Експеримент по италиански
Няколко заведения за бързо хранене опитват да вкарат италианската прясна паста в менюто на градския човек
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Повечето италианци подлагат на сериозно съмнение мита, че Марко Поло е пренесъл технологията за приготвяне на пастата от Китай. Според друга хипотеза европейците са знаели как да приготвят макаронени ястия още от най-дълбока древност. Миграцията на пастата от българските ресторанти към заведенията за бързо хранене обаче е сравнително ново явление, което се случи почти едновременно на няколко различни места в страната. В началото на тази година няколко компании започнаха да експериментират този бизнес модел независимо една от друга. Те преместиха пастата една идея по-близо до хората и започнаха да я продават в моловете и на улицата. Така че все по-често се среща по някой друг минувач, които хапва не дюнер или пица на парче, а пресни италиански изделия в картонена кутийка. Въпреки това все още рано да се говори дали резултатите от паста експеримента са добри, защото българите нямат изграден хранителен навик към консумацията на макароните и спагетите извън ресторантите и тепърва трябва да свикват, че този тип храна може да се консумира и на крак.
Общите неща в бизнес модела на take away заведенията за паста са много, колкото и различни да са трите обекта, за които ще ви разкажем по-надолу. Те всички приготвят и варят пастата на място и използват полупрофесионални машини. В зависимост от класа, в който попадат, тези устройства могат да достигнат цена от 10 хил. до 15 хил. евро. Разбира се, има и машини с по-малък капацитет за производство (по-скоро предназначени за домашни нужди), които могат да се намерят и на стойност до 1000 лв. Пастата, която се приготвя в заведенията за бързо хранене, се прави по оригинална италианска рецепта. В нея се влагат само качествени продукти, което я нарежда в категорията на здравословните бързи храни. Разфасовките на картонените кутии са около 400 до 450 г, а цените на порциите варира между 3 и 5 лв.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
8 коментара
Жалко за заведението на Раковски. Миналата година по това време там правеха разкошни пици, които се приготвяха на момента за всеки клиент. Сега стои празно с тези макарони.
хе, хе, малко е смешно, откога тесто с готвени домати и евентуално мръвка стана здравословна храна? а и, като ставаше дума как е жълта прясната паста, се сетих, че веднъж показваха по френската телевизия как фермерите слагат жълта боичка в храната на кокошките, за да са по-жълти яйцата и хората, дето купуват паста с яйца, да са щастливи. и в този бизнес е пълно с трикове, хитрости и боклуци, както всички останали...
Желая успех на предприемачите, но ще ги подложа на тест, ял съм паста на крак във Франция, Холандия и в самата Италия, мисля да опитам и в България, дано е вкусна.
Стига с тия бъркочи бе..
Айде.. Пицата става да хапнеш на две-на три..
Ама пастата си е баш за свинете! Каквото и да и сложиш - изглежда като веднъж ядена и "върната".. Хеле пък с домати !!!!!!
ПП: Италианците я ядат САМО защото е евтина... Иначе - знаете ли как обичат и те пържоли.. Уууу.. свят им се вие...
Vapiano
в мол софия съм ял от тази паста, нищо особено. ама не е по-лошо от съседните макдоналдс, КФС, и Събуей.
Това са си най-обикновени макарони! Не е за учудване, че не предизвикват възторг у публиката въпреки латиницата и засуканото име. За щастие българинът е все още прагматик!
Най-добрата паста е на канала на "Евлоги Георгиев"...Pasta fersca..нея пробвайте,там е истинската италианска прясна паста,а не тия измислени макарони за които пишете
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход