгиева
5940 прочитания

© Shutterstock


"Положителни черни лебеди". Така професорът по финансова математика и писател Насим Талеб нарича неочакваните и малко вероятни явления с огромни положителни последствия. Някои от тях като Google се появяват от нищото и стават световни лидери за кратко. Други узряват с години и са изненадващи само защото хората са забравили, че съществуват.

С надеждата, че и България може да си отгледа поне няколко "положителни черни лебеда", през октомври 2007 г. бе обявено началото на схема за безвъзмездно финансиране на стартиращи иновативни предприятия по оперативна програма "Конкурентоспособност". Краен срок за подаване на предложения не бе фиксиран. Посочено беше, че проекти ще се събират до изчерпване на средствата (първоначално 7.823 млн. лв).

На 7 юли 2008 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров прекрати със заповед работата на оценителната комисия и спря набирането на нови предложения. Причина за решението му бе забавянето на процеса по оценка и необоснованото отхвърляне на около 40% от кандидатите още на етап административно (формално) съответствие на проекта.

Назначена бе нова комисия, която трябваше да даде мнението си за подадените до този момент 113 предложения. В крайна сметка 31 проекта бяха одобрени за финансиране. До края на 2008 г. бяха сключени 30 договора за над 9 млн. лв. безвъзмедна помощ.

"Не ви щем парите"

Старозагорската фирма "Силика" е една от одобрените за безвъзмездно финансиране по тази схема. Компанията има готов отговор на въпроса дали оризовите люспи могат да се използват, вместо да се изхвърлят. Затова внедрява технология за получаване на аморфен силициев диоксид от тези иначе непотребни остатъци.

"Става въпрос за оползотворяване на един отпадък, който замърсява природата и не се разгражда. Аморфният силициев диоксид е добър изолационен материал с абсорбиращ ефект и намира приложение в производството на стомана, на теракота и др.", обясни финансовият мениджър Йордан Йорданов. "Силика" ще получи от програма "Конкурентоспособност" малко над 344 хил. лева.

"Чакахме повече от година за одобрение. Една година ни вопъл, ни стон от управляващите програмата", спомня си Йорданов. Той е категоричен, че за този срок всяка идея отива в кошчето за боклук, защото остарява. Проблемите продължават и сега. "Не мога да ви опиша за каква бюрокрация става дума. По един месец чакаме за одобрение на проект за договор, който предстои да сключим с някой подизпълнител. След това чакаме още един месец за одобрение на същия договор само защото върху него вече не пише "проект", казва Йорданов.

Да умножим историята на "Силика" по трийсет. Точно толкова са компаниите, които в крайна сметка са възнаградени за търпението си. Одобрените фирми и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (която управлява схемата) сключили договори през декември 2008 г. А оперативното ръководство за отношенията на стартиращите компании с подизпълнители по проекта било издадено шест месеца по-късно.

Според наръчника валидни са само договори с подизпълнители, които предварително са одобрени от агенцията. Не се допуска сключване на договори със задна дата при каквито и да е обстоятелства. През тази половин година до получаване на ръководството обаче спечелилите компании не само са сключили договори, но даже са извършили плащания към някои подизпълнители. Това означава, че нищо от тези разходи няма да им бъде признато, обясни собственик на едно от одобрените предприятия. Той бе категоричен, че за него оттук нататък има само един път – фалит и отказ от европейските пари.

Проблем за някои от собствениците на одобрените фирми е и изискването за сключване на трудови договори. "За да реализираме проекта, ние работим с едни от най-добрите софтуеристи в страната. Всеки от тях вече е на трудов договор. Как да дойде при нас за една година и да си остави основната работа. Иновация не се прави с хора, регистрирани в бюрата по труда", казва един от управителите на малка компания.

Собственици на стартиращи предприятия са категорични, че процедурите са много тромави, че нещата се случват толкова бавно, че всякакъв ентусиазъм се изпарява. Освен това във време като днешното, когато липсва предсказуемост, компаниите трябва да плащат осигуровки на заетите. За част от фирмите това означава ново ходене по мъките в търсене на банков кредит.

"Ако знаех през какви трудности ще мина, нямаше да се захващам. "Благодаря ви" за европейските пари. Никога повече обаче няма да помисля за европроект", категорично заявява Йордан Йорданов от "Силика".

От изследвания до опитен образец

На 20 юли Министерството на икономиката и енергетиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия обявиха, че продължават набирането на проектни предложения по същата схема - създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия. Процедурата за кандидатстване отново е без определен краен срок. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е над 27 млн. лв.

С парите се осигурява подкрепа на стартиращите фирми в най-рисковата фаза от тяхното развитие - от разработване на базисния иновативен продукт до създаването на опитен образец. Програмата финансира изследвания, измервания и изпитвания, разработване на технологии, създаване на промишлен дизайн, изготвяне на бизнес планове, пазарни анализи и проучвания, организиране на демонстрации, участие в изложения, консултантски и юридически услуги и др.

