Днес производител, утре и търговец

Все още няма желаещи да продават директно продукти от фермата си. Някои все пак ще пробват

Бутикови вкусотии
Бутикови вкусотии    ©  Анелия Николова
Бутикови вкусотии
Бутикови вкусотии    ©  Анелия Николова

Пазарът на храни в центъра на Болоня е известен с изобилието от меса, сирена, сладкиши, хляб и много още местни специалитети, приготвяни по оригинални рецепти в малки италиански ферми. Производителите им имат право да предлагат продуктите си директно на щандове по пазари, в магазинчета и ресторанти.

Подобен е опитът на Франция, Австрия, Швейцария и на много други европейски държави, в които можеш да си купиш храни от растителен или животински произход направо от фермата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  "Хората не са запознати с тази наредба и трябва да им се помогне с информация и обучение"
  "Няма пари за инвестиции, но това е по-малкият проблем. По-големият е бюрокрацията"

  Тези две изречения май важат за абсолютно всички бизнес начинания в България. Жалко, че мерките, които се взимат за преодоляването им са често козметични или източване на държавни средства. Резултат 0.

  до в. Капитал, има проблем със снимката към публикацията, линка се е счупил и не се визуализира.

 • 2
  gost22 avatar :-|
  gost22

  " Едва ли ще има повече от 10 ферми, тъкмо защото ветеринарно-санитарните изисквания са достатъчно високи", прогнозира Стоилко Апостолов."
  Тази огромна държавна администрация само за 10 ферми ли работи?
  Има хиляди малки производители, които продават сега на "черно" от багажника, тях изкарайте на нормалния пазар. Дори да плащат смешни такси, поне ще има някакъв санитарен контрол и ще гонят качество (като се конкурират директно помежду си).

 • 3
  bguser avatar :-|
  bguser

  аз купувам мляко от уличен търговец от доста време. Без забележки към качеството, ако го развали спирам да купувам от него. Има още трима , който продават така на разстояние 100м от нас. 1.20 лв. е литъра.

 • 4
  kalin_m avatar :-|
  kalin_m

  В БГ нямаше регламент, защото трябваше да се гъзим на някакви псевдоинвеститори и вериги, да се убие всичко дребно, за да се защити фиска /модерна търговия, на светло/. Оборотите излязоха на светло, но качеството отиде на тъмно. Ако го има качеството - то е по-скъпо от Германия. Обяснението е дефицит на качество. Сега колко време ще отмине докато някой повярва на държавните регламенти? И аз си купувам от производител, на черно, защото неговата директна реклама беше еднократна и следната - "Аз съм повече от 10г. тук. За това време собствениците и табелките на магазините в този квартал се смениха няколко пъти. Кой лъже - аз или те?" За сега нямам причина да не му вярвам....

 • 5
  tm_pz avatar :-|
  Todor Marinov

  кой наркоман измисли околността на Пазарджик и ПОЛЕТО да е Западен Балкан???? по тази логика какъв е балкана при враца да кажем?

 • 6
  tm_pz avatar :-|
  Todor Marinov

  Бесапарски ридове (общините Годеч и Своге, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци) и Западен Балкан (около Пазарджик).

  аааааа ясно наркомана е тежко дрогиран защото не знае какво пише, ама нали е зел парички. Баче , бесапарските (от древния град Бесапара)ридове започват от индустриалната зона на Пазарджик, а не Западния балкан


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал