Шат на печалбата главата
Седем птицекланици в страната изнасят патешки дроб за Франция, но кризата в бранша е свирепа
Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
Сладолед с вкус на пастет от гъши дроб е сред най-новите хитове на френския производител Philippe Faur, който се доверил на традиционната пристрастеност на сънародниците си към гъшите продукти. Пословичният интерес на французите към тях обяснява монопола на Франция в този бизнес - тя е най-големият производител (около 25-26 хил. тона годишно) и консуматор на патешки и гъши дроб в света.
На трето място в света по производство е България с около 2200 тона патешки дроб на година. Пред нас е и Унгария с 3000-3200 тона годишно, отчита проф. Борис Стоименов, председател на браншовия Съюз на птицевъдите в България. Списъкът на значимите производители се изчерпва с Испания и Белгия, където обаче се произвежда далеч по-малко в сравнение с държавите в топ 3.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
13 коментара
В момента значи изнасяме този деликатес на безценица и в същото време на чуждите туристи се предлагат мешани скари, тройки кебапчета и гюведжета. 1 порция с 3 вилици за компанията, моля!
Иначе такъв патешки дроб се предлага в луксозните ресторанти на София - Модерато, Хотел Вега, При Орлите. Струва 15 -25 лева според вида на ястието и не засища 3 души с по 1 вилица, както мазното кебапче
Г-жо Георгиева,
патешки и гъши дроб са различни неща, за кое от двете пишете така и не се разбира.
Абе и аз за това щях да се хвана, но мюлар е кръстоска между нормална патица и патица която си изглежда точно като гъска. Расте към гъска, но има маркетинг на патица. Май най отива към нашето понятие "патка".
Много интересна статия. Благодаря, г-жа Георгиева. Само едно нещо със сигурност не е вярно - "покупателната способност на французите падна с 30%". Може би г-н Челебиев вярва на френските си партньори, но не е така. Ако беше паднала с толкова многа, във Франция щеше да има революция. Просто го натискат да намалява цените. Дръжти си на цените, г-н Челебиев, французите ви хързулкат!
До коментар [#2] от "гост":
написано си е всичко - патешки дроб, и как българските птицевъди се отказали от гъските, защото не им било изгодно, има някакъв цитат на хора, които обясняват защо
Това, което най-много ме впечатли в статията е , че за един килограм гъши дроб се използва около 20 кг.царевица. Това, което искам да попитам всички и особено французите-червоугодници, е дали могат да сметнат с тази царевица, колко африкански човешки живота могат да спасят, ако се откажат да отглеждат,убиват и изяждат гъските !!!
Това, което най-много ме впечатли в статията е , че за един килограм гъши дроб се използва около 20 кг.царевица. Това, което искам да попитам всички и особено французите-червоугодници, е дали могат да сметнат с тази царевица, колко африкански човешки живота могат да спасят, ако се откажат да отглеждат,убиват и изяждат гъските !!!
До Кристоф74 - питай ги, но няма да ти отговорят. Или ще те контрират с въпроса защо ти, ако днес си изкарал примерно 50 лева надник, не го дариш за изхранване на 30 африканчета (които живеят с $1 на ден) а ще слезеш довечера в кръчмата да думнеш 3 ракии с 2 шопски салати.
Всеки има право да си харчи изкараните пари за себе си.
Виж, начинът на отглеждане на патиците наистина звучи зловещо. Ама то и с пилетата, които ги ядем, е същото. И с кравите, и т.н. Научно-технически прогрес, какво да правиш.
до Kristoff74 пи4, избягвай подобни коментари, 4е може да те обвинят 4е си комунист (всъщонст ако така разсъждаваш, със съгърност си ама не го осъзнава6)
а 20 кг кукуруз струва жълти стотинки
До коментар [#2] от "гост":
В България с определението "гъши дроб" се нарича патешкият дроб. Не се заблуждавайте, че едното е от гъска, а другото от патица. Има такава разлика, разбира се, но в световен мащаб 90% от производството на т.нар. в България "гъши дроб" е всъщност "патешки дроб" (foie gras de canard).
В България явно на хората им звучи по-екзотично да казват "гъши дроб".
В ресторантите "гъшият дроб" всъщност е патешки дроб :))
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.