Само собствена разработка

Допуска се участие на еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите не по-рано от три години преди датата на кандидатстване. Те трябва да са малки и средни предприятия по критериите, заложени в законодателството, и да са създадени с основна цел разработване и внедряване на конкретната иновация. Ако кандидатът е регистриран през последните три месеца преди подаване на проектното предложение или, макар да е регистриран преди това, е извършвал само научно-изследователска и развойна дейност, се приема, че отговоря на изискванията.

Ако фирмата има и други занимания, може да участва само ако документално установи, че най-малко 15% от общия размер на разходите й през най-малко една от трите години преди предоставянето на помощта са изразходвани за научно-изследователска и развойна дейност.

Иновацията, за чието внедряване се искат средствата, трябва да е разработка на собственика на предприятието (членовете на кооперацията) и той трябва да представи доказателства за това. Одобрените кандидати трябва да са пряко отговорни за изпълнението на дейностите по проекта, а не да действат като посредници. За безвъзмездна помощ могат да кандидатстват и търговски дружества, в които съдружници (акционери) са висши училища или изследователски центрове, притежаващи общо не повече от 50% от капитала на дружеството или правото на глас.

Минималният размер на безвъзмездната помощ за един проект е 40 хил. лв., а максималният - 391 166 лв. (200 хил. евро). Схемата финансира до 90% от разходите по проекта. Остатъкът трябва да бъде осигурен от кандидата чрез собствени средства или от източници, различни от бюджета на ЕС. Причината е, че не се допуска двойно финансиране от еврофондовете за един проект. Остава да се надяваме, че скоро и България ще се гордее с "черните си лебеди".

Допустими проекти- Създаване на програми и методики за изследвания, измервания и изпитвания, свързани с разработването на определения иновативен продукт или процес;

- Провеждане на изследвания, измервания и изпитвания, свързани с разработването на определения иновативен продукт или процес;

- Разработване на технологии за производство, респективно за създаване или осъществяване на иновативни продукти или процеси;

- Създаване на промишлен дизайн;

- Закрила на индустриалната собственост на национално и международно равнище и необходимата за това експертна помощ;

- Изготвяне на бизнес планове, пазарни анализи и проучвания, финансови и маркетингови планове за пазарна реализация на иновативния продукт или процес;

- Организиране на демонстрации, участие в изложения, панаири или други промоционални дейности свързани с популяризиране на иновативния продукт или процес, включително изработване на интернет страница на предприятието (кооперацията) – бенефициент;

- Консултантски и юридически услуги свързани с лицензиране, доходи от права върху индустриална собственост, доставки на технологии и оборудване;

- Изготвяне на икономическа, финансова и техническа оценка на разработвания иновационен продукт или процес;

- Одит на проекта;

- Визуализация на проекта

"Положителни черни лебеди". Така професорът по финансова математика и писател Насим Талеб нарича неочакваните и малко вероятни явления с огромни положителни последствия. Някои от тях като Google се появяват от нищото и стават световни лидери за кратко. Други узряват с години и са изненадващи само защото хората са забравили, че съществуват.

С надеждата, че и България може да си отгледа поне няколко "положителни черни лебеда", през октомври 2007 г. бе обявено началото на схема за безвъзмездно финансиране на стартиращи иновативни предприятия по оперативна програма "Конкурентоспособност". Краен срок за подаване на предложения не бе фиксиран. Посочено беше, че проекти ще се събират до изчерпване на средствата (първоначално 7.823 млн. лв).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Европейските фондове станаха синоним на корупция и БГ правителтвено малоумие или с други думи европейските фондове станаха мръсна дума (думи) :-)

 • 2
  Avatar :-|
  Йо-хо-хо

  Не, тук даже не става въпрос за корупция. Става въпрос за чиновническо скуодумие - дело на хора, събрани от улицата. Аз прочетох точно 5 реда и ми се изясни, че новото набиране на предложения ще е поредният провал. Например:

  Допуска се участие на еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите не по-рано от три години преди датата на кандидатстване. Те трябва да са създадени с основна цел разработване и внедряване на конкретната иновация.

  >>> Значи аз трябва да съм прозрял каква програма се задава още през 2006 г., и да съм основал отделна фирма с предмет на дейност "иновации". Хахахахахаха!

  Ако кандидатът е регистриран през последните три месеца преди подаване на проектното предложение или, макар да е регистриран преди това, е извършвал само научно-изследователска и развойна дейност, се приема, че отговоря на изискванията.

  >>> Досетете се каква мащабна иновационна дейност може да се разгърне във фирма, която е на няма и 3 месеца. Още веднъж: Хахахахахахахаха!

  Ами достатъчно. Аз бях дотук. По тези два критерия всяка себеуважаваща се фирма с хора, машини и актуални продукти е извън играта, освен ако управителят и не иска да се "прави на маймуна", да прави нова куха фирма, да върти фиктивни обороти 2 месеца и ей такива маймунщини.

