Бърза помощ

Консултантските услуги са още нов и различен бизнес, казват от варненската "ПМ консулт"

За Павлин Панайотов (вляво) и Арне Мусбах личният контакт е най-важен
За Павлин Панайотов (вляво) и Арне Мусбах личният контакт е най-важен    ©  Капитал
За Павлин Панайотов (вляво) и Арне Мусбах личният контакт е най-важен
За Павлин Панайотов (вляво) и Арне Мусбах личният контакт е най-важен    ©  Капитал

Налага ви се да направите спешен ремонт на автомобила си. По принцип сте на ти с двигателите, но нямате нужните инструменти и решавате да опитате с това, което имате под ръка. Нещата обаче не се получават, защото ви липсва ключ точно за онази гайка, която трябва да бъде затегната. Тогава звъните на приятел, за когото знаете, че има куфарче с всички нужни неща.

Историята на компанията за фирмено саниране "ПМ консулт" започва точно така. "Преди четири години ми се обади приятел, който имаше нужда от помощ, за да реши някакъв проблем в бизнеса си, разказва управителят на консултантската фирма Павлин Панайотов. Беше беше изпълнителен директор на компания с 300 - 400 души и се беше сетил за мен, защото знаеше, че имам опит с управлението на няколко дружества с твърде разнородна дейност - от инженерингова, през издателска до външна реклама. Това беше и повратният момент за мен", спомня си Панайотов.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Всяка компания с над 50 служители, която в наше време се нуждае от платено консултиране, всъщност има нужда от смяна на мениджмънта.
  Консултантите са начин мениджмънтът да се закрепи в момент, в който е осъзнал, че се проваля. Еволюционно погледнато компаниите, които използват консултанти, ще трябва все по-често да го правят, защото губят способността за ефективна промяна в динамично променящата се среда. Сиреч, ако в един тежък момент им свършат парите, им е спукана работата.
  Всеки средноинтелигентен човек може да намери прости модели в интернет, които ако приложи, ще оправи повечето проблеми на бизнеса си. И в крайна сметка, рецептата за успех е твърде проста: положително формулирана мисия, финансова дисциплина, ефективна комуникация.
  Иначе интервюто е забавно.

 • 2
  tempus2000 avatar :-?
  tempus2000

  очевидно при приходи от 12К годишно и 1000 ЕУ мин. дневна ставка работят максимум шест дни годишно. Пожелавам им повече работни дни :)

 • 3
  hristov_hiron avatar :-|
  Димитър Христов

  Ще се радвам ако споделеното от колегите за начина на тяхната работа и търсенето от страна на бизнеса на подобна консултантска помощ отговаря на реалността. В консултантския бизнес съм от повече от 17 години и вече съм убеден, че българския бизнес продължава да не е готов да работи ефективно с консултанти по въпросите, по които колегите декларират, че работят и то само от четири години. Има и обяснение защо това е така. Разбира се има и изключения, но те потвърждават правилото. Не само бизнеса, но и държавната администрация при работата по европейски проекти, а вероятно и повечето хора не разбират смисъла на размера на консултантския хонорар за 1 човекоден работа. Сумата от 150-300 евро на ден, давани за усъвършенстване на управлението на една фирма или увеличаване на ефективността , звучи неприлично за ушите на бизнеса, който в същото време е склонен да даде десетки и стотици хиляди евро на адвокати или на съдебната система за да спечели справедливо или несправедливо поредното си съдебно дело или на администрациията под масата за да спечели конкретна поръчка. Сумата от 1000 -2000 евро на ден за тях вероятно звучи скандално. Затова искрено се надявам колегите да са намерили правилния подход към клиентите. Дано не е самореклама, каквато ние консултантите използваме масово в Интернет сайтовете си. В същото време намерете местна консултантска фирма по мениджмънт с персонал повече от 10 души и продажби повече от 1 млн.лева годишно. Трудно, много трудно. А това е критерии за оценка на мащаба и качеството на пазарната ни икономика. В Полша и Унгария, например има много консултански фирми с приходи над 10 млн.евро с пазари и проекти в целия свят. Ще се радвам ако с ПМ Консулт настъпи прелом в нашия сектор.

 • 4
  martin_dechev avatar :-|
  Martin Dechev

  ..."Обяснението на управителя е, че липсва култура на наемане на консултанти, а и годините са тежки за много фирми."... Да, и всички години са били години на криза за бизнеса. Иначе казано, просто липсва култура за ползването на каквито и да е било консултанти. Доста собственици и мениджъри на компании в България (независимо от сектора) все си мислят, че разбират от всичко и че могат да се справят с много от чуждите им компетенции. И защо се получава така? Най-често споменаваната причина е липсата на финансови ресурси. Да, това е една добра причина, но въпреки това, особено преди кризата, доста фирми просто не желаеха (и все още не жeлаят) да се занимават с външни консултанти или пък да използват специализирани услуги по управление, маркетинг или други. Например, доста фирми просто не се сещат да се 'вслушат' в пазара и евентуално да разберат както е реалното мнение на потребителите.

  И така, от къде идва проблемът? От манталитета на българския предприемач - както Димитър каза - българският 'бизнесмен' е готов да пръсне хиляди левове по съдилища и подкупи, но не и за ефективно и доказало се консултиране. Да не говорим, че простата сметка показва, че разходите за една консултация са в пъти по-малко от разходите, които самата консултация спестява на съответната фирма. И честно казано, според вас какво и кога ще накара българските предприемачи да имат съзнанието да използват фирми за управленски консултации като "ПМ Консулт" или пък специализирани консултанти, като например маркетинговата агенция Шопикс България (http://shoppixbg.com/)? Нещо повече, тук се забелязва и проекцията на един друг проблем на българския манталитет - а именно това, че българинът 'винаги знае всичко' и много рядко приема съвети от другите. Няма нужда да се коментира скъперничеството и лъженето на дребно....

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Сега чакам някоя фирма с опит, да сподели впечатления от "другата страна".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал