100 хиляди лева са твои
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

100 хиляди лева са твои

Shutterstock

100 хиляди лева са твои

Условието е да имаш идея и да спечелиш конкурс за млади предприемачи

Мара Георгиева
8283 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Мениджърска позиция се сменя сравнително лесно. Докато желанието да търсиш нови идеи и млади предприемачи явно е за постоянно. Поне такава е историята на Том Хигинс. Някогашният управителен директор и главен инвестиционен мениджър на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) днес е управляващ съдружник на фонда за дялови инвестиции BAF. А след като в продължение на 13 години бе отговорен за провеждането на конкурс за най-добър млад предприемач в БАИФ, сега Хигинс е инициатор на нов конкурс – за наградата Empower.

Това е дебютът на национално състезание със специален фокус върху иновациите и социалната отговорност. Победителят ще получи награда от 100 000 лева, предвидени са втора, трета и "зелена награда". Крайният срок за кандидатстване е 31 май т.г.

"Винаги съм имал намерение да подновя конкурса на БАИФ за най-добър млад предприемач и да увелича неговия мащаб. Реших, че нуждата от такава инициатива е особено голяма именно сега, в период на икономическа криза, когато достъпът до капитал е особено труден", обясни Том Хигинс.

За наградата Empower могат да кандидатстват предприемачи, които имат идея за нов бизнес или са създали компании преди не повече от една година. Изискването е ръководителят на екипа да е не по-възрастен от 35 години.

"Kонкурсът е отворен за бизнес планове от всички сектори. Най-важното е идеята да е иновативна и да има потенциала да промени живота на хората. Независимо дали тя е за нов бизнес в областта на здравеопазването, високите технологии, комуникациите, финансите, селското стопанство или който и да било друг сектор, ние ще я разгледаме с голям интерес", каза Десислава Митева, изпълнителен директор на фондация Empower United – организатор на конкурса.

С бизнес план по образец

Кандидатите ще трябва да представят бизнес план по образец, който ще може да бъде намерен в края на януари в сайта на конкурса (www.empower.bg). Надпреварата за наградата Empower ще започне с открита дискусия на тема "България – място за иновации. Как да направим това възможно?" на 1 февруари. Целта на срещата е кандидатите да си разменят идеи и да се срещнат със съмишленици и потенциални партньори. Участието е безплатно, но изисква предварителна регистрация на сайта, обясниха от фондацията.

Това ще бъде първата от поредица месечни дискусии. От февруари до май младите предприемачи ще могат да участват в откритите обучителни семинари с изявени бизнес лидери и експерти. Организаторите се надяват тези безплатни обучения да помогнат на кандидатите да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план. Участниците ще могат да получат информация по теми като финансиране, сформиране на екип, ефективен маркетинг и продажби и др.

Шест основни критерия

Бизнес плановете ще се оценяват по шест основни критерия - иновативност, полза за обществото, практичност, оформление на документите за кандидатстване, качество на екипа и дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса.

Ще има три кръга на селекция. Първоначално двама експерти ще преглеждат и оценяват всеки бизнес план. Най-добрите двадесет предложения ще продължат към втория кръг, където отново ще бъдат прегледани от по двама съдии. Екипите, създали шестте най-добри бизнес плана, ще бъдат поканени да представят идеите си пред жури от действащи предприемачи и специалисти, което ще подреди достигналите до финала на първо, второ и трето място.

Същата бе и процедурата на оценяване при конкурса за най-добър млад предприемач на БАИФ. Основните разлики с новия конкурс са в полза на наградата Empower - многократно увеличено парично поощрение (от някогашните 6000 долара за първа награда до сегашните 100 хил. лева), по-висока възраст (вместо до 29 - до 35 години) и поставянето на фокус върху иновациите.

"Нашите планове са да помогнем на българските предприемачи да развият успешни компании, които ще допринесат за растежа на българската икономика и за просперитета на хората", обобщава Том Хигинс. Партньори на конкурса са JobTiger, Центърът за предприемачество и управленско развитие (СЕЕD) и Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО).

Защо да участвам

Победители в конкурсите за най-добър млад предприемач на БАИФ съветват кандидатите да преценят добре възможностите си и да представят бизнес идеите си. "Не печелят само тези, които не кандидатстват", казва Мария Дерменджиева, собственик на образователен център MeDia в София. През 2002 г. тя е класирана на първо място в конкурса на БАИФ с идеята за нов модел за езиково и компютърно обучение, в чиято основа е използването на мултимедийни средства - аудио, видео/DVD, компютърни образователни програми и мултимедийни презентации. По това време центърът има само една година опит и няколко служители. Днес той има осем филиала в столицата, в които работят над 30 преподаватели. През интерактивното обучение преминават над 800 деца за една учебна година и около 300 - 400 през лятото. Мария Дерменджиева оценява наградата от БАИФ като добър тласък. С парите тогава тя открила два филиала на центъра, а после продължила да се явява и да печели и други конкурси – за работа по европейски проекти, обществени поръчки и др.

