Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
147 20 ное 2009, 11:19, 10906 прочитания

Авантюрата "Конкурентоспособност"

Оперативната програма, която трябва да осигури на фирмите средства за модернизация, буксува

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Историята на едно бизнес приключение за няколко млади учени започва в края на 2007 г. Тогава две новоучредени фирми кандидатстват за субсидия по схемата за стартиращи иновативни предприятия от оперативна програма "Конкурентоспособност". Минава цяла година, докато проектите на "Център по генетика и биотехнологии" и "Биотехномика", бъдат одобрени. И още една година на работа, предаване на отчети, проверки за свършеното. И така две години след авантюрата "Конкурентоспособност" двете дружества не са получили нито стотинка финансиране от програмата. А проектите си струват.

"Биотехномика" е създадена от трима млади учени (между другото, единият от тях вече работи зад граница). Те кандидатстват с проект за изолиране на специален животински протеин, който ще може да локализира проблемни участъци в тялото – например стесняване на съдове, тумори и пр. Обещано им е финансиране от 200 хил. евро. Толкова получава и Центърът по генетика и биотехнологии, който пък кандидатства с проект за генетично усъвършенстване на породите овце в България.


От частното към общото

"Още при оценката на проектите имаше огромно почти едногодишно забавяне, което е фатално за всяка иновация. Това автоматично гарантира изоставане в сравнение с конкурентни разработки в света. А знае се, че който е пръв, той взема патента", коментира Любомир Танев, икономически мениджър на Центъра по генетика и биотехнологии.

Проблемите на двете компании (а и на останалите 29 новоучредени фирми, одобрени по тази схема) обаче продължават. Специалните указания, наречени оперативно ръководство за изпълнение на проектите, пристигат половин година след подписване на договорите. А в ръководството се съдържа информация за тръжни процедури, документи, отчети, срокове и пр. изисквания, чието спазване гарантира изплащане на парите. Заради закъснението фирмите работят едва ли не "по интуиция" през тези шест месеца. В резултат някои от другите одобрени по схемата компании получават отказ да им бъдат признати вече направени разходи.Според договорите Центърът по генетика и биотехнологии и "Техномика" трябва да отчитат завършен междинен етап от проектите си на всеки три месеца. "Ние сме длъжни в 7-дневен срок след приключване на етапа да подадем всички отчети – технически и финансови. А чиновниците имат 60 работни дни, за да разгледат документите и да одобрят или не направените разходи. Ако не получим възражения, се смята, че има мълчаливо одобрение. Тридесет дни след одобрението трябва да има плащане", оплаква се Танев. И допълва: "Ако обаче междувременно администрацията си промени някой от документите за отчет, ние попълваме новите бланки и 60-дневният срок за отговор започва да тече отново. Така чиновниците получават поредна отсрочка и спиралата никога не свършва", допълва той.

Двете фирми очакват, че след одобрението на разходите ще могат да ги използват за последващо финансиране на дейността си. За една година обаче това не се случва. Равносметката – досега компаниите са инвестирали няколко десетки хиляди лева, без да са получили и стотинка от договорената безвъзмездна помощ.

"На път сме да се откажем от проекта. Всички спестявания, заеми от приятели и роднини са изчерпани. От няколко месеца дължим пари за осигуровки на Националната агенция за приходите. Наели сме една лаборатория в БАН и не сме плащали наема. Нужни са ни хиляди левове за покупка на реактиви за същинските научни изследвания", коментира Александър Димитров, управител на "Биотехномика".

"Няма как да продължим напред без финансиране", категоричен е и Любомир Танев. Той вече замисля да изпрати сигнал за казуса до одитиращия орган на оперативната програма и до Европейската комисия.

Не по този начин

Неудовлетворението на фирмите от досегашния ход на "Конкурентоспособност" не е изолиран случай. Програмата буксува. Според Кристина Цветанска, изпълнителен директор на консултантската фирма "Елана инвестмънт", една от причините, поради които "Конкурентоспособност" не е привлекателна за бизнеса, е в начина, по който е конструирана. "Схемите за бъзвъзмездна помощ се предлагат по-скоро на парче, без анализ как най-ефективно да се подпомогне бизнесът и какви са неговите реални нужди", казва Цветанска. Например при първото обявяване на процедурата "Технологична модернизация" е заложен нисък процент на безвъзмездна помощ – за средните по размер предприятия той е 20-25% от стойността на проекта ."Това охлади интереса на фирмите, защото, ако се прави голяма инвестиция и субсидирането е по-малко от половината от нужните средства, процесът на подготовка, кандидатстване, чакане за одобрение и пр. е нерентабилен", обяснява Цветанска.

Проблем са и темповете, с които се оценяват проектните предложения. "При първата обявена процедура през 2007 г. оценката на подадените проекти продължи девет месеца. При обявяването на втората беше спазен срокът от три месеца, но към тях се добави още един до сключването на договорите. Но изпълнението на проектите пак не можа да започне, защото оперативното ръководство с правилата и указанията как да действат фирмите бе публикувано след още четири месеца. В същото време проектите са със срок 12 месеца, а всяка промяна в графика се смята за отклонение от договореното", коментира Цветанска.

