Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 12 мар 2010, 17:07, 4770 прочитания

Гарантирани приходи в кризата

По кампанията за директни плащания за 2010 г. земеделските стопани могат да получат 1.1 млрд. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Забавянето на субсидии и пари по схемата за единно плащане на площ за 2009 г. при някои земеделци се проточи до началото на кампанията за 2010. Въпреки трудностите кандидатстването си заслужава - земеделските стопани могат да получат безвъзмездно 1.1 млрд. лв. Затова ето няколко полезни допълнителни подробности.

Всички, които желаят да получават субсидии, трябва да подадат заявленията си в службите по земеделие до 15 май. Ако пропуснат да го направят, ще имат още една възможност - до 9 юни, но тогава ще бъдат санкционирани с 1% върху сумата за всеки просрочен ден.


Освен общата схема за единно плащане на площ, през тази година са предвидени и схеми за национални доплащания, както и три - за специфично подпомагане на животновъдите в млечния сектор.

Схеми за подпомагане на площ

Кандидатстването по всички схеми става в общинската служба по земеделие, на чиято територия се намират площите. Стопаните подават заявление за входяща регистрация и заявление за подпомагане. Ако площите са в рамките на повече от една общинска служба, документите се приемат във всяка от тях.Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) е основна за подпомагане на земеделците. Субсидията се определя на хектар използвана земя и не е обвързана с количеството продукция или броя отглеждани животни. Подкрепят се грижите за обработваема земя, за пасища и ливади, за земи, заети с постоянни култури (включително лозя) и за семейни градини. Право на подпомагане имат стопани, които са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол и които реално използват декларираните от тях земеделски земи.

Задължително условие, за да бъде отпусната помощта, е земите да бъдат поддържани в добро земеделско и екологично състояние. За определяне на тези понятия министър Мирослав Найденов утвърди национални стандарти. Минималният размер на стопанството трябва да е 0.5 хектара за трайните насаждения и 1 хектар за останалите култури.

Стопаните ще имат право на подкрепа и по схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя. Различното от СЕПП е, че няма да се плаща за пасища и ливади, за площи с винени сортове лозя, с ягоди и малини или с тютюн.

За производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка, има специална схема. За един хектар те ще получат по 230 евро, като общата допустима за подпомагане площ за цялата страна е 2400 ха. Ако бъде надхвърлена, ще се приложи коефициент за редукция на плащанията. Тютюнопроизводителите пък ще получат пари по специална схема за национални доплащания. Право на субсидия имат тези, които са отглеждали тютюн през която и да е година от 2007 до 2009 г., който е бил изкупен.

И тази година производителите на биопродукти ще могат да кандидатстват за агроекологични плащания. Тази възможност ще имат и други земеделски стопани, които на доброволен принцип поемат ангажименти, щадящи околната среда. Правилото е агроекологичните задължения да се изпълняват върху една и съща земя минимум 5 години. Сумите са в размер от 20 до 505 евро на хектар в зависимост от дейностите. През седмицата бяха публикувани промени в наредбата за агроекологични плащания, които улесняват земеделските стопани. Предвижда се например договорите за ползване на земя да не се сключват задължително за 5 години, тъй като това невинаги е възможно, но стопаните да си носят риска и да спазват задължението си да полагат агроекологични грижи минимум 5 години. Освен това, ако има до 20% разминаване между договорите за ползване на земята и документите, с които се доказва собствеността върху нея, това няма да се санкционира. Досега заради такива документални разминавания производителите бяха лишавани от субсидия, макар че реално са полагали агроекологични грижи за площите, обясни председателят на "Българската асоциация биопродукти" Веселина Ралчева.

Специална схема предвижда плащания за природни ограничения на фермери в планински или различни от планинските райони. Парите се дават, за да компенсират допълнителните разходи и пропуснатите доходи на стопаните поради ограниченията за земеделско производство в съответния район (най-често попадащ в териториите по "Натура"). Ще се предоставя подкрепа за площи до 100 ха. В зависимост от размера на стопанството и района сумите са от 20 до 110 евро на хектар.

Схеми за подпомагане на животновъди

Преди да подадат заявление за подпомагане, животновъдите трябва да актуализират в регионалните структури на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) данните за броя на отглежданите от тях животни с ушна марка и породата им.

Само специалната схема за национално доплащане за говеда не изисква актуализация на данните. Субсидията по нея се определя според броя на животните, регистрирани към 28.02.2009 г. в Системата за идентификация на животните към НВМС. Право на подпомагане имат хората, които към тази дата са отглеждали най-малко 10 говеда. Помощта не е обвързана с производството и не зависи от това дали стопанинът продължава да отглежда говеда, какъв е техният брой и вид.

При схемата за национални доплащания за крави с бозаещи телета субсидия може да получи всеки земеделски стопанин, който не притежава индивидуална млечна квота и отглежда най-малко 5 крави и/или юници, регистрирани в Системата за идентификация на животните. Размерът на средствата зависи от броя на животните.

Нова схема предвижда национални доплащания за овце майки и кози майки. Минималният брой животни трябва да е 50, като стопаните трябва да продължат да ги отглеждат задължително най-малко до 30 ноември т.г.

Специфична подкрепа за краве мляко

Три специални схеми ще подкрепят производителите на краве мляко. Но стопаните имат право да кандидатстват само по една от тях. Изискването е животните да са идентифицирани в информационната система на НВМС и да са налични в обекта на кандидата най-малко до 30 ноември 2010. Фермите трябва да са регистрирани в регистъра на НВМС, а кандидатите да притежават индивидуална млечна квота.

Първата схема е за поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми - тези, в които се отглеждат между 10 и 49 крави. Размерът на помощта зависи от броя на животните. Втората е за поддържане на производството на краве мляко в необлагодетелстваните райони, определени със специална наредба на земеделския министър. И в този случай субсидията зависи от броя на животните, като изискването е за минимум 10 крави в стопанство. Третата схема е за поддържане на производството на краве мляко в нитратно уязвими зони, цитирани в специално приложение към наредба на земеделското министерство. Но производителите трябва да отглеждат най-малко 50 животни.

"При миналогодишната кампания за земеделски субсидии настана голямо объркване при определянето на допустими и недопустими площи за субсидиране. Много земеделски стопани с изненада установиха, че парцелът им не попада в допустимите за финансиране площи. Тази година проблемът е изгладен, защото още в момента на очертаване на границите на земята, човек ще знае дали това е така или не и ще може да поиска проверка, която да докаже, че реално обработва земята", обясни Веселина Ралчева.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Предприемачът, който завладя парафина Предприемачът, който завладя парафина

Старозагорската "Евриком" е най-големият производител на восъчни смеси у нас

5 апр 2020, 2611 прочитания

Мартин Ангелов, "Колелиния": Не очакваме големи промени Мартин Ангелов, "Колелиния": Не очакваме големи промени

Съоснователят компанията производител на велосипедите Halfbike пред "Капитал"

3 апр 2020, 2097 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Когато идеята среща опита

Конференцията за предприемачество StartUP - скоро и във вашия град

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10