"Конкурсът отсява идеи. Винаги има свободни пари, с чиято помощ идеите могат да видят бял свят", коментира и Иван Велчев, собственик на "Хелиотех" - Казанлък. През 2004 г. той е класиран на трето място в конкурса на БАИФ с проекта си за производство на вакуум-тръбни слънчеви колектори. Днес вече е създател и управител на три фирми, които консултират и реализират проекти, свързани с отопление чрез алтернативни източници. Във фирмите работят 26 души в три регионални офиса в страната.

Тези два примера не са изолирани. По данни на БАИФ повече от три четвърти от наградените проекти в конкурсите за най-добър млад предприемач продължават да работят успешно.

Фондацията

Empower United е нова неправителствена организация, основана през 2009 г. от Том Хигинс, който е и неин председател. Програмите на фондацията са фокусирани в областта на лидерството и професионалното развитие на студенти и млади предприемачи. Empower United работи в стратегическо партньорство с JobTiger и Американския университет в България. Фондацията реализира и образователна Стажантска програма за развитие на млади лидери. Това е осемседмичен курс, който започва с интензивна двуседмична ориентационна програма в Американския университет в България в сътрудничество с водещи професионални обучители и консултанти.

Досега

Над 4100 млади предприемачи са участвали в семинари за написване на бизнес план в 13-те издания на конкурса за най-добър млад предприемач на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Експертите са оценили над 1100 бизнес плана. Наградният фонд е бил между 13 000 и 19 500 долара на година, раздадени са и поощрителни награди за над 4000 долара. Конкурсът започна през 1993 г. През 2005 г. направи едногодишно прекъсване. Последното му издание бе през 2006 г.

 

Мениджърска позиция се сменя сравнително лесно. Докато желанието да търсиш нови идеи и млади предприемачи явно е за постоянно. Поне такава е историята на Том Хигинс. Някогашният управителен директор и главен инвестиционен мениджър на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) днес е управляващ съдружник на фонда за дялови инвестиции BAF. А след като в продължение на 13 години бе отговорен за провеждането на конкурс за най-добър млад предприемач в БАИФ, сега Хигинс е инициатор на нов конкурс – за наградата Empower.

Това е дебютът на национално състезание със специален фокус върху иновациите и социалната отговорност. Победителят ще получи награда от 100 000 лева, предвидени са втора, трета и "зелена награда". Крайният срок за кандидатстване е 31 май т.г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  _ avatar :-P
  _

  Супер! Дай боже да има повече такива начинания!

  Само защо новината е забутана толкова навътре? Абсолютен късмет си беше да я намеря.

 • 2
  pravoto avatar :-|
  pravoto

  Добър и евтин начин да купиш нови и креативни идеи за реализация ;)

 • 3
  Avatar :-|
  umnio

  да има много голяма логика със закупуването на идеи, а според мен с дялово у4астие на Empower реализирането напълно успе6ноо на тези проекти е било вазможно.

 • 4
  Avatar :-|
  BG

  До коментар [#2] от "Анонимен":

  Именно! :)
  Плащаш еднократно 100 хиляди и покрай тях получаваш пакет от идеи.

 • 5
  Avatar :-|
  криза

  мда отново дайте идеи ние сме отворени за тях, особенно сега
  я се скрийте някъде по надълбоко да не ви гледам...

 • 6
  Avatar :-|
  Александър

  Не сте прави. Една от най-големите заблуди в България е, че хората с пари ще ви откраднат идеята и ще си я правят те. Истината е, че вашата идея нищо не струва, без вас самите. Вие сте човекът с цялата визия за тази идея и струвате много повече от идеята!!!

  Ако на някой му хареса вашата идея - веднага ще открадне вас самите ... (Нали така и така ще трябва да назначава хора, които да я развиват). Вие сте най-ценният ресурс, защото ще продължавате да генерирате нови идеи.

  Самите идеи, написани на лист, от своя страна просто не струват нищо. Въпреки че често очакваме като отидем при някого с идея - той да ни кешира веднага пари за нея. Не е така - струва си не идеята, а нейното развитие и заангажираността на нейния създател.

 • 7
  Avatar :-|
  Александър

  Ако живеем с мисълта, че непременно някой ще ни измами и че ако имаме идея, то значи тя ще бъде открадната - тогава просто сами ще си създадем реалност на измами и недоверие, и ще си останем в нея.

  А този конкурс има за цел просто да направи по-популярно мисленето за предприемачеството сред младите българи, да събуди оптимизма и желанието за успех у тях.

  Големият му успех няма да е, че някой би натрупал един куп идеи на бюрото си, а че ще спомогне повече хора у нас да осъзнаят, че наистина имат шанс да развият собствен бизнес. Дори въпросът не е в наградата от 100 000 лв. Свободни пари наистина има достатъчно и всеки, който е развил своя бизнес план, но не е спечелил конкурса - може да намери поне още пет източника на финансиране.

 • 8
  bgpobeda avatar :-|
  Диян Стоянов Добрев

  Към Александър:
  "а че ще спомогне повече хора у нас да осъзнаят, че наистина имат шанс да развият собствен бизнес."

  "Да, ама Не" .. Не е това НОРМАЛНИЯТ и правилният начин - накави чужденци да Ни "кръщават"! Къде е Държавата... Това са номера. Грозно еврейско извращение!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK