Иновации на колене

Безвъзмездното финансиране на стартиращи фирми отново се бави

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако е вярно твърдението (а ние нямаме съмнение, че е), че от едната страна иновациите, а от другата парите от ЕС са шансът на България да излезе от кризата, значи много сме я закъсали. Ама наистина много. А ако вие имате съмнение в това, прочетете какво се случва със субсидиите от Брюксел за безвъзмездно финансиране на стартиращи иновативни предприятия. Казусът е дълъг, но си заслужава. Защото в подобна позиция са много фирми, които се надяват на финансиране, за да започнат бизнеса си. И въпреки уверенията на държавата, че ще оправи нещата, опасността след три години да загубим 71 млн. евро е съвсем реална


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  come avatar :-|
  come
  • - 1
  • + 5

  Ключовото изискване за допустимост на кандидатите, освен да са МСП, регистрирани не повече от три години преди датата на кандидатстване и техните собственици да са разработили иновацията е и:
  "Да са създадени с основна цел разработване и внедряване на конкретната иновация:
  - в случай, че кандидатът е регистриран през последните три месеца преди подаване напроектното предложение, или, макар да е регистриран преди това, не е развивал други дейностиразлични от научно-изследователска и развойна дейност (НИРД), се приема, че кандидатът отговоря на горното условие;
  - в случай, че кандидатът е развивал и други дейности, то ще се счита за допустим за финансиране по настоящата схема, ако документално установи, че най-малко 15% от общия размер на неговите разходи за дейността през най-малко една от трите години, предшестващи предоставянето на помощта, са за НИРД;
  В конкретния случай за да е избираем даден кандидат хипотезите са две: или ако е регистриран преди повече от 3 месеца да е развивал само научно-изследователска и развойна дейност или ако е развивал и друга дейност разходите за НИРД да са над 15%. Разходите за НИРД се доказват с Приложение към Годишния финансов отчет.
  Кандидатът, тази компания която има намерение да се жалва, не попада в нито едната от хипотезите, просто не са развивали НИРД, която е ключово условие и в двете хипотези. Но не били развивали и друга дейност, което според тях ги правело избираеми. Само според тях, вероятно и според консултанта им. Вместо просто да регистрират нова компания, която да е избираема и да прехвърлят патента в активите й.
  Истинският проблем е, че всеки може да се пробва като консултант, насоките са публични, формулярите също. И така, проба-грешка, проба грешка, докато пазарът на тези иначе висококачествени услуги не се изчисти от всички, които се опитват да яхнат вълната на "усвояването" на средства от ЕС.

  Нередност?
 • 3
  usero avatar :-|
  usero
  • - 1
  • + 5

  Може би пазарът ще се изчисти, когато фирмите възприемат практиката, да си търсят чрез съда проваленото финансиране лично от консултанта.

  Нередност?
 • 4
  come avatar :-|
  come
  • + 1

  Проектните предложения се оценяват в конкурсна процедура. Липсата на техническа грешка не означава висококачествен проект, който да бъде изпълнен успешно. А още повече, че се възстановяват само одобрени разходи, които са извършени според определените процедури и законодателство. Така че, никакво финансиране не е провалено, защото не е гарантирано и не може да бъде търсено от консултант.

  Нередност?
 • 5
  usero avatar :-|
  usero
  • + 1

  То е очевидно, че не мога да те осъдя затова, че аз съм си помислил, че ще ми дадеш пари, а ти не си ми ги дал. Само че в случая става въпрос за формални несъответствия, за които именно консултантът носи отговорност, нали всъщност точно затова му е платено.

  Нередност?
 • 6
  come avatar :-|
  come

  Мен лично, не можеш да ме осъдиш, че съм ти обещал едни пари, които не съм ти дал, просто защото няма как да ме чуеш да обещавам това. Но е вярно, че трябва да има клаузи за неустойки в случай на очевидно некачествена работа. Като в случая?
  Генералната идея е, че подготвен проект, не означава задължително одобрен проект дори да е качествен. И още по-важно, одобрен проект не означава одобряване и възстановяване на извършените разходи.
  И там откъдето тръгна дискусията, това че някой си е написал "консултант" на визитката, все още не го прави такъв.

  Нередност?
 • 7
  lewboi avatar :-|
  lewboi
  • + 3

  на тази програма проблема й е в заглавието: безвъзмездно
  то е ясно че никой , ако не е наш няма да получи пари.
  събират проекти гледат, пиратстват, вземат парите.. а оригинала да ги съди.. то нали те са си на власт
  ако сменят схемата и се иска съфинансиране, одобрените ще се увеличат

  Нередност?
 • 8
  redor10 avatar :-|
  stog
  • + 1

  Новорегистрираните и малките фирми имат повече шансове да бъдат безвъзмездно финансирани по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" по Програмата за развитие на селските райони. Единственото "по-особено" изискване е да имат регистриран клон или офис с някоя от селските общини.
  Повече подробности има на:
  http://redor.bg/#/Article/id=716866

  Нередност?
 • 9
  georgiefs avatar :-|
  georgiefs

  Мярка 312 звучи много оптимистично, но както и да я погледнеш - трябва да имаш свои пари и то не-малко, за да постигнеш каквото и да е.
  Трябва да имаш собствен имот - програмата не финансира покупка на земя,
  - трябва да имаш стартов капитал за проектиране, съгласуване, надзор, строителство и т.н., поне до първия аванс. И тук следва изненадата - за да получиш аванс, трябва да имаш пари за солидна банкова гаранция.
  Какво се случва тогава ако си млад, нямаш собствен имот, нямаш завидна банкова сметка и си пълен с идеи - ами, ставаш наемен работник и работиш за някой, който отговаря на всички непосилни за теб условия, независимо колко са умствените МУ възможностите.

  Нередност?
 • 10
  manolovvv avatar :-@
  manolovvv

  Според мен проблема в този случай, а и в хиляди други случаи с финансирането на проекти с европари е, че в България властва закона "Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле!!!" Сигурен съм, че в Гърция или Испания никой няма да върне проект заради една нула!!! Ако имам власт и зависи от мен тези "хора" (не случайно е в кавички) от комисийте, които връщат от Българска страна проектите и вместо да помагат пречат, бих ги лишил от Българско гражданство! Или направо затвор!!! Вместо всички да се стремят колкото може повече пари да влязат в България, те връщат проекти заради дреболии! Всички, даже страните от европейския съюз, забравиха как фирми в Гърция умишлено и целенасочено, даже протектирани от правителството, както се изказаха проверяващи експерти, ОТКРАДНАХА около 30% от парите дадени за олимпийските игри 2004година!!! В България това не може да се случи! Ние ще си извадим един на друг очите и целия свят ще ни разбере! Ще се предадем и избием по между си! Без проверки от вън!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал