Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 23 юли 2010, 14:05, 7226 прочитания

Второ нареждане

Програмата за развитие на селските райони вече е с нови правила и срокове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Работата по усвояването на европейските фондове е трудна и досадна, защото никой не обича бюрокрацията. Но когато става въпрос за разпределяне на парите от Брюксел, създаването на ясна нормативна база, спазването на правилата и добре написаните изисквания към кандидатите са задължителни.

Българските експерти, управляващи и бенефициенти знаят добре това. Знаят и колко е неприятно, веднъж свършена, тази работа да се оцени като слаба. Именно такъв е случаят с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), към която одитен доклад на Европейската комисия отправи редица забележки. Това стана в началото на годината, а основните препоръки на доклада бяха свързани с лоши процедури и наредби и прехвърляне на грешки от предприсъединителната програма САПАРД, което е причина за редица злоупотреби.


Сега Министерството на земеделието и разплащателната агенция Държавен фонд "Земеделие" коригираха наредбите, така както препоръча европейската комисия (виж карето). Нововъведенията засягат всички бенефициенти - общини, неправителствени организации и предприятия.
И тази промяна обаче беше критикувана. Българската Асоциация на консултантите по европейските програми имаше забележки по две от 8-те вече обнародвани в Държавен вестник наредби и за кратките срокове, в които могат да се подават проекти. През седмицата обаче фондът удължи времето за подаването на проекти по три от мерките до края на август. Това са 121 "Модернизиране на селските стопанства", 123 "Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти" и 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности".

Друг нерешен проблем, който асоциацията постави, е, че вече входираните проекти, които изчакват одобрение, ще попаднат автоматично под изискванията. От фонда коментираха, че  няма да има компромис за лимитите за подпомагане на свързани фирми, както и по отношение на изкуствените условия за подпомагане, и те ще важат за всички проекти. "Това са изисквания, които са заложени по европейски регламент и винаги са важали, просто при предишното правителство не са били вписани в националното законодателство", обясни директорътна фонда Калина Илиева. Заради нарушаването на тези забрани се стигна до парадокси като с бившия земеделски министър Димитър Пейчев, чиято дъщеря се оказа най-големият бенефициент сред физическите лица с проекти на стойност 700 хил. евро.
"Що се касае до нови чисто технически изменения в наредбите, разбира се, те ще се прилагат само за нови проекти", разказа Илиева.

Новите правила, освен че трябва да отговорят на европейските изисквания, целят и да засилят контрола по възлагането на обществените поръчки. Ако този път администрацията е свършила своята работа добре, словосъчетанията "спрени средства", "блокирани програми" "разследвани лица за злоупотреби" по европейските фондове ще се свързват в по-малка степен с имиджа на България пред Европейския съюз. Но ако наредбите не са добре изработени, това ще е само още един неуспешен опит за администрацията. А такива вече има много и от тях страдат най-вече бенефициентите.
Общи промени

Удължаване на някои срокове за одобрение на проектите от 3-5 месеца.

Отказ да се подпомагат кандидати, за които се е установено, че създават изкуствени условия за финансиране.

Кандидатите ще бъдат разглеждани по смисъла на Закона за малките и средни предприятия, за да не се допусне надвишаване лимита по съответната мярка чрез изкуствено разделяне на дадено юридическо лице. Ще има ограничения за кандидати, които са предприятия партньори или свързани предприятия.

Разходите за оборудване, купено с финансов лизинг, ще се признават от фонда само ако се докаже, че то е купено в срокове, отговарящи на тези на срока на договора с фонда.

При разходи за доставки и услуги на стойност над 15 000 евро се изисква предоставяне на три съпоставими и независими оферти. За типове разходи, за които са определени и референтни цени, ще се изисква една оферта в оригинал с цел съпоставяне с референтните цени. ДФЗ ще публикува списък за разходите, за които има определени и референтни цени.

За проекти, в които има строително-монтажни работи, ще бъде извършвана предварителна проверка на място. Едва след проверката на място кандидатът ще може да започне самото изпълнение.

Прецезират се изискванията по отношение на проверките на Разплащателната агенция.
Корекции в детайлите

От 20% на 50% се увеличават авансовите плащания и по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия.

По мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" е включено изискването капацитетът на подпомаганата техника да съответства на размера на земята. Това ще се доказва от кандидата с обосновка в бизнес плана и ще се оценява посредством разработена методика. Това изискване ще бъде приложено за всички предстоящи за обработка проекти. В наредбата е предвидено и финансовата помощ да се увеличи с 10% за няколко вида инвестиции сред директно свързаните с производство на мляко, биогаз (чрез използване на органични отпадъци), за производство на електричество и топлина от биомаса, тези за енергийна ефективност на сгради, за засаждане на бързорастящи храсти и дървесни видове, използвани за производство на биоенерия и др.

По мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" минималната помощ за микро-, малки и средни предприятия е в размер 60% от общите допустими разходи по проекта, а за междинни предприятия е в размер 35% от общите допустими разходи по проекта за инвестиции в истински мляко и млечни продукти, сгради и оборудване за производство на енергия чрез преработка на биомаса, сгради и оборудване за производство на енергия от ВЕИ за нуждите на предприятието и др.

По двете мерки  - 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи" и 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности", се увеличават междинните плащания от едно на две. Ще се осъществява по-строг предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки.

В наредбата по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" се отменя изискването проектите за реконструкция на улична мрежа да се подпомагат, при условие че е изградена подземна техническа инфраструктура. Въвежда се изискването след сключване на договора бенефициентите да поемат ангажимент за срок от 5 години да не изграждат подземна техническа инфраструктура.

В наредбата по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" е предвидено да не се предоставя финансова помощ при проекти за канализационни системи и съоръжения, които не отговарят на изискванията на Закона за водите.

С наредбите по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" се увеличава размерът на финансовото подпомагане с 10% (от 70% на 80%) за инвестиции, свързани с новите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика по линия на Европейския план за икономическо възстановяване, а именно за проекти за производство и продажба на енергия от възобновяеми енергийни източници. Предвидено е и увеличение на авансовото плащане от 20% на 50% от размера на субсидията (при наличие на банкова гаранция от 110% в полза на фонда).

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Братя татуисти Братя татуисти

Собствениците на студиото за татуировки Smokov Brothers разрастват бизнеса си с бранда за дрехи Snake Legend

29 май 2020, 2889 прочитания

Софийският адрес за френски макарони Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

22 май 2020, 7370 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Данък иновации

Проектозакон предвижда бизнесът да внася пари в държавен фонд със съмнителна ефективност

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10