С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 5 фев 2010, 16:57, 4632 прочитания

Хвани когото трябва

Идеята държавата да контролира по-строго плащането на данъци при производството на алкохол е добра, стига да не усложнява работата на изрядните фирми

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Каквото повикало, такова се обадило" е поговорка, която може да се отнесе и до идеята за затегнат контрол при производството на алкохолни напитки в България. Публична тайна е, че голяма част от сектора от години е в сивата икономика. Заради спадналите приходи в бюджета обаче държавата заяви воля да извади на светло поне една част от укривания акциз. Със строги и вероятно скъпи за фирмите мерки.

Ето малко предистория. В края на миналата година депутатите гласуваха промени в Закона за акцизите и данъчните складове в посока засилен контрол при производството на акцизни стоки. Условията как да се случи това трябваше да се разпишат в наредба към закона. Работният вариант на документа предизвика доста спорове и недоволството на производителите на алкохол. А причината е, че в стремежа си да хване неизрядните компании, държавата ще затрудни и работата на някои от изрядните фирми. Например виното се облага с нулева ставка, но въпреки това новите правила ще важат и за производителите на тази напитка. Тънкият и деликатен момент е, че в част от винпромите има изградени и дестилации за твърд алкохол. А той се произвежда от остатъчни от виното суровини, което пък създава предпоставки за измами.


Заради протести в сектора започна серия от срещи между Министерство на финансите, Агенция "Митници" (която събира акцизите) и представители на алкохолните фирми. Целта е да се намери баланс между интересите на фиска и на частния бизнес.

По-прецизен и строг контрол

Идеята на приходната агенция и финансовото ведомство е следенето на производството на високо алкохолни напитки, вино и бира да се извършва в реално време. Това според предложената наредба, наречена "за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване, използвани в производството и складирането на акцизни стоки" ще става с електронни датчици, които ще изпращат данни към агенцията. Такива датчици трябва да има в няколко контролни точки – на входа и на изхода на производствения процес. Ще се измерват не само градуси, но и произведени количества. Измервателните уреди ще са вързани така, че това, което отчитат те, автоматично да се отразява в система за материална складова отчетност на търговеца. Така информацията, достъпна за митниците, ще обхваща практически всичко - внесени суровини, произведено количество, складова наличност и пласирани в търговската мрежа количества.



Сега в масовия случай данните от измервателните уреди се вкарват ръчно в системата за отчетност, което предполага възможност те да бъдат манипулирани, обясняват от Агенция "Митници" (АМ).
С въвеждането на системата се очаква кръгът на контрол да бъде затворен и да няма възможност за укриване на количества произведен алкохол. Ако има разминаване в данните, ще се правят проверки на място, обясняват от АМ. Фактически се комбинират три форми на контрол – дистинационен, документален и физически. От митниците твърдят, че това ще улесни администрирането на работата, защото досега те са извършвали документален и физически контрол, което изисква значителни ресурси. Сега такива проверки ще се правят, когато се засекат нередности по документи и по подаваната информация от измервателните уреди.

Нуждата от по-силен контрол върху фирмите, които произвеждат акцизни стоки, отдавна стои на дневен ред.По оценки на алкохолния сектор около 50% от пазара е в сивата безакцизна зона. Често този висок дял се приписва на т.нар. селски казани за домашно производство, но в бранша съществува и съмнението, че част от големите производители също залитат в нелегално производство. В интервю за "Капитал" през септември директорът на митниците Ваньо Танов заяви, че около 100 млн. лв. се губят в десетте най-големи производителя на високоалкохолни напитки и още толкова - при казаните.

Няма как да стане


Още при публикуването на варианта на наредбата през януари производителите на вино протестираха срещу предложенията на администрацията. Според тях нискоалкохолни продукти като виното, които са акцизни стоки, но се облагат с нулева ставка и не носят приходи в бюджета, не трябва да се поставят под общ знаменател с големите производители на твърд алкохол. Ако не се промени, наредбата може да затвори половината предприятия във винения бранш, твърди Пламен Моллов, председател на Националната винаролозарска камара (НВЛК). Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки, допълва, че необходимите инвестиции в нови измервателни уреди и софтуер за винопроизводителите са за около 60 млн. лв. Сума, непосилна за сектора в момент на криза.