  Тази Агенция за малки и средни предпирятия имаше само една проста и работеща схема: Ваучери срещу знание. И понеже интересът беше достатъчно голям, а отпуснатите суми - малки, взеха че я спряха. Да не си играят на дребно, разбираш ли!

 • 3
  Avatar :-|
  Киров

  Дай на българския бюрократ и най-великия идеал и ще го осе...е за има няма месец време. Толкова ли не можаха да помислят преди да напишат простотиите отбелязани и в горния коментар. Хубава работа, ама българска. Като се има предвид обикновено характера на хората склонни към иновации, да се справят с цялата тази бъркотия- мисията невъзможна.

 • 4
  Avatar :-|
  Веселяк

  Фирмите, които наистина се промъкнат през това сито, наистина заслужават награди за иновативност само заради финтирането на тези абсурди. Или по-скоро в случая уместна е по-уместна българската дума: "изобретателност", във всичките и нюанси :-)

 • 5
  Avatar :-|
  ОЛАФ

  Наистина, програмата е самопровалена. По дифолт не е възможно да има фирма, която да се вписва във взаимоизклюващи се критерии.

  Ако все пак, случайно някоя фирма мине това сито, да знае едно: чакаме я ние от ОЛАФ, да обясни как са оборили законите на логическата алгебра!

 • 6
  pavlov.todor avatar :-|
  pavlov.todor

  Много ми хареса примера с фирма СИЛИКА и г-н Йорданов. Ами ако наистина умножим нещата по тази схема от програмата по 30 аз наистина ще се уплаша. И това е така защото конкретния проект на фирмата е пълен фарс и поредната измама. Същата таззи апаратура за преработка на оризовите люспи мисля, че отлежава и събира прах в един бургаски университет. Същият този университет, в който е преподавател и единия от съдружниците във фирмата (съдружник за да може да отговорят на едно от условията по схемата). И хайде, нека да не е апаратура, а прототип. Но и по проекта като краен резултат е заложено разработването на прототип. Наистина, много ми е интересно как Мара Георгиева е избрала точно тази фирма за да илюстрира неволите на бенефициентите.
  Г-жо Георгиева, а вие знаете ли колко процента от стойността на проекта г-н Йорданов е отделил за спечелването на проекта? Едва ли.
  Г-жо Георгиева, по-големият проблем е в порочността на "иновативните идеи", които заявяват желанието си да бъдат субсидирани по програмата. Ако желаето мога да ви дам и малко по-конкретна информация.

 • 7
  Avatar :-|
  ОЛАФ

  ПС. нещо в статията не е наред. Първо пише, цитирам:

  Програмата финансира изследвания, измервания и изпитвания, разработване на технологии, създаване на промишлен дизайн, изготвяне на бизнес планове, пазарни анализи и проучвания, организиране на демонстрации, участие в изложения, консултантски и юридически услуги и др.

  А накрая същите дейности са изборени под заглавие "Недопустими проекти"....

 • 8
  Avatar :-|
  Мара Георгиева

  Г-н Анонимен, моля обадете се в редакцията, за да ми предоставите по-конкретна информация. Благодаря.

 • 9
  Avatar :-|
  Веселина Ралчева

  Значи нищо ново не се е случило в това министерство в последните 4 години. Същата история беше и с нашите проекти (ФАР - Конкурентоспособност - фаза 1). Накрая повечето от нас излязоха по-неконкурентоспособни от схемата. Всичко това беше отразено от "Капитал" в статията "ФАР без фанфар".
  Много ми е интересно, и съветвам авторката на статията да поиска информация от министерството колко проекти от одобрените 190 по фаза 1, както и по фаза 2 и 3 на ФАР за завършили успешно, както и след това по оперативната програма "Конкурентоспособност".
  Моят личен опит за сега е крайно неуспешен. След всичкото ходене по мъките, кашоните с документи, месеците чакане, спасени с много усилия поне два лота от четирите одобрени... в крайна сметка стигнах до неодобрен финален отчет и искане за връщане на авансово преведените пари. Имали сме пропуски - безспорно, но на фона на тези на Агенцията и чиновниците, нашите са направо смешни. Не съм си изпълнила целта на проекта - а по чия вина ? Кой пресрочи всички законови срокове и провали сключването на договори ?
  Кандидатстването с проект по ФАР най-вероятно (ако новият екип в министерството не откликне на молбата ми за преразглеждане на решението) ще ми донесе огромни финансови загуби. Защото забави с две години осъществяването на проекта - 2 силни за икономиката години, в които част от вложението щеше да е изплатено. И защото с връщането на сумата в най-тежката година ще причини сериозен финансов удар на предпрятието. Удар с непредвидими последици.
  Благодаря от такава помощ за "конкурентоспособността".

 • 10
  Avatar :-|
  Дизел

  Властта да определят кои проекти, с колко и кога да се подпомагат е дадена в ръцете на дебили, просяци и безхаберници. Правилният въпрос е кога ще се сложи край на тази гавра?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.