В правилата на програмата са заложени 30 дни за одобрение на различни етапи от изпълнение на проекта тръжни процедури например. Всяко изменение, което се налага в документацията на фирмата като смяна на адрес, да речем, трябва да се подава отделно за одобрение. Всичко това забавя изпълнението на проекта с месеци и понякога с мъка се стига до същността на инвестицията. Така дребни технически моменти спъват компаниите, отблъскват ги и обезсмислят усилията им и самия проект, смята Красимир Киряков, председател на новоучредената Българска асоциация на консултантите по европейски програми.

Администрация по принуда

Оперативната програма се управлява от дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Има и т.нар. междинно звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, което действа от името на управляващия орган и отговаря за организацията по стартирането на процедурите, за избора на проектите и изпълнението им.

Държавните чиновници не са подготвени да разбират, разясняват и аргументират условията на програмата, е единодушното мнение на управители на фирми.

"Много често служителите в териториалните звена на агенцията непредумишлено дават различни становища по едни и същи казуси. Това подвежда кандидатите и впоследствие проектите им се бавят с месеци поради създалите се проблеми. Очевидно не е проведено сериозно обучение на администрацията и в резултат чиновниците са също толкова объркани, колкото и самите предприемачи", заявява Кристина Цветанска.

През август излиза заповед на Станимир Бързашки - по това време изпълнителен директор на агенцията, която нарежда на експертите да не дават "указания и инструкции или разяснения на бенефициенти, потенциални бенефициенти, консултанти и техни представители". Според експерти в икономическото министерство тази заповед е тъкмо с цел да се предотвратят разнопосочните разяснения от страна на администрацията, които впоследствие създават проблеми на фирмите.

Предприятията обаче се оплакват от липсата на комуникация и прозрачност. "При "Конкурентоспособност" никога не е било ясно кое кога става и какво следва. Когато се изпратят въпроси по факс или по пощата например, отговорите се получават след два месеца", очертава досегашната практика Кристина Цветанска.

"Прозрачността е един от най-важните фактори, който би обезвредил както некачествени проекти, така и корупционни практики", обобщава Красимир Киряков.

Общ проблем за одобрените компании е липсата на договорено финансиране. "По програмата все още няма завършен проектен цикъл, т.е. изплатен проект", твърди Кристина Цветанска. Досега са извършвани само авансови плащания, което на практика е вид кредит за фирмата, защото тя трябва да представи банкова гаранция за 110% от авансово изплатената сума, уточняват предприемачи. Заради затворения кръг - правила, процедури, администрация, липса на финансиране, някои предприятия с одобрена субсидия се отказаха от нея.

Без наказания за пропусната запетайка

Новото ръководство на министерството уволни през септември шестима служители от управляващия орган на програмата - дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", заради конфликт на интереси. Миналата седмица бе освободен и изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки с мотива, че смяната е "част от пакета мерки, които министерството предприема за цялостно подобряване на дейностите по усвояване на средствата от европейските фондове".

Очаква се през 2010 г. да стартират 13 процедури с общ бюджет от 460 млн. евро.

Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, твърди, че новият екип на министерството е наясно с проблемите – забавянето на програмата, субективизма в оценяването на проектите, наличието на конфликт на интереси и при администрацията, и при оценителите.

"Учуден съм, че досега е липсвал диалог с бизнеса", коментира Ангелов. Новото ръководство на министерството вече е организирало четири работни групи с широк кръг участници. Те ревизират процедури, наръчници, указания. "Става въпрос за стотици детайлни проблеми, които се анализират и се дават препоръки за отстраняването им. До края на ноември работните групи трябва да докладват и да променят правилата, така че да се улесни и ускори процесът по кандидатстване и усвояване на средствата по програмата", заяви Евгени Ангелов.

Предвижда се да се създават 6-7 регионални центъра (вместо досегашните 23 териториални звена към Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия). В тях ще се извършва предварителната експертиза на документацията и няма да се стига до случаи, в които кандидати ще бъдат дисквалифицирани заради липса на една запетайка например, обещава заместник-министър Ангелов.

И дано да е прав. Иначе краят на историята на двете фирми наистина ще е много тъжен.
Програмата досега

Началото на оперативната програма "Конкурентоспособност" е през октомври 2007 г. с три процедури, по които могат да кандидатстват фирмите. През 2008 г. са обявени нови три. А през 2009 от планираните седем, стартират само три.

По данни на икономическото министерство в процес на изпълнение са 632 договора, за които безвъзмездната помощ е над 358.6 млн. лв. От август досега са сключени нови 211 договора за 92.5 млн. лв. безвъзмездно финансиране.

Според икономическото министерство до 15 ноември е контрактуван 17.5% от общия бюджет на програмата (1.165 млрд евро). От ведомството очакват този процент да нарасне до 34.7% след подписване на финалните документи за създаване на Холдингов фонд по инициативата JERЕMIE.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 3955 прочитания

С 3D принтери срещу вируса 1 С 3D принтери срещу вируса

Български доброволци започнаха производство на шлемове за медицински лица чрез 3D принтери

27 мар 2020, 4625 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
По съседски

Програми за сътрудничество поощряват партньорствата в пограничните региони

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10