Другият спорен момент в проектодокумента според винопроизводителите е, че техническите параметри в него са неясни. "Няма такива уреди, които да мерят и обем, и алкохолен градус в реално време", обяснява Пламен Моллов. При производствения процес виното постоянно променя обема си, в някои етапи той се увеличава до 15-20%, а при други се свива. Според бизнеса при писането на наредбата администрацията не е отчела и спецификите на производството на вино. "Идеята за контрол в реално време ми се струва неприложима, защото виното минава през различни етапи в процеса на производство, има миене на уредите и други такива процедури", разказва Радослав Радев, изпълнителен директор на "Винимпекс", част от групата "Белведере". Тези особености при приготвянето на вино нямат нищо общо с производствения процес при ракията, където грубо казано, суровините се изсипват наведнъж в съда за изваряване. Затова контролът и на входа, и на изхода тук е приложим.
Подобен е и проблемът на пивоварите. И сега всяка пивоварна има устройства за контрол, но точките на измерване са съгласувани с производствения процес. Ние сме се съобразили с досегашните изискванията - датчици на входа и на изхода, но новите са производствено нелогични, твърдят от "Загорка".

Въпреки тези необмислени моменти в наредбата Радослав Радев е на мнение, че трябва да има строг контрол. Той обаче трябва да е въведен така, че да не се нарушават работните процеси. Например на част от пивоварните ще се наложи да местят тръби или да пробиват дупки в стените, за да отговорят на новите изисквания. Радев все още не е изчислил колко ще струва въвеждането на тази система в неговото производство, защото по думите му "не можеш да сметнеш колко ще похарчиш за нещо, което не съществува".

Инвестицията само в софтуер ще е между 5 хил. и 10 хил. лв., твърди Кирил Измиров, управител на винарска изба "Тодорофф". Той разказва, че вече има измервателни уреди на съдовете, в които произвежда вино, и те са пломбирани. Но не е наясно дали те ще бъдат одобрени, или ще трябва да монтира нови устройства.

Сблъсък на интереси


Предложението на браншовите организации е в наредбата да отпаднат точките, които засягат контрола за измерването при вината. Според Жеко Жеков, изпълнителен директор на "Винекс Славянци", това едва ли ще се случи, но резултатите от срещите между бизнеса и приходната администрация досега показват, че се работи в посока облекчаване на режима.

Неофициално и от администрацията, и от винарския сектор обясняват, че проблемният момент е как да се направи ясно разграничение между фирмите, които произвеждат само вино, и тези, които имат смесени производства. А идеята на приходната агенция е да следи какво се случва точно с тях.
Започналите преговори между законодателя и фирмите са знак, че държавата е готова на диалог. Въпросът е доколко е готова да прави отстъпки, така че поредният й опит за контрол да бъде ефективен, но без да създаде препятствия пред изрядните играчи на пазара.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


  • Важните стъпки към Еврозоната
  • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
  • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
  • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
  • Ефектът на еврото върху бизнеса
  • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Загърни се с "Шевица" Загърни се с "Шевица"

Шаловете на Гергана Станкова се продават в Цюрих, Прага, Лил, Москва, Лос Анджелис, Мелбърн

18 яну 2019, 4085 прочитания

Липсващото звено в стартъп веригата 1 Липсващото звено в стартъп веригата

Българи от Силициевата долина ще издърпват стартъпи към глобалната сцена

11 яну 2019, 9037 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
По-лесни пари

Процедурите по програма "Конкурентоспособност" се опростяват

Може ли Лондон да излезе от ЕС с "гръм и трясък"

Вероятността Великобритания да напусне ЕС с едностранно решение засега е малка, но в Брюксел вече кипи подготовка

Загърни се с "Шевица"

Шаловете на Гергана Станкова се продават в Цюрих, Прага, Лил, Москва, Лос Анджелис, Мелбърн

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпроса: Ангел Игов

Преводачът, литературен критик и писател Ангел Игов е новият носител на специалното отличие за превод "Кръстан Дянков"

Кино: "Приказка за Астрид"

С проникновение и стил за ранните години на Астрид Линдгрен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

Емисия

DAILY @7PM // 21.01.2019 Прочетете