Spice girls*
Две предприемчиви дами експериментират с първите бутикови магазини за подправки в България
Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
"Истинската ванилия не е бял прах, а гарваново черна шушулка, от чиито семена се извлича есенция, подходяща за сладкиши, разказва Лиляна Христова, собственик на магазин за подправки в центъра на София. Ако искате да си приготвите есенцията в домашни условия, семената трябва да преседят 8 седмици в 100 мл водка. Дори една капка от нея е достатъчна, за да даде много силен аромат на храната", допълва тя.
Подобно вероятно би протекъл и вашият разговор, ако влезете в нейния Cilandroo и попитате за някоя екзотична подправка. А след няколко посещения вероятно ще си разменяте рецепти. Причината е, че там няма да искат да ви продадат грамаж, а услуга. Доста учудващо, но Лиляна Христова не е сама, като подобна идея реализира и Михаела Лазарова - две жени независимо една от друга решават да започнат еднакви екзотични бизнес начинания. Моделът не е популярен в България, а е по-скоро характерен за държави като САЩ и Канада и не е ясно дали ще привлече интерес. По-голямата част от продуктите са внос. Но наред до нестандартнните чуждестранни подправки и миксове в магазините можете да намерите и традиционните за страната, които са приблизително на цените, на които се срещат и на пазара.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
7 коментара
Мацката със сладката усмивка на снимката Лиляна Христова ли е или Михаела Лазарова? И мерси за материалчето, тъкмо се чудех откъде да си взема някакви по-интересни подправки за инфузия във водка:)
Михаела Лазарова е.
Чудесен малък бизнес, желая им успехи.
До коментар [#2] от "mariada":
Благодаря. Добре, че са читателите, че да прочета каквото ме интересува.
Много се радвам, че има хора, който да внасят екзотичните за нас подправки. Истина е, че няма други места в БГ, откъдето да се закупят. Надявам се асортимента да се увеличи.
Позволете ми малка поправка - подправката, която споменавате се нарича тонка боб (tonka bean). Доближава се по-скоро до горчивия бадем с леки нюанси в аромата на ванилия и канела. Токсична е, както горчивия бадем, затова се използва пестеливо. Придава невероятен аромат на всякакви десерти.
Както е традиционната българска практика, една стока като дойде тук, става няколко пъти по-скъпа от в Америка или Западна Европа.
Шафранът например в Америка беше $15.99 за 10 грама. Помня, защото купувахме с един приятел испанец, който правеше паея - в нея се слагало.
На мен ми се видя скъпо, ама пък тук е 70 лева за 10 грама :-)
Прав си Камен. Цените на внесените продукти се вдигат многократно. И все пак не се шашкай чак толкова за шафрана. Това е най-скъпата подправка в света и цената и варира в зависимост от качеството.
От друга страна, знаеш ли колко шафран е необходим за една паея?Едва няколко милиграма. :-)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.