За няколко милиона страници повече

Бизнесът на частните архиви прохожда при ниска конкуренция и широка пазарна ниша

Все по-често хартиените папки се превръщат в байтове електронна информация<br />
Все по-често хартиените папки се превръщат в байтове електронна информация<br />
Все по-често хартиените папки се превръщат в байтове електронна информация<br />    ©  Надежда Чипева
Все по-често хартиените папки се превръщат в байтове електронна информация<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Наистина живеем в ХХІ век, но технологиите не се развиха точно по начина, който ни описваха някои автори на художествена литература. Все още не пътуваме от дома до работата си във въздушни таксита; нямаме бази на Луната и Марс, дори офисите ни все още тънат в хартия. Едно ново начало "Преди няколко години, когато работех като консултант в една от големите български банки, един ден забелязах как служители носят тежки чували към таванските помещения. "Какво има вътре", попитах на шега. "Документи", отвърнаха без притеснение те. "А как ще ги откриете, ако ви потрябват някой ден", продължих с въпросите аз. "Не знаем. Това ни казаха, това правим", беше още по-изненадващият отговор."

С тази история чилиецът Карлос Мена обяснява мотива, с който през 2006 г. основава "Национални архиви корпорация" (НАК), една от първите компании в България за услуги по управление и съхранение на бизнес документи и архиви. Всъщност създаването на частни архивни фондове в България стана възможно едва след като през юли 2007 г. влязоха в сила промените в Закона за Националния архивен фонд. С поправките създаването и статутът на частните архиви за пръв път бяха регламентирани като част от архивната система в страната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Аз
  • + 4

  Интересно е да се прочете за подобни малко известни бизнеси :)

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Български бюрократ
  • + 7

  Още докато четях статията, започнах да се подхилквам, но когато стигнах до "България е страна, която "произвежда" много хартия", изпаднах в пристъп буен смях, ха-ха. Защото с този занаят в България г-н Карлос Мена безспорно си е паднал на.... , както се казва по народному. Наистина не знам каква е тази слабост на българина, да произвежда и разнася чутовни количества от напълно ненужни тапии и бумаги.

  Тапия - турска дума, бумага - руска. Има нещо символично - сигурно ни е генетичен дефект, останал от соца и ориента. Край нямат малоумията в това отношение, а и всяка година ни сурвакат с нови. Да споменем основните:

  - месечните осигуровки на 1 работник се плащат със 7 различни платежни бордера, но това не е краят: направиш ли го, те чакат да пуснеш още 2 декларации в НОИ

  - всяка година НСИ събира статистически отчети от 1,5 милиона фирми, за които обзалагам се няма мазе, таван и дори здание, който да може да ги побере. Какво ги правят, не знам! Сигурно се топлят с тях зимата. Като гледам каква е мизерничка сградата на "П. Волов", сигурно и парно няма! Няма как да бъде друго яче при толкова малко мозък в главата.

  - спомняте ли си, как допреди няма 10 години при всяко влизане и излизане в България се попълваше задължително митническа декларация и статистическо листче? Отмениха ги със сълзи в очите, след като Брюксел ги изивка и им каза ребром, че докато продължават тези ориентало-комунярски малоумия, България ще стои на визов режим с ЕС още 50 години! Ще стои като бездомен пес пред вратата на и всеки ще го подритва! Едва тогава, облени в сълзи, нашите чиновници отмениха тези бумаги и плакаха безутешно 2 месеца, че от печатницата няма да капе повече рушвет!

  - Има ли поне един документ, в който да не се попълва ЕГН: и до него "роден на: "? (колко сме си тъпички само! Факт! За жалост! Поне извадхме късмета, да сме географски в Европа, та ЕС да ни направят от полу-човеци в хора!)

  - На нашата улица стои захвърлена от години една катастрофирала и напълно изгоряла кола. Питаме общината, защо не я раздига. Отговор: "Чакаме ПИСМО от КАТ, кой е собственикът". Писмо, разпечатка, куриер, обратна разписка! 10 лева вместо един мейл за 0. Няма обща база данни, няма факс, няма електронна поща. И телефоноът е непознато достижение на цивилизацията за нашия роден бюрократ!

  - Платежните нареждания в банките. 49 банки - 49 еднакви плаежни нареждания, в които най-горният ред е "банка нардител". Толкова ли не се сети поне една, да си поиска името да и го напечатат отгоре? Няма как в вляза в клона на ОББ и да поръчам превод от ПИБ, нали е ясно това? . Да не говорим за това, което сме гледали в чужбина - че без да си ги подканял ти дават от принтера 50 напечатани платежни с твоите лични данни, които ти стигат за цялата година. Отделно платежното чака твоите 5 подписа и 2 печата, последният на гърба "Декарирам, че с парите няма да плащам заплати на служители". Егати тъпотията, само мозъчно увреден чиновник може да измисли такова малоумие. И тук ще се спасим благодарение на електронното банкиране, защото нашите скоро няма да се сетят да променят нещо.

  - Декларацията за пране на пари, която ти бутат

  Приятни забавления, г-н Мена! Наистина сте напипал дамара! Може да сме малък пазар, но бълваме хартия колкото за цял САЩ!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  български народопсихолог
  • - 1
  • + 4

  малък народ, но за сметка на това доста прост

  Нередност?
Нов коментар